שתף קטע נבחר

7 המלצות לשנת לימודים בריאה

החופש הגדול נגמר והילדים חזרו לגנים ולכיתות. אחרי ששתיתם קפה בשקט, יש לכם עוד קצת שיעורי בית כדי ששנת הלימודים תעבור בשלום. הנה כל הטיפים הבריאותיים שיעזרו לכם לשמור על הילדים

לא להאמין אבל החופש הגדול הסתיים והילדים חזרו לשנת הלימודים, אבל העבודה שלכם לא ממש הסתיימה. עכשיו יש לא מעט נושאים בריאותיים שכדאי לכם לתת עליהם את הדעת, כדי לוודא שעוד שנת לימודים תסתיים בהצלחה. אספנו את הטיפים שכל הורה צריך לדעת, כדי שהילד יעבור את השנה בשלום:

 

1. מסכים ושינה

שגרת הקיץ לה היו רגילים הילדים, משתנה מהקצה לקצה ללוח זמנים קפדני. אם אפשרתם להם לישון מאוחר ולקום מאוחר, אל תצפו שהם יקומו בקלות. החופשה משבשת אצל הילדים את השעון הביולוגי. ואם אפשרתם להם גם לצפות במסכים ובסמרטפונים, האור הכחול הבוקע מהם תרם ככל הנראה לשיבוש הזה.

 

על פי ההמלצות האחרונות, כדאי להוציא מסכים מחדרים של ילדים, ולהימנע מצפיה במסכים כשעתיים לפני השינה. אם הילד מתקשה לעמוד במטלות, הכינו שלט מול עיניו, עם רשימת המטלות היומית שעליו לבצע: ארוחת בוקר מסודרת, הגעה לבית הספר בזמן, שיעורי בית, חוגים, הכנת הילקוט ליום שלמחרת ומקלחת.

 

חוזרים לשגרה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חוזרים לשגרה(צילום: shutterstock)

2. טבלת סנדוויצ'ים

חשוב להרגיל את הילדים לאכול ארוחת בוקר - הארוחה החשובה ביום. לאחר לילה של שינה, יורדת רמת הסוכר בדם ובמוח, והילד צריך "להחזיק" בתפקוד מלא עד שעות הערב. "ארוחת הבוקר היא החשובה ביום כיוון שבה שוברים את צום הלילה", אומרת הדיאטנית הקלינית נעמה ליאון. "היא אמורה לספק לו אנרגיה חלבונים, ויטמינים ומינרלים שיאפשרו לו לתפקד להתרכז ולעמוד במטלות היום שלפניו. לפיכך, יש להרגיל את הילד לארוחות מסודרות, ולארוחת בוקר מזינה".

 

לארוחת הבוקר מומלץ לאכול כריך עם גבינה או ביצה, וירק. במידה וממהרים, ניתן להחליף לקערת דגני בוקר שאינם עתירי סוכר יחד עם חלב. לבית הספר, הרגילו את הילד לקחת ירק או פרי ולהקפיד על שתיית מים במהלך היום. "חשוב להשקיע בכריך כדי שלילד יהיה חשק לאכול אותו", אומרת ליאון, "כריך שמכיל מספר מרכיבים יגרום לילד לאכול אותו יותר מאשר כריך עם מריחה של ממרח בלבד".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

כדי להשיג את שיתוף הפעולה של הילד, ממליצה ליאון לבנות מערכת שבועית עם הילד, בה תחליטו מראש מה יהיה בכריך בכל יום בשבוע. "הקפידו על גיוון הכריכים, כל יום שלבו תוספת אחרת לכריך ובסיום תלו את המערכת על המקרר. אם הילד מעוניין בכך, החליטו על יום אחד בו אתם מכינים כריך שהוא צ'ופר, גם אם ערכו התזונתי נמוך, כמו ממרח שוקולד או חמאת בוטנים".

 

כדאי להרגיל את הילד שלא לאכול מול הטלוויזיה, הרגל שקשה אחר כך להיגמל ממנו. הארוחות צריכות להתבצע בישיבה, ועדיף שלפחות ארוחה אחת ביום (צהריים או ערב) תהיה משפחתית.

 

 

3. תאונות דרכים

עשרות ילדים נפגעים מדי שנה בדרך לבית הספר ובחזרה ממנו. יש ללוות ילדים עד גיל תשע בחציית הכביש, וללמד אותם כבר מגיל צעיר כיצד עוצרים לפני חציית כביש, ומביטים לכל הכיוונים תוך וידוא כי הכביש פנוי. יש להדריך את הילד כי אין לחצות כביש בין מכוניות חונות או מאחורי רכבים כבדים ואוטובוסים, ולא לשחק משחקי כדור ליד כביש.

 

קראו עוד:

- סימנים שהילד סובל מחרדה חברתית

- עצות של ילדים להורים לשנת הלימודים

- להתמודד עם מחלת האב ולעלות לכיתה א'

 

4. ילקוט הגב

תיק הגב של הילד צריך "לשבת" בצורה טובה, סימטית, כך שאיננו נוטה לצד כלשהו, ומאפשר לכוונן אותו באמצעות רצועות. כל הטיה של התיק תיצור עומס לא אחיד לאורך עמוד השדרה ולחצים ממוקדים על הגב התחתון. התיק צריך להיות מרופד יציב ונוח לילד.

 

באשר למשקל התיק, לא מומלץ לילד לשאת על כתפיו מעל 10% ממשקל גופו. כלומר, ילד השוקל 20 קילוגרמים, לא צריך לשאת על גבו יותר משני קילוגרמים. בניגוד לשנים עברו, כיום בבתי ספר רבים משתמשים במחשבים וטאבלטים או משאירים חלק גדול מהספרים בכיתה, כך שהילדים לא צריכים לסחוב הרבה. אם בכל זאת יש צורך בנשיאת משקל רב, עדיף לבחור בתיק עגלה. משיכת עגלה, לדעת אורתופדים, אינה גורמת נזק, גם לא גרירתה במדרגות.

 

5. בדיקת ראיה

אף שאין הנחיות חד משמעיות, היום ממליצים רופאי הילדים לקחת את הילד לבדיקת ראיה אצל רופא עיניים בתחילת שנת הלימודים. כדאי לדעת שהילדים אינם תמיד מדווחים להוריהם על קושי לראות מהלוח, ולעיתים התוצאה מתפרשת בטעות כהפרעות קשב וריכוז.

 

ילדים לא תמיד מדווחים על קושי לראות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ילדים לא תמיד מדווחים על קושי לראות(צילום: shutterstock)

6. חזרה ללימודים לאחר מחלה

על פי הנחיות משרד הבריאות, לא כל מחלה מחייבת היעדרות מהלימודים. כלל האצבע קובע שאם הילד חיוני, עירני, מתפקד, אינו סובל מחום גבוה 24 שעות, שותה ואוכל, במרבית המקרים הוא יכול לשוב לספסל הלימודים. גם תסמינים קלים כמו נזלת, כאב גרון, שיעול, דלקת אוזניים, דלקות עיניים לא מוגלתיות או תולעים אינם מצריכים היעדרות מהלימודים. על פי ההנחיות האחרונות של משרד הבריאות ומשרד החינוך, אין צורך באישור מחלה מהרופא המטפל על היעדרות של פחות מחמישה ימים.

 

7. כך תזהו בעיה רגשית

חזרה לבית הספר ובפרט כניסה לכיתה א', מעבר לבית ספר חדש או מעברים בין יסודי לחטיבת ביניים או תיכון, הם אירועים העשויים לעורר לא מעט התרגשות, פחדים וחששות אצל הילדים. ד"ר שי חן גל, פסיכולוג ילדים קליני, ממליץ להורים לנסות ולשמור על שגרה ככל האפשר ולזהות שינויים התנהגותיים אצל הילד שנמשכים מספר ימים.

 

"כל שינוי רגשי או התנהגותי שנמשך יותר מכמה ימים מהווה איתות אזהרה כי ייתכן שהילד סובל ויש לבדוק את הסוגיה לעומק" אומר ד"ר חן גל, "דברו עם הילד על החזרה לבית הספר, מה היא מעוררת בו, תנו לגיטימציה לתחושות ולחרדות של הילד, תוך שאתם משתדלים לשמור על שגרה ככל האפשר. השגרה נוסכת תחושת ביטחון ותחושת מוכרות אצל הילד, מה שיוכל לסייע לו בהתמודדות עם החרדות והקשיים סביב הכניסה למסגרת חדשה ולא ידועה".

 

כיצד מתבטאת המצוקה אצל ילדים? ד"ר חן גל: "אצל ילדים קטנים, המצוקה עשויה לבוא לידי ביטוי בחלומות מפחידים, התקפי בכי או בציורים שיהיו מאופיינים בצבעים יותר כהים עם קווים לא יציבים. לעתים תהיה התבודדות, חוסר מוכנות להיפגש עם חברים ובמקרים קיצוניים גם הסתגרות בחדר. בגילאים יותר מאוחרים, בעיות רגשיות יתבטאו לרוב בכאבים גופניים על רקע נפשי, קשיי שינה וחוסר תיאבון, התבודדות או פרצי כעס בלתי מוסברים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דברו עם הילדים על השינויים והתחושות שלהם
צילום: shutterstock
מומלצים