שתף קטע נבחר

"לא שבדיה שהכרנו". הימין הקיצוני מתחזק לפני הבחירות

בחירות מסקרנות ביום ראשון בשבדיה, "המעצמה ההוממניטרית" שקלטה הכי הרבה מהגרים באירופה ביחס לאוכלוסייה. הכעס על ממשלת השמאל גדול, ולקראת הבחירות בראשון המפלגה השנייה בגודלה בסקרים היא "הדמוקרטים השבדים" - מפלגת ימין קיצוני עם שורשים ניאו-נאציים

עבור מוניקה ובנגט בורג, זוג פנסיונרים שבדים, העיירה פלן כבר לא מרגישה כמו שבדיה. כשהם יושבים על ספסל ברחוב הראשי של העיירה הם מביטים בגבר עיראקי שצופה בתוכנית טלוויזיה כורדית בטלפון. מוזיקה ערבית בוקעת מטלפון של ילדה ברחוב. על פניהם חולפים סומלים, אתיופים וסורים. הנשים עוטות רעלות.

 

"נכון להיום אנחנו לא מכירים את המדינה שלנו", אומר בנגט בן ה-66. רעייתו בת ה-64 אומרת שהיא כבר לא מרגישה בטוחה ללכת בלילה בגלל הדיווחים על מהגרים שאונסים. הזוג בורג יצטרף למספר הולך וגובר של שבדים שיצביעו בבחירות בראשון ל"דמוקרטים השבדים", מפלגה לאומנית שמתנגדת להגירה.

מבקשי מקלט בעיירה פלו ב בשבדיה לקראת הבחירות (צילום: AP)
נשים סומליות בעיירה פלן. רבע מהתושבים מבקשי מקלט(צילום: AP)
 

מבקשי מקלט בעיירה פלו ב בשבדיה לקראת הבחירות (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

10 מיליון איש חיים בשבדיה. הבחירות ביום ראשון יהיו הראשונות מאז שהמדינה קלטה 163 אלף מהגרים ב-2015, שנת משבר הפליטים והמגרים באירופה - הכי הרבה ביבשת ביחס לאוכלוסיה. בעיירה פלן שבה חיים רק 6,000 איש, רבע מהאוכלוסייה הם מבקשי מקלט.

 

הבחירות בראשון הן מבחן נוסף לימין הקיצוני הפופוליסטי ביבשת, שמתחזק על רקע משבר ההגירה והכעס על האיחוד האירופי. הפופוליסטים והימין הקיצוני רשמו הצלחות בכמה מדינות באירופה, בין השאר בגרמניה, אוסטריה ואיטליה.

מבקשי מקלט בעיירה פלו ב בשבדיה לקראת הבחירות (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

שורשיה של מפלגת "השבדים הדמוקרטים" הם בתנועה הניאו-נאצית בשבדיה. כמו מפלגות ימין-קיצוני אחרות ביבשת, באוסטריה למשל, גם היא מנסה במשך שנים להתנער מעברה - לעיתים ללא הצלחה. מתנגדי המפלגה חוששים שעלייתה לשלטון תשים סוף למסורת הדמוקרטית והליברלית של שבדיה, שנחשבת ל"מעצמה הומניטרית". מנגד אחרים חוששים שאתוס שוויון הזכויות של שבדיה – המדינה הראשונה שהפכה את השוויון המגדרי לחלק ממדיניות החוץ שלה – מאיים על עתיד המדינה בשעה שהמהגרים המוסלמים ממשיכים להגיע.

 

התמיכה ב"שבדים הדמוקרטים", פעם מפלגה אזוטרית, מגיעה בסקרים ל-20% - בהשוואה ל-13% בבחירות 2014. חלק מההצלחה הזו משקפת את האכזבה מהקואליציה של מפלגת השמאל "הסוציאל דמוקרטים" ומפלגת הירוקים. רבים בשבדיה מתוסכלים ממדיניות הדלת הפתוחה של שבדיה, שאפשרה למהגרים להגיע ללא הפרעה.

מבקשי מקלט בעיירה פלו ב בשבדיה לקראת הבחירות (צילום: AP)
מוסלמיות משיבות לפעיל "הדמוקרטים השבדים" בכנס בשטוקהולם(צילום: AP)
 

אם "השבדים הדמוקרטים" יזכו ב-20% בבחירות זה לא יהיה מספיק כדי לעמוד בראשות הממשלה, אך התחזקות המפלגה תפעיל לחץ גדול על הממשלה הבאה ועשויה למנוע מהסוציאל דמוקרטים או מפלגת המרכז-ימין השמרנית, המפלגה השנייה בגודלה במדינה, לקבל מנדט ברור להרכבת ממשלה.

 

לקראת הבחירות גם בשבדיה חוששים מהתערבות רוסית. הרשויות טענו שמוסקבה מנסה לפלג את שבדיה באמצעות הפצה של בעיות ההגירה והפשע ברשתות החברתיות. שוטר משטוקהולם שתומך ב"שבדים הדמוקרטים" אומר שהדיווחים על אזורי פשע שגם המשטרה חוששת להגיע אליהם מוגזמים, אך מודה שיש בעיות חמורות בשכונות של מהגרים. הוא מאשים את הפוליטיקאים במפלגות המיינסטרים על פוליטיקלי-קורקט שמונע מהשבדים לדון בנושא כמו שצריך.

ג'ימי אקסון מנהיג השבדים הדמוקרטים מפלגת ימין קיצוני בחירות  ב שבדיה (צילום: AFP)
פרח במקום לפיד. מנהיג המפלגה אקסון(צילום: AFP)
 

"אם לפני חמש שנים היית אומר שאנחנו צריכים לשקול כמה מהגרים אנחנו קולטים, היו קוראים לך גזען", אומר השוטר ל-AP. הוא מסרב למסור את שמו מכיוון שאנשים "יכולים לאבד חברים ועבודות" על תמיכה במפלגת הימין הקיצוני.

 

במסגרת המאמצים של "השבדים הדמוקרטים" להתנער מהעבר הניאו-נאצי שינתה המפלגה לפני שנה את הסמל שלה - מלפיד בוער לפרח. מנהיג המפלגה נאבק בהתבטאויות פומביות של שנאת זרים, אך חלק תוהים כמה השינוי עמוק. בשבוע שעבר דיווח העיתון "אקספרסן" שתשעה בני אדם עזבו את המפלגה בעקבות ביטויים פרו-נאציים. אחד מהם פרסם ברשת תמונה של אנה פרנק עם חולצה שעליה כתוב "היהודייה הכי מגניבה במלתחות".

ראש ממשלת שבדיה סטפן לופבן לקראת בחירות המפלגה הסוציאל דמוקרטית (צילום: EPA)
ראש ממשלת שבדיה סטפן לופבן(צילום: EPA)
 

רבים מהשבדים לא מסכימים עם המחאות נגד המגרים ומתגייסים לעזור. יש מתנדבים שמלמדים את השבדים על התושבים החדשים, וחלק מהפוליטיקאים טוענים שהאוכלוסיה המקומית מזדקנת ומתכווצת, ולכן המדינה צריכה לשמור אפילו יותר על מעמדה כאחת ממדינות הרווחה הנדיבות בעולם. זו עמדתו של האקאן ברגסטן, ראש הממשל המקומי בעיירה פלן. עבורו את הבחירות אפשר לסכם בבחירה בין מפלגות "שרק מתמקדות בבעיות היום, בשעה שאחרים מנסים להסביר למה אנחנו צריכים לנקוט את הצעד" של קליטת פליטים גם בעתיד.

 

לפי הסקרים מפלגת השמאל הסוציאל דמוקרטית, ששולטת בפוליטיקה השבדית משנות השלושים, תישאר המפלגה הגדולה בשבדיה – אך עלולה להגיע לשפל היסטורי. בסקר שפורסם ביום ראשון המפלגה של ראש הממשלה סטפן לופבן מקבלת 23.8% מהקולות, בהשוואה ל-31% ב-2014. "הדמוקרטים השבדים" מקבלים 20% - 7% יותר מהבחירות הקודמות. המפלגה השמרנית שלישית עם 17%, לעומת 23%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מבקשות מקלט בעיירה פלן בשבדיה
צילום: AP
מומלצים