שתף קטע נבחר

45 שנה אחרי: "הרגשתי שהמדינה על הכתפיים שלי"

האלוף במיל' שלמה ענבר היה קצין הקשר והתקשוב הראשי עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים. 45 שנים עברו מאז אך הקולות והתמונות עדיין חקוקים בזיכרונותיו. היום כשהוא בן 89 הוא משחזר את הרגעים הגורליים ומקבל פרס על מפעל חיים

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

"ביום שבת, ה-6 באוקטובר 1973, בזמן שעם ישראל מתעטף בלבן וצועד אל בתי הכנסת בשלווה, אני הייתי במקום אחר לגמרי. מוחי קדח אחר כל פעולה אפשרית במטרה לתת את המענה המיטבי בתחום הקשר והתקשוב לאיומי המערכה הקרבה". מספר היום האלוף במיל' שלמה ענבר שפיקד על חיל הקשר תוך התמודדות עם אתגר הקישוריות בארבעת החזיתות במקביל.

 

עוד במדור 60 פלוס:

בת 98: "הנתינה שומרת אותי בריאה וחזקה"

מניסיון: 6 שינויים מבריאים לשנה החדשה

4 סיבות להתחיל לתרגל טאי צ'י - היום

 

יום כיפור  (ממצגת הדרכה של אתר ההנצחה לחללי חיל הקשר והתקשוב)
בונקר הפיקוד במלחמת יום כיפור(ממצגת הדרכה של אתר ההנצחה לחללי חיל הקשר והתקשוב)
 

"פניתי למנכ״ל משרד התקשורת דאז, שמחה סורוקר, ואמרתי לו 'תשמע, שמחה, אנחנו צריכים להוריד כוחות אזרחיים של הדואר לשארם א-שייח, סיני ורפידים'. הוא ענה לי ביידיש 'שלמה, אתה יהודי, יום כפור! אתה בטוח?',' אמרתי לו, שמחה, אני יהודי בדיוק כמוך, אבל ביטחון ישראל מונח על כתפינו'. והוא מיד הבין״.

 

״במצב המשונה של המהומה הגדולה שקמה כתוצאה מהמלחמה, מההפתעה ומההפצצות, אנחנו, חיל הקשר, האלקטרוניקה והמחשבים, באמצעות מערכת הקשר המצוינת שהייתה באותה תקופה, היינו הדבק שבעצם אפשר למטה הכללי, לפיקודים, לאוגדות ולחטיבות לקבל שליטה על כל טנק וטנק, על כל יחידה ויחידה באשר היא, ולגרום להם לתקשר זה עם זה". נזכר ענבר באותם רגעים "אפשרנו לשנע את הכוחות ממקום למקום, אפשרנו לרכז את מירב הכוחות בסיני ולאחר מכן לעבור למתקפות הידועות, אפשרנו להשיג את הניצחון הגדול על האויב".

 

"אנשי הקשר התמקמו באופן מרשים בקו המעוזים, שהיה מעין רצועה של מוצבים קטנים על הגדה המזרחית של תעלת סואץ שנועדו לצרכי הגנה ותצפית. במעוזים היה קשר קווי שנפרס בעומק האדמה, ולכן גם בעת הפגזה ארטילרית או הפרעות קליטה מכוונות נותר תקין ואפשר קישוריות בין המוצבים. בנוסף, היה גם קשר רדיו ששימש כקשר פנימי וכן ליצירת קשר עם כוחות השריון הניידים הפרוסים במרחב".

 

יום כיפור  (צילום: יחידת ההסרטה של אגף תקשוב והגנה בסייבר )
האלוף במיל' שלמה ענבר מקבל פרס מפעל חיים מתא"ל יריב ניר, הקשר"ר הנוכחי(צילום: יחידת ההסרטה של אגף תקשוב והגנה בסייבר )
 

פרס מפעל חיים בגיל 89

אלוף במיל' שלמה ענבר, המכהן כיום כנשיא העמותה להנצחת מורשת חללי חיל הקשר והתקשוב שביהוד, הינו אחת מהדמויות המזוהות והדומיננטיות ביותר בהיסטוריה של חיל הקשר ושל אגף התקשוב וההגנה בסייבר. ענבר שהחל את דרכו כחבר בארגון ההגנה שם שירת כקצין איתות. שירת כקצין הקשר הגדודי של גדוד 133 בחטיבת אלכסנדרוני בזמן מלחמת העצמאות.

 

שנים לאחר מכן, לחם במבצע קדש בחצי האי סיני כסגן קצין הקשר של אוגדה 28. לאחר המבצע, נשלח לארה"ב וסיים בהצטיינות קורס קציני קשר של הצבא האמריקאי. עם חזרתו לארץ, מונה לקצין הקשר של גיסות השריון. ענבר כיהן כסגן קשר"ר בזמן מלחמת ששת הימים, היה מפקד יחידה 848 (לימים 8200) ובהמשך מונה לתפקיד קשר"ר. לאחר מכן, היה ראש יחידת המחקר והפיתוח במשרד הביטחון, נספח צה"ל בוושינגטון ובקנדה, ועותר באות לגיון ההצטיינות.

 

השנה, כחלק מאירועי ציון 70 שנה לחיל הקשר, קיבל ענבר פרס מפעל חיים על פועלו בעת שירותו הסדיר וכאיש מילואים. "אני כקשר"ר בפרוץ המלחמה הרגשתי את אותה הרגשה נדירה שחלק ממנהיגי ומפקדי צה"ל זוכים להרגיש - הרגשתי שכל המדינה על הכתפיים שלי", משחזר ענבר. ״התחושה הזו ממשיכה ללוות את אנשינו עד לעצם היום הזה, לאור האתגרים הרבים והשינויים שחלו בשדה הקרב, שהפך לטכנולוגי ולדיגיטלי. אני ממשיך ללוות את אגף התקשוב וההגנה בסייבר מקרוב כנשיא העמותה ופוגש באופן תדיר את החיילים והמפקדים שמגיעים ללמוד את ההיסטוריה של החיל, ואני חש כי הם מבינים את משימתם ואת האחריות המוטלת עליהם. יותר מכל אני שמח שזכיתי לראות במו עיני את ההמשכיות ולתת יד בחינוך הדור הבא של צה״ל״.

יום כיפור  (צילום: ארכיון צה
האלוף (במיל') שלמה ענבר, קשר"ר במלחמת יום כיפור (צילום: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)
 

מיוני דואר לציוד טכנולוגי מתקדם

מאז אותה מלחמה צה"ל עובר טרנספורמציה דיגיטלית. החיל, שנבנה בתקופת ההגנה וביסס עצמו עם הקמת צה"ל באמצעות קשר מורס ויוני דואר, עושה כיום שימוש בציוד מחשוב ואמצעי לוויין המצויים בחזית הטכנולוגיה. לאור התקדמות הטכנולוגיה, הפך החיל למרכזי ומוביל בשדה הקרב. "היתרון המובהק למול אויבנו חייב להישמר, ומכאן שהמוכנות המבצעית של מערך התקשוב בצה"ל היא המצפן המרכזי והמושך העיקרי לפעילותנו", מסביר קצין הקשר והתקשוב הראשי הנוכחי, תא"ל יריב ניר.

 

"חיילי חיל הקשר והתקשוב עמדו מאז ומעולם במשימות הרבות ובאתגרים הרבים בכל מלחמות ישראל. כוחנו אינו מתחיל ונגמר בציוד טכנולוגי מתקדם ובמכשור החדשני בעולם – אלא עוצמתנו באנשינו. לחיל הקשר והתקשוב מורשת מפוארת בת 70 שנה. מורשת שנכתבה בדמם של הנופלים, שזורה בסיפורי גבורה והגנה על המולדת. הטכנולוגיה בשדה הקרב אינה עוד מאפשרת, היא - היא זו שקובעת את יכולת ההכרעה מול אויבנו, מכאן שחובת ההוכחה של אנשי התקשוב בצה"ל בעידן זה הינה כפולה ומכופלת והם עושים את המרב, היות ומבינים שכובד האחריות מוטל על כתפיהם".

 

 

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: יחידת ההסרטה של אגף תקשוב והגנה בסייבר
תחושת האחריות ממשיכה גם היום
צילום: יחידת ההסרטה של אגף תקשוב והגנה בסייבר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים