שתף קטע נבחר

השיטה להעלמת סוכרת מסוג 2 בתוך 3 חודשים - למי מתאימה?

הממצאים הדרמטיים שעולים מתוך מחקר בריטי חדש וארוך טווח אינם מותירים מקום לספקות: סוכרת מסוג 2 אינה מחלה לכל החיים הצועדת במסלול בלתי נמנע. אפשר להחלים ממנה לחלוטין בתוך זמן קצר, ללא תרופות ובעזרת תוכנית דיאטה פשוטה שניתנת למעקב על ידי רופא המשפחה

נראה שאין דרך מרגיעה לומר את זה: הנתונים על ממדי מחלת הסוכרת באתר של ארגון הבריאות העולמי פשוט מבהילים. על פי הנתונים, מאז‭1980 ‬ זינק מספר חולי הסוכרת בעולם מ‭108- ‬ מיליון ל-‭422‬ מיליון ב-‭,2014‬ וב-‭2015‬ הוערך כי 1.6‬ מיליון מקרי מוות היו תוצאה ישירה של סוכרת.

 

והתחזיות לא משאירות מקום לאופטימיות: על פי הערכת הארגון, עד שנת ‭ 2030‬ צפוי מספר החולים להאמיר לכ-‭592‬ מיליון. המושג "מגפה", הלקוח מעולם המחלות המידבקות, מעולם לא נראה מתאים יותר לתיאור של מחלה כרונית. ואכן, כבר ב-‭2006‬ הכריז ארגון הבריאות העולמי על הסוכרת כעל מגפה. הנתונים האלה מדאיגים במיוחד מאחר שסוכרת היא לא רק מחלה קשה בפני עצמה, אלא גם גורם מרכזי לסיבוכים בריאותיים חמורים, בהם עיוורון, כשל כלייתי, התקפי לב ועוד. אבל האם המגפה הזאת היא גזירת גורל בלתי נמנעת?

 

מסתבר שסוכרת היא לא גזירת גורל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מסתבר שסוכרת היא לא גזירת גורל(צילום: shutterstock)

מחקרים ההולכים ומצטברים בשנים האחרונות מראים שכשמדובר בסוכרת מסוג ‭,2‬ התשובה המפתיעה - והדווקא כן אופטימית - היא שיש מה לעשות. יותר מזה, מתברר שסוכרת מסוג 2 יכולה להיות מצב הפיך. התשובה נובעת מפריצת דרך שהושגה בכמה מחקרים בשנים האחרונות, ואינה קשורה לתרופה חדשה ומהפכנית אלא בדיוק להפך - היא קשורה לאי נטילת תרופות. והבשורה הטובה עוד יותר, שמגיעה מהמחקר האחרון בתחום, היא שכמעט כל אדם הסובל מסוכרת מסוג 2 יכול לגרום להליך הפיך של המחלה בכוחות עצמו - ובתוך זמן קצר יחסית. איך? במילה אחת: דיאטה.

 

להעלים את הסוכרת תוך שלושה חודשים

בדצמבר האחרון פרסם צוות חוקרים מהאוניברסיטאות ניוקסל וגלזגו בבריטניה בכתב העת ‭ Lancet‬ את הממצאים שערכו במחקר בן שלוש שנים. התוצאות הדרמטיות מהמחקר הזה, שכלל ‭ 306‬ משתתפים עם סוכרת מסוג 2 ומומן על ידי אגודת הסוכרת הבריטית, הראו שהפחתת משקל באמצעות דיאטה המבוססת על 800 קלוריות ביום יכולה להעלים את הסוכרת בתוך ‭ 12-8‬ שבועות.

 

המשתתפים במחקר היו חולי סוכרת מסוג 2 בני ‭ 65-20‬ שאובחנו במהלך שש השנים שקדמו למחקר, ה-‭BMI‬ שלהם עמד על ‭ 42-27‬ (כלומר בעלי עודף משקל עד השמנת יתר חולנית) והם לא קיבלו אינסולין (החוקרים רצו שכל המשתתפים יפסיקו את נטילת התרופות שלהם בתחילת המחקר, מה שאינו אפשרי עם זריקות אינסולין).

 

הם חולקו לשתי קבוצות. המשתתפים בקבוצה הראשונה התבקשו להפסיק את התרופות לסוכרת וליתר לחץ דם שנטלו וקיבלו תוכנית דיאטה בת ‭ 850-825‬ קלוריות ביום שפותחה על ידי החוקרים. הם התבקשו להתמיד בה במשך  5-3  חודשים, ואחרי תקופה זו עברו לתפריט עם מספר קלוריות גבוה יותר, שהועלה בהדרגה במהלך ‭ 8-2 ‬ שבועות. לאחר מכן הם קיבלו תוכנית לשמירה ארוכת טווח על המשקל החדש שהושג, וזאת תחת מעקב של רופא המשפחה שמטפל בהם, ללא צורך במומחים מיוחדים.

 

אישה וגבר (צילום: shutterstock)
המשתתפים במחקר היו בעלי עודף משקל או השמנת יתר חולנית(צילום: shutterstock)
 

הקבוצה השנייה שימשה כקבוצת ביקורת וקיבלה את הטיפול המקובל בסוכרת. המטרה המרכזית שהוגדרה בקבוצת המחקר הייתה הפחתת משקל של15 ק"ג או יותר ורמיסיה של הסוכרת (מצב שבו תסמיני המחלה נעלמים) שהוגדרה כרמת המוגלובין מסוכרר (‭HbA1C‬) של פחות מ-%‭6.5‬ ללא כל תרופת סוכרת. כעבור 12 חודשים נמצא שכרבע מהמשתתפים בקבוצת הדיאטה הפחיתו ‭ 15‬ ק"ג ממשקלם, כמחצית מהם הפחיתו ‭ 10‬ ק"ג, וכולם שמרו על המשקל החדש.

 

אבל הירידה במשקל בפני עצמה כמובן לא הייתה הממצא המפתיע. התוצאות, שהפתיעו אפילו את החוקרים עצמם, היו שלכמחצית מהמשתתפים בקבוצת הדיאטה לא היו יותר מדדים המוגדרים כסוכרת מסוג 2 ולכן הם לא היו זקוקים עוד לתרופות נגד סוכרת. רמות הסוכר ולחץ הדם שלהם צנחו דרמטית כבר בתוך ימים ספורים מתחילת תוכנית הדיאטה, למרות שכאמור לא נטלו תרופות. יתרה מכך, בקרב אלה שהפחיתו ‭ 15 ‬ ק"ג ממשקלם ‭ 9 -‬ מתוך ‭ 10‬ מטופלים לא סבלו יותר מסוכרת גם כעבור שנה. בקרב אלה שהפחיתו עשרה ק"ג, 7 מתוך ‭ 10‬ לא סבלו עוד מסוכרת.

 

הממצאים האלה, אומרים החוקרים, מאששים באופן מרשים את הטענה שהועלתה בשנים האחרונות שסוכרת מסוג 2 איננה בהכרח "מחלה לכל החיים". יותר מזה, המחקר מראה שאפשר להגיע לתוצאה משנת החיים הזאת באמצעי פשוט וללא כל תרופות: הפחתת משקל משמעותית המושגת על ידי תוכנית דיאטה שניתנת לביצוע במערך הטיפול הרגיל בקהילה על ידי רופא המשפחה וללא צורך במומחים מיוחדים.

 

"זו נקודת מפנה בהבנה של סוכרת מסוג 2 והטיפול בה", אמר החוקר המוביל, פרופ' רוי טיילור מאוניברסיטת ניוקסל, שהציג את התוכנית בראיונות שנתן לתקשורת בבריטניה בעקבות הממצאים. "בעזרת הפחתת משקל נרחבת הסוכרת יכולה להיות הפיכה".

 

המדע מאחורי התוכנית

אורח החיים שלנו ממלא תפקיד מפתח בסוכרת מסוג ‭.2‬ אם אתם מקפידים על תזונה בריאה, שומרים על משקל תקין ופעילים גופנית, רוב הסיכויים שלעולם לא תפתחו את המחלה הזאת. לעומת זאת, אם תעלו במשקל ולא תתאמנו, אתם עלולים למצוא את עצמכם במסלול המהיר לסוכרת מסוג ‭ .2‬

 

איך זה קורה? השמנת יתר גורמת לשקיעת שומן בכבד ובלבלב שמחסלת את תאי הבטא ומונעת הפרשה של אינסולין בתגובה לעליית הסוכר בדם, ובו זמנית גורמת לתאים לא להגיב לאינסולין. התוצאה היא שהסוכר נשאר בזרם הדם, מה שמוביל לפיתוח סוכרת מסוג ‭ .2‬

 

כאמור, הבשורה המשמחת שעולה בשנים האחרונות ממחקרים הוא שהתהליך הזה הפיך. אף על פי שתאי הבטא שמתו לא יחזרו לפעול, הרי שהתאים הקיימים יכולים להשתקם. יתר על כן, מתברר שדיאטה דלת קלוריות יכולה להרחיק את השומן מהאיברים בקצב מדהים למדי תוך אתחול של המטבוליזם.

 

זה אינו המחקר הראשון של החוקרים מקבוצה זו המצביע על כך שסוכרת יכולה להיות הפיכה. ב‭2016- ‬ פרסמו החוקרים בכתב העת ‭ Diabetes Care‬ מחקר שערכו ב-‭30‬ חולי סוכרת מסוג 2  שאובחנו בין חצי שנה ל-‭23‬ שנה לפני תחילת המחקר ולא נטלו אינסולין. גם במחקר הזה התבקשו המשתתפים להפסיק כל טיפול תרופתי לפני הניסוי ולהתמיד בדיאטה שהייתה אפילו דלה יותר בקלוריות (‭700-600‬ קלוריות ביום) במשך שמונה שבועות, ולאחר מכן חזרו לאכול כמות קלוריות רגילה תוך הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת.

 

ביחד עם הקילוגרמים שנשרו - הסוכרת נעלמה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ביחד עם הקילוגרמים שנשרו - הסוכרת נעלמה(צילום: shutterstock)
 

ניתוח הממצאים הראה שכעבור חצי שנה ‭ 40%‬ מהם לא סבלו עוד מסוכרת, למרות שחלקם נטלו תרופות יותר מעשר שנים לפני המחקר.

 

הראיות ביחס להשפעות הדרמטיות שיש להפחתה משמעותית במשקל על הפיכת סוכרת הן גם אלה שעומדות בבסיס המחקרים שבחנו את ההשפעה של ניתוחים בריאטריים על מצב הסוכרת. ואכן, מחקרים אלה הראו שחלק לא מבוטל מהאנשים שעוברים ניתוח בריאטרי ומוגדרים לפניו כחולי סוכרת מסוג 2 חווים רמיסיה של המחלה בעקבותיו. אבל המחקר הנוכחי, שכלל מספר גדול יחסית של משתתפים ותקופת מעקב ממושכת אחר אנשים שעשו דיאטה בלבד ללא כל התערבות טיפולית אחרת, מדגים שאין צורך בניתוח בריאטרי כדי להשיג את התוצאה הזאת - ואפילו לא במומחים מיוחדים.

 

יתרה מזו, בשל התוצאות המובהקות שהדגים המחקר החליטו החוקרים שלא להשאיר אותו ברמת המחקר בלבד אלא להפוך אותו לתוכנית פעולה מובנית. כעת הם מציעים אותה ללא תשלום באתר של אוניברסיטת ניוקסל, כולל המלצות, טיפים יישומיים, תפריטים ומתכונים במטרה לעזור לאנשים שמעוניינים לנסות את התוכנית לעמוד במגבלת הקלוריות ולשמור על משקלם לאחר ההרזיה, כמו גם לסייע לרופאי המשפחה שמטפלים בהם לעקוב אחריהם במסגרת הקהילה. "השאלה היחידה שאתם צריכים לשאול את עצמכם", כותבים החוקרים, "היא האם אתם רוצים לשנות את חייכם לתמיד?".

 

הייתה סוכרת?  

איך התוכנית עובדת? לדברי החוקרים, מדובר בתוכנית פשוטה יחסית, אך כזאת הדורשת לא מעט מוטיבציה, התמדה ומעקב כדי לשמור על התוצאה שהושגה.

 

התוכנית בנויה משלושה שלבים מרכזיים:

שלב ההתנעה (הפסקת הטיפול התרופתי ודיאטה חריפה במשך ‭ 12-8‬ שבועות)

שלב הביניים (הוספה הדרגתית של קלוריות לתפריט)

שלב השמירה (היצמדות לתפריט המכיל את מספר הקלוריות הרצוי כדי לא להעלות שוב במשקל ולשמור על התוצאות שהושגו).

  

מתברר שסוכרת מסוג 2 יכולה להיות מצב הפיך.

התשובה הזאת נובעת מפריצת דרך שהושגה בכמה מחקרים בשנים האחרונות. למרבה ההפתעה, היא אינה קשורה לתרופה חדשה ומהפכנית, אלא בדיוק להפך - היא קשורה לאי נטילת תרופות. התוצאות, שהפתיעו אפילו את החוקרים עצמם, היו שלכמחצית מהמשתתפים בקבוצת הדיאטה לא היו יותר מדדים המוגדרים כסוכרת מסוג 2 והם לא היו זקוקים עוד לתרופות נגד סוכרת. בקרב אלה שהפחיתו ‭ 15‬ ק"ג ממשקלם ‭ 9 -‬ מתוך 10 לא סבלו יותר מסוכרת גם כעבור שנה

 

 

באתר מפרטים החוקרים את התוכנית בהתאם לסדר הבא:

 

1. גיוס תמיכה מהסביבה. מאחר שמדובר בשינוי משמעותי באורח החיים לכל החיים, התוכנית דורשת מוטיבציה והתמדה. כדי להשיג זאת חשוב לשתף בתהליך את הסביבה הקרובה, בני זוג, בני משפחה וחברים.

 

2. הפסקת נטילת תרופות לטיפול בסוכרת וביתר לחץ דם. זה כאמור מה שעשו המשתתפים במחקר, וזאת משום שלדברי החוקרים, המשך השימוש בהן במהלך הדיאטה החריפה עלול לגרום לירידה מסוכנת בלחץ הדם. ואכן, רמות הסוכר ולחץ הדם של הנבדקים ירדו דרמטית כמעט מיד לאחר שהחלו בתוכנית למרות שהפסיקו ליטול את התרופות מיד בתחילתה, מה שמצביע על כך שהם לא היו זקוקים להן יותר.

 

החוקרים מדגישים כי הפסקת התרופות חייבת להיעשות תחת פיקוח רפואי. לדבריהם, למרות שהמחקר בתחום הזה חדש יחסית, רוב הרופאים בקהילה מודעים לכך שאפשר להפוך סוכרת מסוג 2 בעזרת שינויים בתזונה ובאורח החיים, ולכן ניתן לגייס את עזרתם בתהליך. בכל מקרה, הם אינם ממליצים להפסיק כל תרופה אחרת מלבד התרופות נגד סוכרת ונגד יתר לחץ דם.

 

3. הפחתת משקל מספיקה. במחקרים שנערכו במסגרת פיתוח התוכנית, התוצאות הטובות ביותר נמדדו, כאמור, בנבדקים שהפחיתו ‭ 15‬ ק"ג או יותר. לדברי החוקרים, כדי לגרום לרמיסיה יש להפחית לפחות ‭ 10%‬ממשקל הגוף בתחילת התוכנית.

 

שלב ‭:1‬ דיאטה והפסקת תרופות  

עם תחילת התוכנית, מפסיקים את נטילת התרופות, ובמשך ‭12-8‬ שבועות, נצמדים לתוכנית דיאטה הכוללת ‭800‬ קלוריות ביום. הארוחות מבוססות על מרכיבים טבעיים וטריים, בדומה לאלה שעליהם מבוססת הדיאטה הים תיכונית - ירקות, דגנים מלאים, קטניות, דגים רזים ומעט עוף, מוצרי חלב, אגוזים ושמן זית. פחמימות עמילניות, כמו תפוחי אדמה ולחם, הן מחוץ לתחום במהלך תקופת הדיאטה בשל תכולת הקלוריות הגבוהה שלהן, אך ניתן להחזיר אותן לתפריט במתינות כשמסיימים את שלב הדיאטה.

 

הקושי המרכזי הוא לא לעבור את 800 הקלוריות היומיות. החוקרים מסכימים שמדובר במגבלה לא קלה, אך לדבריהם תחושת הרעב ההתחלתית חולפת כעבור יום או שניים לאחר שהגוף מסתגל לכמות הקלוריות החדשה. הם מציינים כי תחושת הרעב היא סימן לכך שהדיאטה עובדת - ולא סימן לאכול יותר.

 

שלב ‭:2‬ מעבר לתזונה רגילה

לאחר שמפחיתים את כמות המשקל הרצויה בהתאם ליעד, אפשר להעלות בהדרגה את מספר הקלוריות בתפריט היומי. כמות הקלוריות שאמורים לצרוך בשלב הבא היא 1,800‬ לאישה וכ-‭2,200‬ לגבר. חשוב לעשות זאת בהדרגה, כשמוסיפים ‭ 400-200‬ קלוריות מדי שבוע. ההעלאה ההדרגתית נועדה לעודד הרגלי אכילה טובים ולמנוע נסיגה להרגלים הישנים של אכילת יתר לא מודעת.

 

רעבים? סימן שהדיאטה עובדת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רעבים? סימן שהדיאטה עובדת(צילום: shutterstock)
 

שלב ‭:3‬ שמירה על המשקל החדש ומעקב  

כשמגיעים לשלב שבו אוכלים כמות קלוריות ממוצעת שוב, המפתח הוא לשמור באדיקות על המשקל החדש שהושג - וזאת באמצעות שקילה ומדידה של קו המותניים באופן קבוע. החוקרים מדגישים כי כמות הקלוריות היומית שצוינה בסעיף הקודם היא בגדר הערכה כוללת, וכי כמות הקלוריות היומית המתאימה לכל אדם משתנה מאדם לאדם באופן אישי.

 

לדבריהם, אם קו המותניים מתחיל להתרחב שוב, חשוב לבצע הערכה מחדש של התפריט והצריכה הקלורית, שכן זהו סימן לכך שאוכלים יותר ממה שהגוף זקוק לו. מעבר לכך, חשוב להתמיד בפעילות גופנית קבועה, שהיא הכרחית לשמירה על משקל יציב ושליטה טובה יותר בהרגלי האכילה. החוקרים ממליצים לכוון להשגת יעד של ‭ 10,000‬צעדים ביום לפחות.

 

בחזרה לתורת הרמב"ם  

פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל מרפאת הסוכרת בבית החולים וולפסון, אינו מופתע מממצאי המחקר. "לחולי סוכרת מסוג ‭ ,2‬ שאצלם המחלה אינה תוצאה של חוסר מלא של אינסולין כמו בסוכרת מסוג 1 אלא בעיקר של תנגודת לאינסולין, עדיין יש תמיד שארית של אינסולין", הוא מסביר. "לכן, כשמצמצמים אצלם את הפרשת האינסולין על ידי הפחתה בכמות הקלוריות, ובעיקר על ידי ירידה במשקל שמפחיתה את התנגודת, זה יכול להוביל למה שנקרא 'ריפוי סוכרת'.

 

"תהליך דומה מאוד ראינו במחקרים בקרב חולים שעברו ניתוח בריאטרי שלאחריו ירדו במשקל באופן ניכר. בעקבות הירידה המשמעותית במשקל, הסוכר שלהם התאזן, ומינוני הטיפולים שהם נזקקו להם הצטמצמו משמעותית, ובחלק מהחולים עד כדי הפסקה מוחלטת של הטיפול וריפוי הסוכרת. המנגנון בשני המקרים דומה. עם זאת, צריך לזכור שהריפוי יחזיק מעמד רק כל עוד שומרים על המשקל החדש. אם מעלים במשקל מחדש, הסוכרת תחזור, והבעיה היא שמעט מאוד אנשים מצליחים להקפיד על דיאטה לאורך זמן".

 

 

מהסיבה הזאת בדיוק בחנו פרופ' ויינשטיין ועמיתיו בבית החולים וולפסון שיטת תזונה אחרת, שאינה כוללת דיאטה קלורית מגבילה, אלא במקום זאת שינוי של סדר הארוחות. במחקר השתתפו ‭ 30‬ חולי סוכרת הנוטלים אינסולין שהיו גם בעלי משקל יתר. הם חולקו לשתי קבוצות: האחת קיבלה תפריט מוקפד על פי המלצות החברה האירופית לסוכרת, ואילו השנייה קיבלה תפריט שבו ‭ 50%‬מסך הקלוריות היומיות נאכלו בבוקר, ‭ 30%‬ בצהריים ורק ‭ 20%‬ בערב.

 

"התוצאה, שאותה נציג בתחילת אוקטובר הקרוב בכנס של החברה האירופית לסוכרת", אומר פרופ’ ויינשטיין, "היא שהצלחנו להפחית משמעותית את כמות האינסולין בחלק גדול מהאנשים, ואת חלקם אף הצלחנו לגמול לחלוטין מאינסולין. זה מדהים משום שהתוצאות האלה התקבלו על ארוחת בוקר גדולה. ההסבר לתוצאה נעוץ בשעון הביולוגי שלנו - משהו שהרמב"ם כבר הבין בזמנו - שכאשר אנו אוכלים ארוחה גדולה בבוקר, ניצול האנרגיה מרבי. לעומת זאת, כשאוכלים כמות גדולה של מזון בערב, חלק גדול מהאנרגיה שאכלנו מיותר והופך בגוף לשומן ולסוכר".

 

למי התוכנית מתאימה?  

אם אתם קוראים את הכתבה הזאת, רוב הסיכויים שאתם או מישהו קרוב אליכם אובחנתם בסוכרת מסוג ‭ .2‬ייתכן גם שרשמו לכם תרופות להורדת רמות הסוכר בדם, ואולי גם להורדת רמות לחץ הדם. אם התשובה חיובית, אומרים מחברי התוכנית, כדאי לכם לנסות ליישם אותה.

 

עם זאת, הם מדגישים כי ככל שסובלים זמן ממושך יותר מסוכרת מסוג ‭ ,2‬ כך הסיכוי להיפוך שלם של המחלה קטן. אבל גם אם אתם לא חולים אלא נמנים עם מיליוני האנשים שמראים תסמיני טרום סוכרת, מה שאומר שרמות הסוכר שלכם מוגברות מעט אך עדיין בטווח הנורמה, התוכנית הזאת בהחלט עבורכם.

 

ולמי התוכנית אינה מתאימה?  

לחולים בסוכרת מסוג ‭ .1‬ התוכנית אינה מרפאת  סוכרת מסוג 1 וכאמור אינה מיועדת כלל לאנשים

המטופלים באינסולין.

 

למי שגילו מתחת ל־‭,18‬ וכן לבעלי היסטוריה של הפרעות אכילה, ‭ BMI‬ נמוך מ־‭,21‬ מחלימים מניתוח או כאלה שבריאותם לקויה.

 

לאתר ובו התוכנית, עם מידע, תפריטים, עצות וטיפים נוספים

 

שימו לב: המידע המובא בתוכנית (ובכתבה) איננו מיועד להחליף התייעצות עם רופא. הכרחי להתייעץ עם רופא המשפחה לפני התחלת דיאטה והפסקת כל תרופה שהיא! 

 

הכותבת היא בעלת דוקטורט (‭PHD.‬) בתקשורת בריאות וחוקרת באוניברסיטת חיפה

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשר לנצח את הסוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים