שתף קטע נבחר

"גנטיקה היא לא מרכיב יחידי בהצלחה"

בשבועות הקרובים יתקיימו מיונים בתיכונים לנבחרות ישראל במדעים, בהם יחפשו בני נוער שאוהבים את התחום ומוכנים להשקיע כדי להצליח. ומה עוד צריך כדי להשיג מדליה? "היום מבינים כי מאחורי כל מצטיין, יש כ-10,000 שעות אימון, ובלי תשוקה בעיניים זה לא עובד"

בשיתוף מרכז מדעני העתיד לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים

 

דמיינו את עצמכם עושים את הדבר שאתם הכי אוהבים, מתאמנים במשך שעות, לומדים מהמקצוענים ביותר, מאתגרים את עצמכם שלב אחר שלב, מתמודדים מול הטובים ביותר ממדינות שונות בעולם ובסוף עומדים על הפודיום עם מדליה ומייצגים בגאווה את המדינה.

 

שנת 2018 הייתה שנה מוצלחת לנבחרות ישראל במדעים: - נבחרת ישראל במתמטיקה - שתי מדליות כסף וארבע ארד, נבחרת ישראל בכימיה - מדלית כסף ומדלית ארד, נבחרת ישראל בפיזיקה - שתי מדליות זהב ושלוש מדליות כסף. בימים אלה מתמודדת ביפן נבחרת ישראל במדעי המחשב.

 

מדעני העתיד (צילום: יח
שנה מוצלחת לנבחרות(צילום: יח"צ)

"בקיץ 2018, מדינת ישראל הגיעה להישג הטוב ביותר בכל הזמנים - מקום עשירי מתוך 80 מדינות שהתחרו בפיזיקה", משתף ד"ר עופר רימון, סמנכ"ל תקשוב, טכנולוגיה ומערכות מידע במשרד החינוך. "היו שם מתחרים ממדינות כמו ארה"ב, סין ודרום קוריאה".

 

בשנה האחרונה מרכז מדעני העתיד של קרן מימונידיס יחד עם משרד החינוך עומדים מאחורי נבחרות ישראל במדעים, ובימים אלו מתקיימים מיונים ברחבי הארץ בכיתות י' עד י"ב לנבחרת הבוגרת במדעים, הכוללים כימיה, פיזיקה, מדעי המחשב ומתמטיקה.

 

אילו בני נוער מתאימים לתוכנית מסוג זה?

ד"ר רימון: "בני נוער שאוהבים את התחום, מוכנים להשקיע ולהתמודד. לא חשוב לאיזה מקום יגיעו בנבחרת, החוויה היא המשמעותית. הם עוברים מחנות אימונים ומחוברים כקבוצה לאותה מטרה. הם צריכים להיות בעלי חשיבה יצירתית, נחישות וכוח רצון. יש להם יכולת לשבת שעות ולפתור תרגילים.

 

"כדי להצליח, צריך לתת 200% משום שעומדים מולך מתחרים חזקים כמוך. מי שיתקבל לתוכנית ויצליח, יגשים הרבה בחיים. הוא יוכיח לעצמו שהוא מסוגל לכבוש את הפסגה. בהתחלה מסתכלים עליה מגבוה, לא מאמינים שאפשר לטפס ולבסוף נושמים אוויר פסגות ומוכיחים לעצמנו שאין פסגה שאי אפשר לכבוש.

 

"בעבר היה נהוג לחשוב כי גנטיקה היא מרכיב מרכזי בהצלחה. היום מבינים כי מאחורי כל מצטיין, יש כ-10,000 שעות אימון וזו זכות, משום שבני הנוער שמתקבלים לתוכנית, סוללים לעצמם דרך להצלחה".

 

מדעני העתיד (צילום: יח
סוללים את הדרך להצלחה(צילום: יח"צ)

מחפשים תשוקה בעיניים

"אנחנו מחפשים בני נוער שאהבה למדעים ומתמטיקה היא עמוקה ביסוד שלה", מסבירה ד"ר נעמה בני, מנהלת נבחרות ישראל במדעים, מרכז מדעני העתיד. "הם חולמים מספרים, אוהבים מדע ומוכנים להשקיע שעות משום שכדי להצליח צריך לעבוד קשה. הלמידה היא למידה מתקדמת, מהירה, ברמה גבוהה. לא רק למידה משננת, כי אם למידה מחוץ לקופסה.

 

"מלבד מיומנות שכלתנית, מחפשים תשוקה בעיניים, בלי זה לא עובד, אחרת לא עומדים במיונים מורכבים. בלי זה אי אפשר ליהנות מאימונים אינטנסיביים, השקעה ואתגר שמלווה בבית ובנבחרת. מחפשים ילדים שאוהבים ורוצים להתפתח. עומד בפניהם אתגר לייצג את מדינת ישראל ולא הרבה עושים את זה, בטח לא בגילם הצעיר. כל אחד יכול ולא חשוב בנים או בנות, אזור מגורים, כל מי שיש לו אהבה ויכולת - מוזמן".

 

לדבריה של ד"ר בני, אי אפשר לאפיין את המשתתפים בתוכנית, למרות שהייתה שמחה אילו עוד בנות היו מצטרפות. "יש הכול מהכול. חלקם מנגנים, אתלטים, חברים בתנועות נוער. לכולם יש אהבות ושמחות. מאפיינת אותם האהבה למתמטיקה ומדעים, הם משקיעים המון ויש ויתורים, בדיוק כמו כל תחרות אולימפית. בני הנוער מהווים דוגמה לאחרים - להשקיע ולהתמיד בתחום שאתה הכי אוהב. בעיניי הם גיבורי על".

 

מה כוללת הלמידה?

"יש מגוון של פעילויות: מחנות אימונים מרוכזים שמקנים למידה אבל המון הווי של נבחרת, חוזק מנטלי ומיומנויות אחרות. צוות שמלווה, נותן משימות, מטלות, תרגולים ומעבדות, למידה פרטנית. עושים הכל כדי לקדם את התלמיד למקום הכי גבוה שאפשר".

 

מדעני העתיד (צילום: יח
נהנים מהשקעה ואתגרים(צילום: יח"צ)

מה הערך המוסף שהתוכנית מעניקה לבני הנוער?

"מלבד הידע, הם מפתחים משמעת, יכולת למידה עצמית חזקה, יכולת להתמודד באי וודאות. בנוסף, התמודדות בתחרויות בינלאומיות עם ילדים שאוהבים מתמטיקה ומדעים בכל העולם, לצד עבודה בנבחרת, ביחד כקבוצה".

 

התחרויות בנויות ומותאמות לתלמידי תיכון. כל מדינה שולחת נבחרת אחת בת 6-4 משתתפים. "התחרות היא חלק מרגש, מהנה ומעשיר", משתפת ד"ר בני. "בני הנוער מתחרים במה שהם הכי אוהבים, מגשימים את עצמם. כל שאלה היא כ-5-6 שעות ויש אתגר חדש מדי יום. בנוסף, המדינה המארחת מקדישה זמן לפן החברתי. אלו עשרה ימים שבהם בני הנוער יכולים לעשות את מה שהם הכי נהנים ויש להם את הזכות לייצג את המדינה.

 

"ההרשמה נגישה לכל אחד ואחת. כל מי שיש לו ידע ותשוקה לתחום המתמטיקה והמדעים. כל מי שרוצה מוזמן לפנות לצוות בית הספר, האחראי על הרישום. שלב א' של המיונים השנה יתקיים ברחבי בתי הספר, במטרה להנגיש לכל תלמיד ותלמידה ולכל מי שיש אהבה לתחום.

 

"יתרה מכך, בפורטל התלמידים של משרד החינוך ישנו מרחב תרגול עם מבחנים משנים קודמות. אפשר להתאמן, להתרשם ולהגיע מוכנים לשלב הראשון של המיונים. גם אם ניסית שנה קודמת ולא התקבלת, אפשר לנסות שוב".

 

מדעני העתיד (צילום: יח
הווי של נבחרת(צילום: יח"צ)

חושבים שהילדים שלכם מתאימים? אלו מועדי המיונים לנבחרות ישראל:

כימיה - 16 בספטמבר

פיזיקה (לכיתה י') - 17 בספטמבר

מתמטיקה - 25 באוקטובר

מדעי המחשב - 31 באוקטובר

 

בשיתוף מרכז מדעני העתיד לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
החוויה היא המשמעותית
צילום: יח"צ
מומלצים