שתף קטע נבחר

דיווח: איראן העבירה למיליציות בעיראק טילים שמגיעים עד תל אביב

לפי דיווח בסוכנות רויטרס, איראן העבירה טילי זלזאל ופאתח 110 למיליציות שיעיות. טילים אלו מסוגלים לפגוע במטרות בטווח של 200 עד 700 קילומטרים, ולכן מכסים את ישראל אם יוצבו במערב עיראק. גורם מודיעיני: איתות אזהרה לישראל ולארה"ב בעקבות התקיפות האוויריות בסוריה

 

 

 

איראן העבירה טילים בליסטיים למיליציות שיעיות שבהן היא תומכת בעיראק. כך מסרו גורמים מערביים, עיראקיים ואיראניים. לפי הדיווח בסוכנות רויטרס, טילי זלזאל ופאתח 110 שהועברו למיליציות הללו מסוגלים לפגוע במטרות בטווח של 200 עד 700 קילומטרים - ולכן עלולים להגיע עד תל אביב, אם יוצבו במערב עיראק, וכן מאיימים על ריאד בסעודיה. גורם מודיעיני מערבי אמר כי המשלוח האיראני המונה כמה עשרות טילים נועד לשגר איתות אזהרה לארצות הברית ולישראל, בעיקר לאחר התקיפות האוויריות על כוחות איראניים בסוריה. לארצות הברית יש כוח צבאי המוצב בעיראק.  

 

לפי גורמים רשמיים באיראן, בעיראק וכן על פי שני גורמי מודיעין מערביים, איראן העבירה את הטילים הבליסטיים לבעלי בריתה בעיראק בחודשים האחרונים והיא מסייעת לארגונים הללו להתחיל לייצר טילים כאלה בעצמם.

 

גורם איראני אומר כי "ההיגיון היה להכין תוכנית גיבוי למקרה שאיראן תותקף. מספר הטילים שהועבר אינו גדול, כמה עשרות, אבל ניתן להגדילו לפי הצורך". גורם מערבי אמר כי "נראה שאיראן הפכה את עיראק לבסיס טילים קדמי". לפי גורם בעיראק, המסר שאיראן מעוניינת להעביר ליריבותיה באזור ולארצות הברית הוא ש"יש לה יכולת להשתמש בשטחה של עיראק כמשטח לשיגור הטילים שלה לכל מקום ובכל עת שתבחר".

 

טיל בליסטי Fateh-110 ()
שיגור טיל איראני מדגם פאתח 110

טיל בליסטי Zelzal ()
טילי זלזאל איראניים

טיל בליסטי Zolfaqar ()
טיל "זולפקאר" איראני

באיראן טוענים כי תוכנית הטילים הבליסטיים היא הגנתית בעיקר, אך במערב ובישראל מתייחסים אליה בחשדנות רבה. לכוח קודס האיראני, המהווה את הזרוע הצבאית במדינות אחרות, יש בסיסים בעיראק ומפקד הכוח קאסם סולימאני מפקח על תוכנית הטילים שהועברו לשכנה ממערב. איראן מחמשת את החות'ים בתימן ואת חיזבאללה בלבנון ובסוריה באופן שמסכן את מדינות המפרץ ואת ישראל. גורם עיראקי הודה שאין לעיראק יכולת למנוע ירי של הטילים, "פשוט משום שכפתור ההפעלה לא בידינו. האיראנים הם ששולטים בכפתור".

 

גורמים באיראן ובעיראק אמרו כי כבר לפני כשנה וחצי החליטו האיראנים לייצר טילים בעיראק, אולם בחודשים האחרונים האיצו את המהלכים והביאו לעיראק משגרי טילים. גורם בכיר במשמרות המהפכה ששירת כמפקד במלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80 אמר: "יש לנו בסיסים כאלו במקומות רבים, ועיראק היא אחד מהם. אם ארה"ב תתקוף אותנו, הידידים שלנו יתקפו אינטרסים אמריקניים באזור".

 

גורם מערבי אמר כי מפעלים באל-זעפרניה שממזרח לבגדד ובג'ורף אל-סחאר שמצפון לכרבלה משמשים לפיתוח טילים. לפי הדיווח, האיראנים אף מאמנים באיראן גורמים במיליציות השיעיות לצורך הפעלת הטילים הבליסטיים. המפעל באל-זעפרניה ייצר ראשי נפץ בימי השליט סדאם חוסיין וחזר לפעילות לפני שנתיים בעזרת מיליציות שיעיות בסיוע איראני. קבוצת מהנדסים שיעים שעבדו במפעל תחת שלטונו של סדאם הובאו למקום כדי לסייע בהפעלתו מחדש. ניסויים בטילים אלה נערכו באתר סמוך לג'ורף אל-סחאר.

 

גורם אמריקני רשמי אישר שטהרן העבירה בחודשים האחרונים טילים למיליציות בעיראק אך נמנע מלאשר כי מדובר בטילים מסוג זה. בארצות הברית הגבירו בחודשים האחרונים את הלחץ על איראן. ממשל טראמפ נסוג מהסכם הגרעין והטיל מחדש סנקציות משתקות על הכלכלה האיראנית שנמצאת במשבר עמוק.

 

גורם מודיעיני במזרח התיכון אמר שאיראן מאחסנת טילים בליסטיים בעיראק בכמה אזורים, הנתונים לשליטה של השיעים שמסוגלים לשגר אותם. לדברי גורם רשמי במודיעין העיראקי, בבגדד ידעו שאיראן חימשה את המיליציות השיעיות בטילים כדי לסייע במלחמה בדאעש – אולם לדבריו, המשלוחים נמשכו גם לאחר שדאעש הובס: "ברור שארסנל הטילים לא נועד להילחם בדאעש אלא כאמצעי לחץ של איראן למעורבות באזור".

 

"איראן כבר לא מסתכלת לעבר הים התיכון"

מוקדם יותר השבוע הזהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "מי שמאיים עלינו בכליה - ימצא את עצמו במצב דומה". שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף הגיב: "אויבינו יודעים היטב מה ישראל מסוגלת לעשות, הם מכירים את המדיניות שלנו. מי שמנסה לפגוע בנו - אנו פוגעים בו. מי שמאיים עלינו בכליה, מעמיד עצמו בסכנה דומה, ובכל מקרה הוא לא ישיג את מטרתו".  

בנימין נתניהו בכור בדימונה (צילום - קובי גדעון / לע
ראש הממשלה שיגר מסר לאיראן מהכור בדימונה(צילום - קובי גדעון / לע"מ)
 

 

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס הלילה בנאום בעצרת באינדיאנה לאיום האיראני: "איראן לא שמחה. כשאני נכנסתי לתפקיד, איראן הייתה כוח גדול, וזה היה רק שאלה של מתי הם ישתלטו על כל המזרח התיכון. הם נכנסים לעיראק, סוריה, הם בתימן, הם הסתכלו עד הים התיכון במרחק. הם עמדו להשתלט על הכול – ואני אמרתי, אני אבטל את ההסכם המטופש הזה שנעשה על ידי הממשל הקודם. ואגיד לכם דבר אחד – איראן כבר לא מסתכלת לעבר הים התיכון. אני מקווה שהכול יסתדר בינינו לבין איראן, אבל הם חייבים לחיות לפי סט כללים מסוים".

 

עוד אמר טראמפ בהתייחסו להסכם הגרעין שממנו נסוג: "זה היה הסכם גרוע. תזכרו - נתנו להם 150 מיליארד דולר, ואז נתנו להם 1.8 מיליארד דולרים, במזומן, איך זה נראה? קשה להאמין. אני גם הכרתי בבירה של ישראל ופתחתי את השגרירות האמריקנית בירושלים. כי במקום להתנצל עבור ארה"ב – אנחנו עומדים איתנים עבור אמריקה – המדינה שאנחנו אוהבים. אנחנו עומדים לצד הגיבורים ששומרים על אמריקה, עומדים לצלילי ההמנון שלנו. אבל אם הדמוקרטים יחזרו – הם ינסו להפוך את כל ההישגים המדהימים שהשגנו".

 

משרד החוץ האיראני הגיב בחריפות להתבטאות של ממשלת צרפת, כי על טהרן להיות מוכנה לפתוח בשיחות בנוגע להסכם הגרעין, ואמר כי דרישה זו "בריונית ומופרזת". שר החוץ הצרפתי ז'אן-איב לה דריאן אמר אתמול כי לאחר שארצות הברית פרשה מההסכם שהושג בין המעצמות לאיראן – על איראן להיות מוכנה לנהל משא ומתן בנוגע לתוכניות הגרעין העתידיות שלה, תוכנית הטילים הבליסטיים שלה ותפקידה במלחמות בסוריה ובתימן. סוכנות הידיעות האיראנית "אירנ"א" דיווחה כי דובר משרד החוץ האיראני אמר בתגובה לדברים: "אין סיבה, צורך, אמינות או ביטחון בשיחות שנוגעות לנושאים שאינם נתונים למשא ומתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים