שתף קטע נבחר

"חוקרים פרטיים": קיץ 2011 היה קיץ מרגש עבורי

בקיץ 2011 למדתי ששאלות חשובות מעסיקות הרבה אנשים. מהבדידות של מחקר הדוקטורט יצאתי אל הביחד של עבודה משותפת של חוקרים, אדריכלים יוצרים ואזרחים, ששואפים לעצב עבור כולנו סביבת חיים טובה

 

התמונה שעל סיפרה של ד
התמונה שעל סיפרה של ד"ר יעל אלואיל(צילום: ביתחון, 2011, צילום דיגיטלי, "אמן סודי”)

 

זה היה בדיוק שנה אחרי שחזרתי עם המשפחה שלי מברקלי, קליפורניה, אחרי שהשלמתי את מבחן ההסמכה לדוקטורט בהיסטוריה של ארכיטקטורה. ביליתי את רובה המוחלט של השנה הזו לבד, בארכיונים היסטוריים ברחבי הארץ, במשימה הבודדה של מחקר וכתיבת הדוקטורט.

 

חוקרים פרטיים - לכל הטורים

 

באותו קיץ המזגן שלנו התקלקל ואני ישבתי בלילות וכתבתי את פרק הסיכום של חמש שנות מחקר, שהראה כי ההיסטוריה הציונית היא למעשה היסטוריה של האדריכלות של מגורי אזרחים. הנתונים האדריכליים ההיסטוריים שאספתי מראים כיצד הקמת הבית הלאומי התבססה על סדרה של ניסיונות מהפכניים בהקמתם של בתים ממשיים לאזרחים-לעתיד ולאחר מכן לקבוצות שונות של אזרחים, החל מראשית ההתיישבות ב-1860.

 

ביני לביני תהיתי אם אצליח לשכנע מישהו שמגורים הוא אלמנט יסודי אשר הניח את התשתית להגעה לריבונות בבית לאומי. האם מגורים, לכאורה נושא כה פשוט, יכול להוות תשתית למדינה? האם המחקר שלי יצליח להגיע אל הציבור ולהראות שמגורים הוא אבן בניין יסודית של החברה בישראל?

 

ד
ד"ר יעל אלואיל

 

באותו קיץ יצאו לרחובות כמיליון אזרחים ישראליים ובידיהם שלטים מעשה בית, באמצעותם דרשו דיור ראוי לכל אזרחי ישראל. בין השלטים, נישא בידי ארבעה נשים וגברים בנהר של צועדים אשר שטפו את רחוב אבן גבירול בתל אביב, גם דגל לאום מצויר ביד אשר מגן הדוד במרכזו הוחלף בציור של בית. הבית - אמר השלט - הוא אשר עומד במרכז הדגל שלנו. לא לאום, דת או גזע - אלא בית.

 

צילום הדגל הזה מופיע על כריכת הספר שלי, שיצא בשנה שעברה ועתיד להתפרסם גם בעברית. הבית במרכז הדגל הוא איור פשוט, כמו בציורי ילדים. זהו סמל של בית, והוא מאפיין את העיסוק במגורים כיום (בישראל ובעולם).

 

כשאנחנו מדברים על מגורים - בסלון, בכנסת, ואפילו ברשויות התכנון - אנחנו שואלים כמה עולה יחידת דיור, איפה היא נמצאת, ומי מקודם לראש התור - אבל לא שואלים מהי, בעצם, יחידת דיור.

מה היא כוללת? איך היא נראית? איך מספר יחידות דיור נארזות יחד למבנה, לשכונה ולעיר? איך מתאימה עצמה יחידת המגורים לאורח החיים המשתנה שלנו? כיצד טכנולוגיות חדשות של תכנון אדריכלי ובנייה עשויות להציע צורות מגורים טובות יותר: בזול, בכל מקום, ולכולם?

 

אלו השאלות שאני חוקרת במסגרת קבוצת המחקר בארכיטקטורה של מגורים בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. אלה שאלות אדריכליות קונקרטיות, שבבסיסן נמצאת השאלה הגדולה: כיצד אנחנו מעצבים את סביבות המחייה שלנו. אם השאלה הבסיסית של הארכיטקטורה היא כיצד האנושות מעצבת את סביבתה - השאלה הזו מתחילה בעיצוב מרחבי מגורים. בשנה הבאה נארח קבוצה גדולה של חוקרים בינלאומיים ואדריכלים בולטים במכון הישראלי ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית בגבעת רם. במשך שנה שלמה ננסה לנסח מחדש את השאלות, ובאמצעותן להציע לאדריכלים ולציבור הרחב לעצב באמצעות הארכיטקטורה את סביבת המגורים הישראלית והאנושית.

 

בקיץ 2011 למדתי ששאלות חשובות מעסיקות הרבה אנשים. מהבדידות של מחקר הדוקטורט יצאתי אל הביחד של עבודה משותפת של חוקרים, אדריכלים יוצרים ואזרחים, ששואפים לעצב עבור כולנו סביבת חיים טובה.

 

ד"ר יעל אלואיל, מרצה בכירה, הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים, טכניון

לאתר של ד"ר אלואיל: http://technion.academia.edu/YaelAllweil

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ביתחון, 2011, צילום דיגיטלי, "אמן סודי”
המחאה ב-2011
צילום: ביתחון, 2011, צילום דיגיטלי, "אמן סודי”
מומלצים