שתף קטע נבחר

המטבע האיראני ממשיך לצנוח: שפל חסר תקדים נוסף

על רקע המשבר והדחת שר הכלכלה, נקבע שער המטבע האיראני על 128 אלף ריאל לדולר אחד. דיווח: ענקיות אנרגיה יפניות יפסיקו לייבא נפט גולמי מאיראן עקב חשש מהשפעות הסנקציות האמריקניות

ריאל איראני מטבע איראן (צילום: AP)
ממשיך לצנוח. הריאל האיראני(צילום: AP)

המטבע האיראני הגיע היום (יום ב') לשפל של כל הזמנים, על רקע המשבר הכלכלי שמתרחב לאחרונה במדינה וחזרתן של הסנקציות האמריקניות. על פי האתר "בונבאסט", שער המטבע נקבע על 128 אלף ריאל איראני לדולר אחד - לעומת כ-43 אלף ריאל לדולר בסוף השנה שעברה.

 

במרץ האחרון חצה שער המטבע האיראני לראשונה את הגבול של 50 אלף ריאל לדולר. כחודש לאחר מכן ניסה המשטר לקבע את שער המטבע על 42 אלף ריאל לדולר - מה שהביא את הכלכלה האיראנית לסף קריסה. בסוף יולי, המטבע חצה לראשונה את הגבול של 100 אלף ריאל לדולר.

 

בתוך כך, סוכנות הידיעות הצרפתית AFP דיווחה הבוקר כי ענקיות האנרגיה היפניות "Showa Shell Sekiyu" ו-JXTG מתכוונות להפסיק את ייבוא הנפט הגולמי מאיראן החל מהחודש הבא, עקב הסנקציות האמריקניות והחשש כי ייבוא נפט מאיראן ישפיע על עסקיהן. החברות לא אישרו את המידע.

שר הכלכלה של איראן מסעוד קרבסיאן (צילום: EPA)
הודח. שר הכלכלה מסעוד קרבסיאן(צילום: EPA)

בשבוע שעבר הדיח הפרלמנט האיראני את שר הכלכלה מסעוד קרבסיאן על רקע הצניחה החדה בערך הריאל וההידרדרות במצב הכלכלי, שהוציאה בחודשים האחרונים איראנים רבים לרחובות. הייתה זו מכה לנשיא חסן רוחאני, שמואשם על ידי אנשי המחנה השמרני הקיצוני באיראן באחריות למשבר הכלכלי.

 

הדחתו של קרבסיאן מצטרפת לשורה של זעזועים בצמרת הכלכלית באיראן על רקע החלטת ארה"ב לחדש את הסנקציות על טהרן. רק בתחילת החודש הצביע הפרלמנט האיראני בעד הדחתו של שר העבודה האיראני, ובחודש שעבר הדיח הנשיא רוחאני את נגיד הבנק המרכזי של איראן, ואליאוללה סייף.

 

הממשל האמריקני הכריז במאי על פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן שבמסגרתו הוסרו מהרפובליקה האיסלאמית רוב הסנקציות האמריקניות והבינלאומיות הקשות בתמורה לכך שטהרן תרסן את תוכנית הגרעין שלה. הנשיא האמריקני טראמפ טען כי מדובר בהסכם גרוע ושגוי שמסכן את ביטחון העולם.

מחאה ברחובות איראן ()
שורת מחאות על רקע המצב הכלכלי. הפגנה באיראן

בעקבות הפרישה הודיעה ארה"ב כי תטיל מחדש את הסנקציות על איראן, והחודש חודשו הסנקציות הללו. בין השאר ארה"ב מתכוונת ללחוץ על מדינות ברחבי העולם לקיים חרם נפט על איראן החל מנובמבר. חברות גדולות משלל תחומים כבר הודיעו כי הן מפסיקות את פעילותן באיראן, משום שפעילות בה תחת משטר הסנקציות האמריקני תפגע בפעילותן בארה"ב.

 

בשנה האחרונה התמודדה איראן עם שורה של הפגנות מחאה על רקע מצבה הכלכלי הקשה. גל המחאה הגדול מכולם היה בדצמבר אשתקד, ובמהלכו יצאו איראנים להפגין ביותר מ-80 ערים. בעימותים עם כוחות הביטחון נהרגו אז 25 בני אדם ועוד מאות נפצעו. מאז תחילת השנה התעוררו עוד כמה גלי מחאה, גם אם קטנים יותר. את ההפגנות האלה הובילו בין השאר נהגי משאיות, חקלאים וסוחרים בבזאר הגדול של טהרן.

 

לפי דיווחים מאיראן, מפגינים שהשתתפו ביוני השנה במחאה בבזאר בטהרן קראו בין השאר "לא לבנון ולא עזה, נמות למען איראן" – כשכוונתם היא שבמקום להשקיע כסף בלחימה בעזה, בסוריה או בלבנון – על המשטר לנתב את הכסף לאזרחים האיראנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים