שתף קטע נבחר

עמיר פלג

האתרוג של הפרשנים / פלג בחמישי

עודד קטש התרסק פעמיים ואיבד את הכרטיס למונדובאסקט, אבל חבריו החנפנים בתקשורת הפכו את הכישלון להישג. וגם: האב, הבן ורוח השכונה של מכבי חיפה

 

הבלוף

הכישלונות והספינים של קטש

"אני מאוד שמח על המלחמה ועל האופי", הצהיר עודד קטש אחרי ההפסד הביתי של נבחרת הכדורסל לגיאורגיה במוקדמות גביע העולם, למרות שמי שגילו אופי ושמחו בסיום היו דווקא הגיאורגים. "כשאתה משחק עם שחקנים חסרי ניסיון, אפשר להיות מאוד גאה", פירשן המאמן אחרי ההפסד המטופש לגרמניה. לא, אין שום סיבה לגאווה או לשמחה. הפסדנו פעמיים כי המאמן ושחקניו איבדו את הראש וגם את הסיכוי להעפיל למונדובאסקט.

 

"שחקנים צעירים" או "חסרי ניסיון" זה בלוף. לוקה דונצ'יץ' בן ה־19 נבחר ל־MVP של היורוליג ושל הפיינל־פור עם ריאל מדריד, ושנה קודם סחף את נבחרת סלובניה לזכייה באליפות אירופה. בן גילו קיליאן אמבאפה הוביל את צרפת לזכייה במונדיאל. אצלנו כולם כבר מעל גיל 20, ותומר גינת בן ה־23 לא יודע שצריך לפגוע בחישוק כדי שהשעון יתחיל לרוץ. איפה המאמן שיזכיר לו? במקום להתנצל על תאונת השרשרת, שוב שמענו סיסמאות נבובות כמו "יש דרך", "שכר לימוד" ו"תהליך הצערה". שטויות, עם כל הצער שבהצערה.

 

איור של קטש (איור: אופיר בגון)
אין שום סיבה לגאווה. קטש(איור: אופיר בגון)

 

קטש מורח את כולם ומקבל הנחות מהחברים באגף המקצועי, בראשות עמוס פרישמן. במקום להביא מאמן ותיק ומצליח כמו ננו גינזבורג, נתנו את הנבחרת לסחבק, ועוד אישרו לו לפרשן במקביל את מכבי ת"א ביורוליג ולהיכשל בהפועל ירושלים. כשעומרי כספי שוב השתמט, קטש אפילו לא צייץ. הזימון של גולן גוט מנס־ציונה נראה תמוה, במיוחד כשעל שון דוסון ועמית שמחון הוא ויתר. האבא דניאל גוט, שעובד במיזם כדורסל פרטי בראשות קטש, בטח היה גאה. לפחות כמו מאמן הנבחרת אחרי ההפסדים.

 

חודשיים אחרי שהאומה ומנהיגיה היו באופוריה מזכיית נבחרת העתודה באליפות אירופה עד גיל 20, פתאום מסבירים לנו ששחקני הנבחרת הבוגרת צוברים ניסיון. בכך הפכנו למדינה היחידה בעולם שהמטרה בנבחרותיה הצעירות היא לזכות בתארים (במקום לטפח שחקנים), והמטרה בנבחרת הבוגרת היא להעניק ניסיון לצעירים (במקום להביא הישגים).

 

עודד קטש מתדרך (צילום: FIBA.com)
מורח את כולם ומקבל הנחות. קטש(צילום: FIBA.com)

 

להקת המעודדות

מפגן הדביקות של שלף, סהר ושות'

כשהמאמן הלאומי חילטר כפרשן, הוא הרוויח לא רק כסף מהצד אלא גם קשרים בתקשורת. היום יש לו שם להקת מעודדות בלי פונפונים, עם מיקרופונים.

"אני יוצא בתחושה מאוד טובה, ברבע השלישי ישראל ניצחה 14:31", דיווח החבר גור שלף אחרי ההפסד לגיאורגיה. "הרבע השלישי היה תענוג לעיניים, עונג צרוף", התפעם הקולגה אלי סהר. "רבע שלישי פנומנלי", התלהב השדר גיל ברק. משפטים מגוחכים שכמותם לא נשמעו מאז שלואיס פרננדז הפסיד עם נבחרתנו 2:1 לקרואטיה (אחרי 2:0 בהפסקה), ואמר בסיום: "במחצית השנייה ניצחנו". כמה חבל שאין אליפויות עולם לחצאי ולרבעי משחקים.

 

מול גרמניה ניפקה הנבחרת רבע שלישי קטסטרופלי, אבל המעודדות של עודד לא חילקו את המשחק לשברים. הם גם לא דיברו על תפקודו ברגעי ההכרעה. 4.29 דקות לסוף אמר השדר: "איתי שגב מצליח להוציא את הכדור מפי הטבעת, וזה טוב", למרות שזה נשמע רע.

 

חלק מלהקת המעודדות. שלף (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
חלק מלהקת המעודדות. שלף(צילום: עוז מועלם)

 

שיא הדרמה הגיע 0.4 שניות לבאזר, 90:91 לישראל, כדור שלנו אחרי עבירה על תומר גינת. "זהו זה! נבחרת ישראל עם ניצחון ענק!" הכריז ברק. "אף אחד כבר לא ייקח לישראל את הניצחון הזה", הוסיף השדר. "נגמר המשחק, תודה רבה, חתימה טובה", חגג שלף. "ניצחון עם אופי, ניצחון הירואי", חזר והכריז השדר. "להיות בפיגור שש אחרי שהובלת 23 הפרש... אופי, אופי, אופי!", פירשן הפרשן.

 

גינת דייק בראשונה, 90:92 לישראל, והחטיא את החישוק בשנייה, לפני שצוות השידור פצח בדיון: מאיפה יוציאו הגרמנים את הכדור? "בוא נראה אם החוק החדש עובד", אמר שלף. "לא, החוק החדש יחול רק מתחילת אוקטובר. עד אז אנחנו עם החוק הישן. זה אומר כדור תחת לסל או משהו כזה", הסביר השדר. אבל בסוף הגרמנים הוציאו כדור דווקא בצד המגרש שלנו, תחת הסל הופקר, לא היה מי שיוציא את הכדור מפי הטבעת, והובסנו בהארכה. הפסד הירואי, עם אופי, אופי, אופי.

 

שחקני נבחרת ישראל מאוכזבים (צילום: ראובן שוורץ)
הפסיד הירואי, עם אופי(צילום: ראובן שוורץ)

 

הפרובינציאלי

האב, הבן ורוח השכונה של מכבי חיפה

"תוכנית הסטארט־אפים של המועדון עולה שלב", בישרה לפני שבועיים הכותרת באתר הרשמי של מכבי חיפה, שדיווח על כנס יוקרתי בלונדון. מתחתיה, לצד תמונה של משתתפי האירוע, הופיע ציטוט של המנכ"ל אסף בן־דב: "גאווה לייצג כאן בסטמפורד ברידג' את מכבי חיפה, כמובילת החדשנות בספורט הישראלי". אלא שצילום אחר מאותו אירוע מגלה מי הייתה מובילת הפרובינציאליות בכנס.

 

בתמונה הזו, שלא פורסמה באתר, יושבים המשתתפים סביב שולחן וצופים במצגת. הגברים לבשו ז'קטים, למעט בחור אחד שישב צמוד למנכ"ל מכבי חיפה בטרנינג חום עם קפוצ'ון, ונראה כמו תיכוניסט. מדובר בבנו בן ה־19 של בן־דב, שבא עם אבא לעבודה. בלונדון.

 

כבר שנים ארוכות מדשדשת מכבי חיפה מקצועית, מזגזגת במדיניות, במאמנים ובשחקנים, ומתרסקת. תקציב מנופח וקבלת החלטות מעוותת מעצימים את הכישלון עד לדרגה מעוררת תמיהה, או רחמים, תלוי את מי שואלים.

 

מוביל את הפרובנציאליות. בן דב (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
מוביל את הפרובנציאליות. בן דב(צילום: גיל נחושתן)

 

על רקע הסטארט־אפ המדהים הנ"ל, שהופך הון לדיכאון, מנסים ראשי המועדון לרגש את האוהדים המתוסכלים בדיווחים על הצטרפות לתוכנית מאיצת סטארטאפים (אקסלרטור בלעז), "השקה בינלאומית של הרשת הגדולה בעולם לטכנולוגיות ספורט", והצהרות נרגשות של המנכ"ל על "דרך שבמהלכה נגייס חברות מרתקות לתוכנית שלנו, נפתח את המועדון למוצרים ולליווי של מנטורים מהטובים בעולם". כן, היו ימים שבהם יניב קטן כבש בליגת האלופות באולד טראפורד, היום מייצגים את מכבי חיפה בן־דב ובנו, בכנס בסטמפורד ברידג'.

 

ודווקא משום שמדובר במעמד בינלאומי יוקרתי, מרתק ופורץ דרך, עולות מספר שאלות: מדוע לקח המנכ"ל לישיבה בלונדון את בנו? האם תאמץ מכבי חיפה את המודל מארמון בקינגהאם ותכתיר את יורש העצר למנכ"ל? ולמה לא נסע לאנגליה אופיר זרדוק, האיש שמינה המועדון לנהל את הפרויקט?

 

הנה תגובתם: "מועדון הכדורגל מכבי חיפה הינו הראשון בישראל שבחר להשקיע ולהקים אקסלרטור בתחום החדשנות בספורט. פרויקט אותו יזם ומוביל המנכ"ל אסף בן־דב, שהוזמן לייצג את המועדון בלונדון. לנסיעה התלווה בנו של אסף, העומד בפני גיוס, כטיול שלפני הצבא. בכל עלויות הטיול נשא בן־דב. הבן אכן הגיע לתחילת אחד מהאירועים בכנס ועזב מיד להמשך הטיול. אופיר זרדוק לא יצא לכנס מאחר שאירח באותו היום קבוצת משקיעים מיפן שהגיעה לישראל, מתוך כוונה להשקיע במאיץ".

 

עכשיו הכל ברור. ואם המשתתפים האחרים התייצבו בכנס בלונדון בלי צאצאיהם, זה רק בגלל שאצלם לא עושים טיול לפני צבא.

 

המדען

פרופ' גינצבורג והאבולוציה האלבנית

גם בכדורגל הנבחרת הפסידה פעמיים, והכל היה מובן בזכות המדען בוני גינצבורג שהסביר: "האבולוציה של אלבניה באה מהמקום הזה שאנחנו לוקחים את השחקנים שמשחקים מחוץ למדינה ובודקים מי ההורים שלהם ומי יש לו זכות לשחק בתור אלבני, ועל ידי כך הם מצליחים לייצר סגל מאוד מאוד עמוק של שחקנים".

 

מדען. גינצבורג (צילום: ראובן שוורץ ) (צילום: ראובן שוורץ )
מדען. גינצבורג(צילום: ראובן שוורץ )

 

אין ספק, הצופן הביולוגי שכמותו לא פוצח מאז צ'ארלס דארווין הוא תופעה ייחודית לאלבנים. פרופ' גינצבורג לא פירט האם ההתאחדות שלהם מבצעת דגימות DNA או בדיקת רקמות לצורך העמקת הסגל, אך התיאוריה האבולוציונית שלו חושפת שני ממצאים חשובים: 1. מוצא האלבני מן האלבנית; 2. מוצא הפרשן מן הקוף (שיושב לעיתים לצידו).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים