שתף קטע נבחר

מסתמן: הטיפים למלצרים יחויבו גם בתשלום מע"מ

אחרי הכרעת בית הדין לפיה הטיפים שניתנים למלצרים נחשבים כהכנסה ובגינם ישולמו פנסיה וביטוח לאומי, צפויה כעת רשות המסים לקבוע כי הכנסות אלו יחויבו גם במע"מ. נשיא לשכת יועצי המס במסר למנכ"ל רשות המסים: "מהלך חסר תקדים שנתנגד לו בתוקף"

חצי שנה אחרי הסערה שחוללה פסיקת בית הדין לעבודה שקבעה כי הטיפים המשולמים למלצרים יחשבו כהכנסה של בית העסק ובגינן ישולמו ביטוח לאומי ופנסיה, צפויה רשות המסים להכריע גם בעניין תשלום המע"מ. ל-ynet נודע כי בימים הקרובים צפויה רשות המסים לקבל החלטה בנושא, כאשר נטייתה היא לחייב את ההכנסות מטיפים בתשלום מע"מ, מהלך שעלול לפגוע הן במסעדנים והן במלצרים עצמם.

 

 

בתחילת 2019 תיכנס לתוקף פסיקת בית המשפט לפיה הטיפים המשולמים במסעדות ובבתי הקפה יחשבו כהכנסת העסק, וישולמו כשכר עבודה לעובדי השירות שמועסקים במקום בלבד.

 

המעסיק יחויב לשלם למלצרים זכויות סוציאליות, וכן תשלומים כגון ביטוח לאומי על מלוא הטיפים ולא רק עד שכר המינימום בהתאם להכנסתם, כנדרש היום בחוק.  הוראה זו צפויה להשפיע משמעותית על כ-200 אלף עובדי ענף המסעדנות, כמו גם על המעסיקים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הכרעת בית המשפט, העלתה סימן שאלה באשר לתשלום המסים שיצטרך בעל העסק לשלם בגין הטיפים ובעיקר תשלום המע"מ בשיעור של 17%, הוצאה שתיגרע בסופו של דבר מהתשלום למלצרים. כאמור, נטיית רשות המסים היא לחייב את ההכנסות מטיפים בתשלום מע"מ. 

 

"מדובר בפגיעה משמעותית בשכר המלצרים", אומר ל-ynet יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס. "זה דבר שיפגע בכדאיות העבודה, יוביל למחסור כוח אדם נוסף בענף, ואף ייאלץ את בעלי המסעדות לשאת בנטל המע"מ במקום לגלגל אותו על המלצרים, דבר שעשוי להוביל לעליית מחירים ולפגיעה בענף כולו".

 

לשכת יועצי המס העבירה השבוע למנהל רשות המיסים, ערן יעקב, את חוות דעתה המקצועית, לפיה אין לחייב את הכנסות הטיפים במע"מ. "באם תנקוט רשות המיסים בעמדה שיש לחייב במע"מ את הטיפים של המלצרים, לטעמנו הדבר הינו בניגוד להחלטת בית המשפט העליון ויהווה מהלך חסר תקדים שנתנגד לו בתוקף", כתב גינדי בפנייתו לרשות.

 

"הפסיקה האחרונה של בית הדין הארצי לעבודה רק הסדירה את אופן ההתחשבנות בין המסעדה למלצרים בנוגע לטיפים לעניין דיני עבודה בלבד, ובית הדין כתב זאת מפורשות בפסק הדין, ולכן כל שינוי בדיני המס - חייב להתבצע באמצעות המחוקק בלבד", הוסיף.

גינדי (קרדיט: ארן דולב)
ירון גינדי(קרדיט: ארן דולב)
 

עוד נכתב, כי "כל עוד שהתשר משולם עבור העובד ובאופן וולונטרי על ידי הלקוח, מדובר בהכנסה של המלצר, שהעסק לא חייב לרשום כתקבול חייב במע"מ, במיוחד לאור העובדה שבית הדין קבע מפורשות שאין להשתמש בטיפים שיופקדו בקופת העסק, אלא לתשלום שכר עבודה בלבד. זה ייעודם הבלעדי".

 

גם לדברי עו"ד ירון טיקוצקי, מומחה לדיני מס, החלטה לחייב במע"מ, אם תהיה כזו - הינה שגויה. "בכל הכבוד, פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה אינו יכול לשנות ואינו משנה כהוא זה את המצב המשפטי לעניין דיני המס", אומר טיקוצקי. "המצב המשפטי בנוגע לתשר, אופן רישומו ואופן מיסויו נקבעו בשורה של פסקי דין לרבות של בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט לערעורים ואף כבג"ץ, ואלו קבעו כי אין מדובר בהכנסתו של בעל העסק".

 

עו"ד טיקוצקי מוסיף, כי " פסיקה זו לא שונתה (וממילא בית הדין הארצי לעבודה גם לא יכול לשנותה) והיא ממשיכה לחייב את רשות המיסים".

 

מרשות המסים נמסר בתגובה: "פסק הדין בנושא הטיפ למלצרים נבחן על ידי הרשות וככל שהרשות תגבש התייחסות לעניין היא תפרסם אותה בהליך המקובל".

 

בעקבות הפרסום ב-ynet, ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), חבר ועדת הכספים של הכנסת ויו"ר שדולת העסקים הקטנים, פנה הערב ליו"ר הוועדה בדרישה לקיים דיון חירום בנושא הפגיעה במסעדות, תוך דרישה שבדיון תוצג תוכנית ייעודית להפחתת נטל הרגולציה על ענף המסעדנות.

 

פורר אומר ל-ynet כי "נראה שמישהו החליט לחסל את ענף המסעדות בישראל. לאחר שהוטל היטל רטרואקטיבי על מסעדות, מצאו דרך נוספת לפגוע בענף ולהרחיק עוד יותר צעירים וצעירות מהענף שגם כך סובל ממחסור חמור בכח אדם.

 

"סגירת מסעדות תוביל לאובדן הכנסות עצום למדינת ישראל, בנוסף לפגיעה באלפי ספקים חיצוניים שגם הם ישלמו פחות מסים בשל הירידה בהכנסותיהם. חייבים לשנות גישה ולהקל את הרגולציה על הענף שמדינת ישראל אוהבת להתגאות בו.

בכוונתי להביא את הנושא לדיון דחוף בועדת הכספים כדי להכריז על מצב חירום בענף שמחייב את כל הנוגעים בדבר להציג תוכנית מיידית להקטנת נטל הרגולציה והקטנת הפגיעה במסעדות, במלצרים, בספקים ובלקוחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים