שתף קטע נבחר

"תסכול מישראל": דרום קוריאה דחתה ביקור ממלכתי של ריבלין

סיאול סירבה לאחרונה לקבל את נשיא המדינה לביקור שירושלים הציעה לערוך. בישראל טוענים כי ייתכן שהדבר נובע מתסכול על הימנעות מעסקאות נשק, אך אפשר שמדובר בהתמקדות במו"מ מול צפון קוריאה

ראובן ריבלין בבלגרד (צילום: AP)
לא יבקר בדרום קוריאה. הנשיא ריבלין(צילום: AP)

דרום קוריאה דחתה לאחרונה הצעה רשמית מצד ישראל לערוך ביקור ממלכתי של נשיא המדינה ראובן ריבלין, במהלך השנה או בשנה הבאה. התשובה השלילית של סיאול התקבלה בהפתעה רבה בירושלים. ל-ynet נודע כי מי שהעלה את ההצעה היה שגריר ישראל בדרום קוריאה חיים חושן, בשליחות משרד החוץ ובתיאום עם בית הנשיא.

 

הדרום קוריאנים לא נימקו את סירובם, אך התשובה השלילית הייתה חד-משמעית. בישראל ברור כי הסירוב הוא לא אישי נגד ריבלין, אך קיימת מחלוקת מה עומד מאחוריו. יש מי שמעריכים כי הסירוב נובע מתסכול מצטבר של דרום קוריאה מכך שישראל שוב ושוב פוסחת עליה בעסקאות ביטחוניות חשובות, כגון רכישת ארבע ספינות המגן של אסדות הגז. במקום במספנות יונדאי הקוריאנית, ישראל בחרה במספנות טיסנקרופ הגרמנית - סוגיה שנכללת ב"פרשת הצוללות" (תיק 3000). קוריאה התאכזבה גם מכך שישראל נמנעה מלברך על הפסגה בין נשיא דרום קוריאה מון ג'אה-אין לשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און בחודש אפריל השנה.

 

ביטוי נוסף לתסכול הקוריאני הוא טענה שהושמעה בישראל, לפיה מגעים לחתימה על הסכם סחר חופשי שיקל על יצואנים ישראלים שפועלים בקוריאה, נקלעו לקשיים וכי הקוריאנים גוררים רגליים ונוקטים בסחבת מכוונת - למרות שההסכם כבר אושר בפורומים שונים וממתין יותר משנה לחתימה. דרום קוריאה, אגב, הצביעה בדצמבר 2017 בעצרת הכללית של האו"ם בעד גינוי ההכרה של הנשיא דונלד טראמפ בירושלים כבירת ישראל.

 

דבר נוסף שהפתיע את ישראל בסירוב לקבל את ריבלין היא העובדה שהנשיא הישראלי נחשב ידיד של דרום קוריאה, ובעבר, כאשר היה שר התקשורת, ביקר במדינה ונפגש עם ראשי התאגידים הגדולים בה.

 

מנגד, בכירים במשרד החוץ אומרים כי התשובה השלילית אמנם הייתה לא נעימה, אך אינה נובעת ממשבר או מתיחות ביחסים, שנשארו טובים: בין המדינות יש יחסים ביטחוניים ענפים; חברת התעופה הקוריאנית מקיימת טיסות ישירות לישראל ומעוניינת בהרחבתן; והמדינות קרובות לחתימה על הסכם סחר חופשי. הבכירים העריכו שהסירוב לקבל את ריבלין לביקור נובע בראש ובראשונה מכך שהקוריאנים מכונסים בתוך עצמם ובמגעים שלהם עם צפון קוריאה.

 

שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און ו נשיא דרום קוריאה מון ג'אה אין (צילום: AFP)
מנהיגי צפון ודרום קוריאה בפגישתם באפריל(צילום: AFP)

עם זאת, לא נראה שהמגעים לפיוס פנים-קוריאני הפריעו לסיאול לפרוס שטיח אדום לנשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שביקר במדינה בחודש מאי. לאחרונה, קרא ארדואן לאזרחיו להפסיק לקנות סמארטפונים מאייפון כמחאה על הסנקציות האמריקניות, ולהעדיף במקום זאת טלפונים דרום-קוריאניים של סמסונג.

 

למרות הסירוב, בכיר במשרד החוץ אמר כי מבין מדינות אסיה, דרום קוריאה היא עדיין אחת הידידותיות לישראל והבהיר כי יש להסתכל על התמונה הרחבה יותר.

 

מבית הנשיא נמסר בתגובה כי ריבלין יגיע לביקור רשמי בהתאם לצורכיה המדיניים של מדינת ישראל ובתיאום עם משרד החוץ בכל יעד שנדרש וככל שיתאפשר לו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים