שתף קטע נבחר

היועץ של טראמפ תוקף את האג: "בית הדין הזה מת"

ג'ון בולטון, היועץ של נשיא ארה"ב לביטחון לאומי, מאיים בסנקציות על בית הדין הבינלאומי "שמבחינת ארה"ב כבר מת". הסיבות - הפנייה הפלסטינית בגין פשעי מלחמה של ישראל, וחקירה אפשרית של פעילות ארה"ב באפגניסטן: "אם יפעלו נגדנו או נגד ישראל לא נשב בשקט"

ג'ון בולטון, היועץ של דונלד טראמפ לביטחון לאומי, תקף את בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ואמר שארה"ב לא תשתף פעולה עם מוסד בלתי לגיטימי "שמבחינתה מת". בולטון אמר את הדברים בעקבות פנייה פלסטינית להאג, ואפשרות שבית הדין יחקור חשד לפשעי מלחמה של ארה"ב באפגניסטן. אחרי שבולטון איים להטיל סנקציות על בית הדין אמרו בהאג שבית הדין "ימשיך את עבודתו ללא מורא".

 

הנושא הראשון שעורר את זעמו של בולטון הוא פנייה פלסטינית להאג בגין פשעי מלחמה של ישראל, עקב ההחלטה לפנות את היישוב הבדואי חאן אל-אחמר ליד כפר אדומים. בתגובה החליטה ארה"ב לסגור את נציגות אש"ף בוושינגטון. "ארה"ב תשתמש בכל האמצעים הדרושים כדי להגן על אזרחיה - ואזרחי בעלות הברית שלנו - מתביעה בלתי מוצדקת בבית הדין הבלתי לגיטימי הזה", אמר אתמול בולטון. הוא הדגיש: "אם בית הדין יפעל נגדנו, נגד ישראל או נגד בעלת ברית אחרת - לא נשב בשקט".

 

 

ג'ון בולטון  (צילום: AP)
"בית הדין הזה בלתי לגיטימי". בולטון(צילום: AP)

הנושא השני הוא האפשרות שבהאג יחקרו אם ארה"ב ביצעה פשעי מלחמה במלחמה באפגניסטן. בשנה שעברה אמרה התובעת הראשית בהאג, פאטו בנסודה, שיש "בסיס הגיוני להאמין" שבמלחמה בוצעו פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, ושיש לחקור את כל הצדדים בסכסוך, כולל את החיילים האמריקנים ואת אנשי ה-CIA. ארה"ב פלשה לאפגניסטן ב-2001, בעקבות מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר.

 

בולטון גינה את החקירה על פשעי מלחמה אמריקניים באפגניסטן ואמר שהיא "חקירה בלתי מוצדקת ומופרכת לחלוטין" ושבית המשפט אינו לגיטימי. "ניתן לבית הדין הבינלאומי למות לבד. אחרי הכול, מבחינתנו הוא כבר מת לכל דבר ועניין". בולטון הבהיר שארה"ב לא תשתף פעולה עם חקירת בית הדין הפלילי הבינלאומי.

ג'ון בולטון  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בולטון אמר אתמול כי אם בהאג יחקרו את החשד לפשעי מלחמה של חיילי ארה"ב, ממשל טראמפ ישקול להטיל סנקציות. לדבריו וושינגטון תשקול לאסור על שופטים ותובעים של בית הדין הבינלאומי להיכנס לארה"ב, ותשקול גם להקפיא נכסים שלהם בארה"ב ולהעמיד אותם לדין בבתי משפט אמריקניים.

 

היועץ של טראמפ הוסיף שהממשל מאמין שלבית הדין הבינלאומי אין סמכות גדולה יותר מלחוקה האמריקנית. "הנשיא לא יאפשר שבירוקרטים זרים יעמידו לדין אזרחים אמריקנים, ולא יאפשר שמדינות אחרות יכתיבו את השימוש שלנו בהגנה עצמית", אמר בולטון. היועץ מייצג נאמנה את מדיניות החוץ של טראמפ - שכוללת הסתייגות ממוסדות בינלאומיים (כולל האו"ם), התנגדות להסכם הגרעין עם איראן ותמיכה בישראל. בסוף החודש שעבר ביקר בישראל ונפגש עם בנימין נתניהו.

התובעת הראשית של בית הדין הפלילי הבינלאומי ב האג פאטו בנסודה מ גמביה ()
התובעת הראשית בהאג, פאטו בנסודה

בית הדין הבינלאומי מסר בתגובה לדבריו של בולטון שבית הדין הוא מוסד עצמאי וחסר פניות שנתמך על ידי 123 מדינות ברחבי העולם. "בית הדין הבינלאומי, כבית משפט של חוק, ימשיך לפעול ללא מורא, בהתאם לעקרונותיו ולרעיון הכולל של שלטון החוק", אמרו בהאג. משרד החוץ הצרפתי מסר שבית הדין הבינלאומי צריך להיות מסוגל להמשיך בעבודתו ללא הפרעה. "צרפת, ושותפותיה האירופיות, תומכות בבית הדין הפלילי הבינלאומי, גם בתרומה התקציבית וגם בשיתוף הפעולה עמו", אמרו בצרפת.

 

בית הדין בהאג פועל בכפוף לאמנת רומא. ארה"ב לא אישרה את האמנה, שנוסחה בתקופת כהונתו של הנשיא ג'ורג' בוש. במקום היא אימצה את אמנת ההגנה על כוחות הביטחון האמריקניים, אמנה שמכונה "הפלישה להאג" מכיוון שהיא מאשרת להשתמש בכל האמצעים הדרושים כדי למנוע העמדה לדין של אמריקנים בהאג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים