שתף קטע נבחר

חגיגות ההסדרה בהתנחלות: "עכשיו אנחנו נושמים לרווחה"

במצפה כרמים צהלו לאחר החלטת ביהמ"ש המחוזי בירושלים לאפשר לתושבים להישאר בבתים שנבנו על קרקע פלסטינית: "עשינו מנגל". דובר היישוב: "ממשלות ימין ושמאל שלחו תושבים לחבל הארץ הזה". פרקליט בעלי הקרקעות: "טענות המתנחלים לתום לב מקוממות"

 

 

תושבי מצפה כרמים קיבלו בסיפוק את פסק הדין התקדימי של בית המשפט המחוזי בירושלים, שקבע כי יש להסדיר את מעמד ההתנחלות שנבנתה על קרקע פלסטינית. שירי גור אריה, אחת ממקימי היישוב, תיארה הבוקר (יום ד') את החגיגות שנערכו עם קבלת הבשורה: "באופן ספונטני אחד התושבים רץ לקנות בשרים, היה מנגל ומוזיקה ברחובות, ותחושה של כיף גדול ושמחה".

 

גור אריה, אם לשבעה, אמרה עוד: "במשך השנים הם היו מאוד מוטרדים מהעננה וסימן השאלה מעל לראש שלהם. כשפינו את עמונה ואת מגרון הילדים, בני 4 עד 20, שאלו 'מה יקרה אם יפנו אותנו? לאן נלך?' ותודה לאל עכשיו אנחנו נושמים לרווחה".

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
מצפה כרמים, היום. "תחושה של כיף גדול ושמחה"(צילום: אוהד צויגנברג)

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
"הייתה מוזיקה ברחובות". גור אריה(צילום: אוהד צויגנברג)

בפסק הדין אמש, קבעו השופטים כי התושבים התיישבו על הקרקע בתום לב ובאישור המדינה, ועל כן אין לפנות אותם, אלא לפצות את בעלי הקרקע ולהסדיר את היישוב. גור אריה סיפרה על ימי ראשית היישוב לפני כ-19 שנים: "הגענו לגבעה בתולית ומקסימה ולאט לאט התווספו עוד משפחות וגדלנו. בהתחלה התיישבנו בנקודה אחרת, ובהוראת ממשלת אהוד ברק, עברנו לנקודה שבה אנחנו נמצאים היום, שכפי שהוסבר לנו היה חוקי להתיישב בה. לכן היינו מאוד מופתעים כשהוגש בג"ץ בנושא ושמענו שיש בעייתיות עם הקרקע".

 

דורון לשם, תושב מצפה כרמים קרוב לעשור ודובר הקהילה, סיפר: "במשך שבע שנים וחצי אנחנו נלחמים וזועקים זעקה שעד היום הרגשנו שאף אחד לא מקשיב לה. בשנת 2000 הממשלה של אהוד ברק חתמה על הסכם עם תושבי מצפה כרמים על 'העתקה שקטה' למיקום הנוכחי, ואחרי קצת יותר מעשור כשכבר התחלנו לבנות בתים, הגיעה עתירה לבג"ץ ונותנים לך תחושה שגזלת או גנבת משהו, זו לא תחושה טובה".

 

הוא הוסיף: "ניסינו לספר את הסיפור ואף אחד לא הקשיב. לשמחתנו, ההליך האזרחי בבית המשפט המחוזי שעשה בירור מעמיק חשף את האמת. הפסיקה שניתנה אתמול מביאה עמה מצפן מכוון ואמירה שלא כולם הזויים שמטפסים באישון לילה על איזו גבעה ומתיישבים - אלא ממשלות ימין ושמאל לדורותיהן אפשרו ושלחו תושבים להתיישב בחבל הארץ הזה. אנחנו מקווים שהפסיקה תהווה תקדים שישמש את המערכת המשפטית, את פרקליטות המדינה ואת היועץ המשפטי לממשלה".

 

העתירה לבג"ץ 

ב-2011 עתרו פלסטינים לבג"ץ בטענה שהם בעלי הקרקע שנתפסה מכוח צו תפיסה צבאי, ועל כן ההתיישבות על הקרקע אינה חוקית. עד לקבלת החלטה בנושא, הוקפאה האפשרות לבנייה בהתנחלות. גדעון מרמלשטיין הגיע עם משפחתו למצפה כרמים חודשים ספורים לפני שהוגשה התביעה: "הגענו לכאן כדי לבנות, ומיד אחרי שבאנו וכבר היו תוכניות מוכנות על השולחן הוגש הבג"ץ - ומאז אנחנו מוקפאים. החלום לבנות כבר היה בפתח וחווינו אכזבה, בינתיים אנחנו חיים בקרוואן וזה לא הדבר הכי פשוט, אבל מה שמחזיק אותנו זה הקהילה ביישוב".

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
"החלום לבנות כבר היה בפתח וחווינו אכזבה". מרמלשטיין ובני משפחתו(צילום: אוהד צויגנברג)

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
"ניסינו לספר את הסיפור ואף אחד לא הקשיב". לשם(צילום: אוהד צויגנברג)

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

מצפה כרמים (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

בהתייחס לפסיקת בית המשפט אמר מרמלשטיין: "הפסיקה של בית המשפט המחוזי היא בהחלט חיובית ואנחנו מחכים לצאת לדרך לפיתוח היישוב. זו הקלה מאוד גדולה לדעת שמערכת המשפט לצדנו, למרות שבמשך שנים חיינו בתחושה קשה שבג"ץ לא לצדנו, חשבנו שגם אם הראיות הן ברורות ושלתובעים אין הוכחת בעלות על השטח - זה לא מעניין את בג"ץ, וזו תחושת הקלה גדולה לעת שיש צדק בבית המשפט".

 

עו"ד חוסאם יונס, מומחה לדיני מקרקעין ומשפט מנהלי שהגיש את הבג"ץ בשם בעלי הקרקעות הפלסטינים, אמר ל-ynet בעקבות הפסיקה: "מדובר בהחלטה שמנוגדת לדין החל באזור הגדה המערבית עד כדי כך שמעיון בפסק הדין עושה הרושם כי מדובר בסכסוך על רקע טענות חוזיות. כבוד השופט התייחס לתיק זה כאילו מדובר היה בתיק המתנהל בין שני נצים בכפר סבא או תל אביב, כאילו שאין מדובר בשטח בתפיסה צבאית ואף מוגדר כשטח אש.

 

"לעניין טענות המתנחלים לתום לב, מדובר בטענה מקוממת שאין לה כל ביסוס עובדתי שכן מדובר במקרקעין מוסדרים שלגביהם מתנהל רישום בטאבו במנהל האזרחי ואילו אלה שחתמו על הסכמי הרשאה מול ההסתדרות הציונית לאחר הגשת העתירה בבג"ץ ולאחר שנודע להם כי מדובר במקרקעין פרטיים. אנחנו כבר קיבלנו החלטה סופית לערער על פסק הדין שככל הנראה יהיו לו השלכות דרמטיות על מרבית ההתנחלויות בגדה, ואני מאמין שבית המשפט העליון לא יהסס להפוך אותו באופן מיידי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
מצפה כרמים, היום
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים