שתף קטע נבחר

11 אלף שעות צילומי אבטחה: כך אותרו הסוכנים המרעילים

בריטניה סוערת בעקבות חשיפת זהותם של שני הסוכנים הרוסים שהגיעו במיוחד ממוסקבה כדי להיפטר מהמרגל לשעבר סרגיי סקריפל. הממלכה דרשה לכנס את מועצת הביטחון לדיון מיוחד, וראש הממשלה מיי התחייבה להילחם בקרמלין בכל כוחה: "בסייבר, בסקנציות ובאיסורי כניסה"

 

הסוכנים הרוסים כפי שנקלטו במצלמות (צילום: Getty)
(צילום: Getty)

 

במשך חצי שנה הפכו הרשויות בבריטניה כל אבן במטרה למצוא את האחראים להרעלתם של המרגל הסובייטי לשעבר סרגיי סקריפל ובתו יוליה. בימים שלאחר מציאת השניים כשהם מוטלים ברחוב, חוקרי המשטרה אספו לא פחות מ-11 אלף שעות של צילומי אבטחה ברחבי המדינה - בין השאר בנמלים, תחנות רכבת, חלונות ראווה והרחובות שמובילים לביתו של המרגל.

 

רק אתמול (יום ד') הודיעה הממלכה באופן רשמי כי מי שעומד מאחורי ניסיון ההתנקשות הם אלכסנדר פטרוב ורוסלן בושירוב. ראש הממשלה תרזה מיי חשפה את זהותם של שני הרוסים - ואמרה כי מדובר בלא פחות מסוכני ה-GRU, השירות החשאי ברוסיה.

 

 

הסוכנים הרוסים כפי שנקלטו במצלמות (צילום: Getty)
(צילום: Getty)

היא האשימה באופן אישי את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כמי שנתן את ההוראה על חיסול המרגל לשעבר בעיירה סליסבורי: "מדובר בארגון ממושמע ושרשרת הפיקוד אצלו ברורה לחלוטין. זהו לא סתם מעשה קונדס - מדובר במבצע מסודר שאושר מלכתחילה בדרגים הגבוהים ביותר".

 

בעקבות חשיפת האחראים לניסיון ההתנקשות, בריטניה תזמן דיון מיוחד במועצת הביטחון של האו"ם כדי להצדיק את המתקפה הדיפלומטית שניהלה נגד הקרמלין בחצי השנה האחרונה. "זה די ברור שאנחנו לא מרגישים בטוחים יותר", אמר שיאן ראבינדרנט, מנהל הסופרמרקט הסמוך לביתו של המרגל לשעבר. "כל מה שאפשר לעשות כעת זה להתגונן כמה שאפשר".  

הסוכנים הרוסים כפי שנקלטו במצלמות (צילום: Getty)
תועדו ברחבי בריטניה. פטרוב ובושירוב(צילום: Getty)

אך לעומתו, ראש המועצה המקומית מת'יו דין אמר כי הוא דווקא מרגיש הקלה. בריאיון ל"ניו יורק טיימס" אמר דין כי הוא מקווה שכעת תיאוריות הקשר סביב ההרעלה יתפוגגו. "חשיפת שמותיהם של הסוכנים זאת חתיכת סגירת מעגל", הוסיף.

 

מפקד היחידה ללוחמה בטרור בבריטניה, ניל באסו, שרטט את מסלולם של שני הסוכנים ממוסקבה ללונדון, משם לסליסבורי - ובחזרה. השניים תועדו במצלמות האבטחה הרבות שפרוסות ברחבי המדינה. לדבריו, השניים הגיעו ממוסקבה ללונדון ב-2 במרץ וחזרו לרוסיה כעבור יומיים. 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בריטניה אלכסנדר פטרוב רוסלן בושירוב צו מעצר הרעלת סרגיי סקריפל רוסיה ()

"זה פשוט בלתי אפשרי להתחבא בבריטניה", אמר ג'ון בייליס, לשעבר בכיר במערך מודיעין האותות ל"ניו יורק טיימס". "החידושים בשנים האחרונות מאפשרים לנו לזהות בני אדם דרך צורת הליכתו, או אפילו בעזרת הטבעת או השעון שהוא עונד".

 

לצורך החקירה גייס הסקוטלנד יארד את מיטב החוקרים בעלי הזיכרון הטוב ביותר לפנים - במטרה לברור מתוך אלפי חשודים פוטנציאליים בחקירה. כצעד ראשון, החוקרים היו צריכים לשלול את כל הגברים שהתנהגו באופן מחשיד, דוגמת סוחרי סמים ותמהונים שמשוטטים ברחוב. 

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בסולסברי שבאנגליה, היכן שהורעל הסוכן סרגיי סקריפל (צילום: EPA)
מיי בזירת ההרעלה: "הרוסים אשמים"(צילום: EPA)

לאחר הסינון הראשוני, החוקרים משווים את נתוני החשודים לאזרחים שיצאו מרוסיה בימים שלפני ההרעלה - במטרה לצמצם את מספר החשודים למינימום האפשרי. לפי כלי התקשורת הבריטיים, החוקרים בדקו לא רק את נתוני מעברי הגבול - אלא גם הצליבו את נתוני הטלפונים הסלולריים וכרטיסי האשראי שלהם.

 

למזלם של החוקרים - בימים שלפני ניסיון ההתנקשות ירד שלג כבד באזור ההרעלה, מה שהוריד משמעותית את כמות המשוטטים ברחובות. כחודשיים לאחר ההרעלה - המשטרה הצליחה להגיע למלון במזרח לונדון שבו שהו שני הסוכנים, ושם מצאו את שרידי הרעל.בדגימות שנלקחו מחדר המלון שלהם נמצאו שרידי גז העצבים "נוביצ'וק", שהרעיל את המרגל ובתו ב-4 במרץ. המשטרה פרסמה גם את תמונת הבושם המזויף שבתוכו הוחבא הרעל. החוקרים סבורים כי הסוכנים ריססו את ה"נוביצ'וק" על דלת הכניסה בביתו של סקריפל.

 

שלושה חודשים לאחר הרעלתו של סרגיי ויוליה, תושב סוליסבורי מצא את הבקבוק - ואושפז בבית החולים עם בת זוגו שמתה כמה ימים לאחר מכן.

 

ראש הממשלה מיי התחייבה לפעול בכל כוחה לחיסול המודיעין הרוסי בבריטניה - וגורמים בממשלה ציינו כי חלק מהמהלכים שראש הממשלה מתכננת הם סנקציות כלכליות, לוחמת סייבר, ריגול נגדי ואיסורי כניסה לממלכה.

האינטרפול הכניס את שני הסוכנים לרשימת המבוקשים ממנו - ומיי אמרה כי אם השניים אי פעם ידרכו שוב על אדמת בריטניה - הם יעמדו למשפט.

 

משרד החוץ הרוסי דחה את כל ההאשמות של הבריטים. דוברת המשרד, מריה זכרובה, אמרה כי "בלתי אפשרי לפספס את העובדה שהבריטים והאמריקנים פועלים לפי אותו תרשים זרימה. לא מטריחים את עצמם בחיפוש אחר העדויות - רק מכריזים על רשימת 'סוכנים רוסים' כדי להצדיק את ציד המכשפות שלהם נגד מוסקבה".

 

רוסיה הכחישה פעמים רבות את ההאשמות על הרעלתו של סקריפל, שריגל עבור המודיעין הבריטי וריצה מאסר במולדתו על בגידה. בעקבות ההרעלה הידרדרו היחסים של רוסיה עם המערב, ומדינות רבות גירשו דיפלומטים רוסים. בתגובה לפרסום בבריטניה אמר משרד החוץ הרוסי ששמותיהם של הנאשמים "לא אומרים דבר" למוסקבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty
פטרוב ורוסלן משוטטים לפני הרצח
צילום: Getty
מומלצים