שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    המיתוסים הגדולים בעולם הכושר

    בסדרת כתבות זו אנפץ מיתוסים מוכרים ומעצבנים, שבמקרה הטוב לא מובילים לתוצאות ובמקרה הרע עלולים לגרום לנזק - חלק ראשון

    תחום הכושר צובר תאוצה בשנים האחרונות. ככל שעובר הזמן כך יותר ויותר אנשים מודעים ליתרונות הבריאותיים של פעילות גופנית, ואימון משקולות בפרט. עם זאת, ישנם מיתוסים ואגדות שפשוט מסרבים להיעלם:

     

    1. אימון מעל שעה וחצי כבר לא אפקטיבי

    ישנו פחד כללי בקרב האוכלוסייה כי אם נבצע אימון מעל 90 דקות, הוא לא יהיה אפקטיבי. מדוע? כי לטענתם של אותם אנשים, לאחר 90 דקות מופרש ההורמון "קורטיזול" שידוע בתכונות המפרקות שריר שלו. מבחינה ביולוגית, אותם אנשים צודקים. אכן, בזמן אימון מופרש קורטיזול, אבל מכאן ועד 90 דקות של אימון ונהרס האימון - אין קשר למציאות. מחקר מעניין מאוד משנת 2012, אשר פורסם במגזין European Journal of Applied Physiology הדגים מציאות אחרת לגמרי; המתאמנות אשר אצלן נמצא הכי הרבה קורטיזול בדם עלו הכי הרבה במסת שריר. אז לא רק שזה לא נכון, ההפך הוא הנכון! יתרה מכך, אימון ארוך אמנם לא יעיד על "חסר משמעות", אך הוא כן עשוי להעיד על תכנון לקוי.

     

    משקולות חדר כושר  (צילום: shutterstock)
    משקולות בחדר כושר (צילום: shutterstock)

     

    2. צריך לעשות אירובי על בטן ריקה כדי לרדת בשומן

    מאמנים רבים שולחים את המתאמנים שלהם לבצע אירובי על בטן ריקה, על הבוקר. מטרתם היא "להכריח" את הגוף להשתמש במאגרי השומן, משום שלאחר הצום בלילה, מאגרי הפחממה בגוף מתדללים, ובכך שריפת השומן תתעצם. למרות ההיגיון הביולוגי שמאחורי הטענה, יש כמה בעיות. ראשית, לפני הכול - ירידה במשקל מתקיימת אך ורק בהינתן מצב בו האדם נמצא בגירעון קלורי. בנוסף, ידוע היום כי לא משנה מאיפה מגיעה האנרגיה, בין אם זה משומן או מפחממה, כל עוד האדם נמצא בגירעון קלורי הוא יירד במשקל. שנית, מחקר מ-2014 שפורסם במגזין Journal of the International Society of Sports Nutrition הראה כי לא היה הבדל בירידה במשקל בין קבוצת נשים שאכלה לפני האירובי, לעומת קבוצת הנשים שלא אכלה לפני האירובי. חשוב לזכור: יש גורם אחד שגורם לירידה במשקל והוא גירעון קלורי, ולכן אין טעם לבצע אירובי על בטן ריקה - אלא אם כן אתם מאוד אוהבים את זה.

     

    3. צריך לשתות אבקת חלבון ישר אחרי האימון, אחרת האימון לא אפקטיבי

    אחד המיתוסים היותר עתיקים ומעניינים שקיימים. מספר מחקרים אכן הדגימו כי יעיל יותר לצרוך חלבון מיד לאחר האימון, לעומת 3 שעות לאחר האימון. עם זאת, מטא-אנליזה (סקירת מחקרים כדי לצאת עם המלצה פרקטית) של החוקר ד''ר בראד שונפלד, חוקר בעל שם עולמי בתחום הכוח וההיפרטרופיה, הדגימה כי אמנם אלו שצרכו חלבון לאחר האימון עלו יותר במסת שריר, אבל לא בגלל זמן הצריכה - אלא בגלל שכמות החלבון שנצרכה לאחר האימון תרמה לכמות החלבון הכללית במהלך היום. המחקרים בשנים האחרונות עקביים מאוד ומראים שלתזמון צריכת החלבון אין הרבה משמעות, ואם יש משמעות כלשהי היא קטנה. כן צריך לשים דגש על הכמות הכוללת שנצרכת במהלך כל היום - ההמלצה של ארגון תזונאי הספורט העולמי(The International Society of Sports Nutrition) עומדת על כ-1.6 גרם חלבון לכל קילו גוף, כך שאדם ששוקל 100 קילו יצטרך כ-160 גרם חלבון. אין זה אומר שלא צריך לשתות חלבון לאחר האימון, פשוט חשוב לדעת שזה לא תורם במיוחד בגלל שזה אחרי אימון - אלא זה תורם כי זה מוסיף עוד חלבון לכמות היומית. וכן, אפשר לחכות עד שחוזרים הביתה מהאימון כדי לאכול/לשתות חלבון.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    אימון בחדר כושר
    צילום: shutterstock
    מומלצים