שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי: "שעון הקיץ צריך להישאר כל השנה"

אחרי שסקר הראה כי רוב גורף של אזרחי האיחוד תומך בביטול מעברי השעון, הודיע נשיא הנציבות האירופית כי יציע לבטל את הדרישה שמחייבת את מדינות האיחוד לעשות כן - מה שיאפשר להן לקבוע שעון אחיד לכל השנה

האיחוד האירופי הודיע אתמול (ו') כי יציע לבטל את התקנה המחייבת את מדינות האיחוד להזיז את השעון שעה אחת קדימה לקראת הקיץ או אחורה לקראת החורף, ולאפשר בכך למדינות שירצו בכך לקבוע שעון קבוע לכל עונות השנה.

האיחוד האירופי שעון קיץ (קרדיט: יוטיוב)
מוחה על "בזבוז הזמן" בדיון שנערך בסוגיה בפרלמנט האירופי. אנג'לו צ'וקה(קרדיט: יוטיוב)
 

ההצעה מגיעה בעקבות סקר שנערך בקרב 4.6 מיליון אזרחים, ובו 84 אחוז התנגדו להזזת מחוגי השעון בקיץ או בחורף, או שהתנגדו כליל לשינוי הזמנים. הסקר מנוגד למחקר שפרסמה הנציבות האירופית ב-2014, אשר העלה כי רוב מוחץ ממדינות האיחוד מרוצות מהמצב הקיים.

 

בתגובה לסקר, אמר נשיא הנציבות האירופית, ז'אן-קלוד יונקר, כי בריסל תציע לבטל את התקנה. "מיליונים מאמינים שבעתיד שעון הקיץ צריך להישאר כל השנה, וזה מה שיקרה", אמר יונקר בדברים שהושמעו בטלוויזיה הגרמנית.

 

לפי תקנות אחידות שקבע האיחוד האירופי בשנות ה-90, בכל שנה ביום ראשון האחרון של חודש מרץ חייבות כל מדינות האיחוד להזיז את השעון שעה אחת קדימה כשהשעה היא אחת בלילה לפי שעון גריניץ'. עליהן להזיז אותו שעה אחת אחורה בכל שנה ביום ראשון האחרון של חודש אוקטובר. ההקפדה על הזזת השעון באותו הזמן נועדה למנוע פגיעה בסחר ובתחבורה ברחבי האיחוד.

יציע לבטל את חובת שינוי הזמן. ז'אן קלוד יונקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יציע לבטל את חובת שינוי הזמן. ז'אן קלוד יונקר(צילום: AFP)

 

 

ההצעה החדשה תבטל את הדרישה הזו, כך אמר אלכסנדר ווינטרסטיין, דובר של הנציבות האירופית. הדובר שלל טענות כי ביטול הדרישה יביא להבדלי זמן מבלבלים בין מדינות האיחוד. "זה יהיה מפתיע אם התוצאה של ההוראה תביא לבלבול בקרב תושבי האיחוד ועסקים בו", אמר ווינטרסטיין בתדרוך לעיתונאים.

 

המעבר לשעון קיץ זכה לפופולריות במדינות רבות בצל משברי האנרגיה בשנות ה-70, ובאותן שנים הוא שימש כדרך לחסוך בחשמל ובכסף על-ידי הזזת שעות האור מהשעות המוקדמות של הבוקר, שבהן עוד ישנים, לשעות הערב, שבהן אנשים רבים עדיין פעלתניים. המטרה הייתה לנצל עוד שעה של אור שמש טבעי לצורך עבודה ובילויים.

האיחוד האירופי ()

אלא שכיום חוקרים רבים מפקפקים בתרומתו של שינוי השעון לחיסכון באנרגיה ומציינים את העובדה שכניסתם לבתים של מזגנים ושל מכשירים אלקטרוניים שינתה את הרגלי הצריכה. התומכים, מנגד, טוענים בין השאר כי המעברים מפחיתים את הפשיעה ואת תאונות הדרכים.

 

כדי שהתקנה תבוטל נדרשת תמיכתן של כל 28 המדינות החברות באיחוד - תהליך שעשוי להימשך שנתיים מלאות. בינואר השנה הודיעה פינלנד כי תנסה לקדם את ביטול התקנה, אחרי שיותר מ-70 אלף מאזרחיה חתמו על עצומה בנושא. בפולין, בשבדיה ובליטא נשמעו בעבר הצעות דומות. 

 

בקווי רוחב צפוניים מאוד, כמו בפינלנד, השמש כמעט אינה שוקעת בקיץ וכמעט אינה זורחת בחורף, ולפיכך לתושבים אין תועלת נראית לעין מהזזת השעונים. פוליטיקאים בפינלנד טענו כי הזזת מחוגי השעון שעה אחת קדימה ואחורה באביב ובסתיו רק משבשת את שעות השינה והעבודה של הפינים, ועלולה לגרום בעיות בריאות בטווח הארוך. חוקרים פינים גילו למשל כי בשנת 2016 חלה עלייה של 8% במקרי השבץ אחרי הזזת השעון. גם שר הכלכלה האסטוני הזכיר היום מחקרים רפואיים התומכים בביטול שעון הקיץ.

 

הלסינקי בירת פינלנד (צילום: shutterstock)
הלסינקי. 70 אלף פינים חתמו על עצומה לביטול שעון הקיץ(צילום: shutterstock)

 

הזזת השעון גורמת גם לשינויים בהפרשי הזמן בין פינלנד והמדינות הבלטיות לבין שכנותיהן שאינן חברות באיחוד האירופי - רוסיה, בלארוס ואוקראינה, ועובדה זו אף היא יוצרת קשיים. שלוש המדינות הללו זנחו את שעון הקיץ בעקבות החלטה שקיבלה מוסקבה בשנת 2011.

 

מוקדם יותר החודש, הודיעה אסטוניה על תמיכה ברעיון שהעלתה פינלנד. שר הכלכלה האסטוני קדרי סימסון אמר כי הזזת המחוגים שעה אחת קדימה היא נוהג שנעשה מיושן בהתחשב בשינויים הטכנולוגיים המהירים שעבר העולם בעשורים האחרונים. לדבריו הטיעונים שהושמעו בעבר בעד הזזת השעון אינם תקפים עוד.

 

בפברואר השנה הגיעה סוגיית שינוי הזמנים לדיון בפרלמנט האירופי ועוררה את זעמו של חבר הפרלמנט אנג'לו צ'וקה, איש מפלגת הימין האיטלקית "הליגה". צ'וקה הביא לדיון שעון גדול מכוון על השעה 9:15 ולגלג על העובדה שבאולם חשוב כל כך כמו זה של הפרלמנט האירופי - במקום לדבר על העניים והמובטלים באיטליה או על בעיית המהגרים הבלתי חוקיים ליבשת דנים חברי הפרלמנט בשאלה אם לבטל את שעון הקיץ או לא. הוא אמר כי מדובר בדיון "משוגע ומגוחך", ואז הזיז את השעון שעה אחת אחורה – לכאורה כדי לחסוך את כספי משלם המסים המבוזבזים על הדיון חסר הטעם.

 

רק כ-70 מדינות ברחבי העולם משתמשות כיום בשעון קיץ.


פורסם לראשונה 31/08/2018 21:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדיט: יוטיוב
אירופה בדרך לביטול שעון החורף
קרדיט: יוטיוב
מומלצים