שתף קטע נבחר

"זו גניבה שנייה": הקרב על הקלף מהמאה ה-11

מצד אחד, הקהילה השומרונית, מגובה במועצה האזורית שומרון; מצד שני, רשות העתיקות ומדינת ישראל, שטוענות כי מדובר בפריט עתיק ברמת המגילות הגנוזות; ובתווך: קלף בודד מספר תורה בן אלף שנה, שנגנב מהעדה השומרונית, הוברח לירדן והושחת על ידי סוחר עתיקות חמדן. ולא נראה שמישהו עומד לוותר

 

מפגש טעון ויוצא דופן נערך לאחרונה במבנה החדש (בתהליכי בנייה) של רשות העתיקות בירושלים. נציגי הקהילה השומרונית מחולון ומהר גריזים, הצמוד לשכם, הוזמנו לצפות ולהתבונן בדף בודד מתוך ספר תורה שומרוני עתיק, ששוויו מוערך בעשרות מיליוני דולרים. הספר נגנב לפני עשרות שנים מבית הכנסת השומרוני בשכם, ודף בודד ממנו נתפס במעבר הגבול עם ירדן.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

ברוכים הבאים לסוכה של ynet - כאן 

 

הפרשה המוזרה והמפותלת הזו מתחילה בשנת 1995, בעקבות פריצה של עבריינים לבית הכנסת השומרני בשכם וגנבת שני כתבי יד עתיקים בכתב שומרוני: מגילת קלף משנת 1360 - וספר תורה שומרוני מהמאה ה-15.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

לאחר חקירה מאומצת במקביל הן של הרשות הפלסטינית והן של מדינת ישראל, התגלו הספרים הגנובים בירדן. נציגי קהילת השומרונים נסעו לרבת עמון וניסו לקנות בחזרה את ספרי הקודש העתיקים שלהם. סוחר העתיקות הירדני שהחזיק בספרים הגנובים, המעיט בערכן הכספי של המגילות, אך בעקבות התעניינות הרבה של נציגי השומרונים הבין כי מדובר ב"מכרה זהב" - והעלה את המחיר הנקוב לספרי הקודש השומרוניים הגנובים למיליוני דולרים.

 

הקרב על ספר התורה השומרוני העתיק (צילום: אסף קמר)
זה אומר כולה שלי וזה אומר כולה שלי: הקרב על ספר התורה השומרוני העתיק(צילום: אסף קמר)

 

קהילת השומרונים הקטנה לא הצליחה לגייס את הסכום המדובר, כשבמקביל אף התעורר וויכוח הילכתי על האיסור הדתי לתשלום כופר מופרז עבור תשמישי קדושה. סיפורם של הספרים העתיקים והיקרים חצה אוקיינוסים, ומוזיאון גדול מארה"ב החליט לקנות את הספרים במיליוני דולרים ולהשאיר אותם תחת אבטחה כבדה אצלו כמוצגים, אך בעקבות התנגדות השומרונים, ירדה העסקה מהפרק והקשר אל הספרים הגנובים נעלם.

 

"נקרע לנו הלב"

בשנת 2013 תפסו סוכני מכס ישראליים בגבול ירדן מספר פריטים ארכיאולוגיים אצל ישראלי, תושב סחנין, שטען כי קנה אותם באופן חוקי. אחד החפצים היה דף בודד שנקרע ונלקח מספר התורה השומרוני הגנוב. מתוקף חוק העתיקות הועבר הדף העתיק לידיו של קצין מטה ארכיאולוגיה של המנהל האזרחי. בדיקת פחמן 14 שנערכה לקלף העור, אישרה כי הדף אותנטי ונחתך באמצעות מספריים מתוך ספר התורה השומרוני הגנוב.

 

הקרב על ספר התורה השומרוני העתיק (צילום: אסף קמר)
צילמו וניסו לנצור את הרגע. השומרונים עם קלף ספר התורה(צילום: אסף קמר)

 

נציגי השומרונים שקיוו לקבל בחזרה את רכושם הגנוב, התאכזבו מאוד משהתברר להם כי הפרשה רחוקה מלהסתיים מבחינתם. מצד אחד הם מתמודדים עם חוק העתיקות בישראל, ומצד שני – עם התביעה המשפטית שעדיין מתנהלת מצד מי שהחזיק את הדף, ודורש לקבל את רכושו שנקנה לטענתו כחוק.

 

במפגש הטעון מאוד הובהר כי הדף הגנוב יישאר בידי רשות העתיקות ולא חוזר לידי השומרונים, והישיבה סערה. "אנחנו זוכים להיות שומרי האוצר ששייך לכל אזרחי מדינת ישראל", אמר ישראל חסון, מנהל רשות העתיקות. "אני מבקש שתרגישו שכל מה שפה שייך לכם".

 

דבריו נקטעו על ידי נציגי השומרונים שזעמו על מה שכינו "גניבה שנייה" של העמוד העתיק - והפעם בחסות החוק. "למה זה צריך להיות אצלכם?" נשמעו קריאות כעס, וסגן ראש המנהל האזרחי באיו"ש נאלץ להרים את קולו כדי להחזיר את הסדר למפגש.

 

"זה רגע מרגש שקורע לך את הלב", אמר ל-ynet אברהם כהן, שומרוני המתגורר בהר גריזים. "מדובר בעוול. אנחנו מקווים שהדף יעבור בחזרה לבית הכנסת שלנו. זה המקום הנכון שלו".

 

הקרב על ספר התורה השומרוני העתיק (צילום: אסף קמר)
"מדובר בעוול". השומרונים בישיבה עם הקלף השמור(צילום: אסף קמר)

 

ברשות העתיקות טוענים כי על פי התקנות אמורות עתיקות שכאלה להישמר בתנאים מיוחדים הכוללים מצלמות אבטחה, אבל לטענת כהן "יש לנו בבית הכנסת ספר תורה עתיק בן 3,000 שנה, ואנחנו שומרים עליו היטב. הם רוצים לשמור את הדף שלנו במוזיאון שלהם כדי להרים את הערך של המוזיאון שלהם".

 

"כמו המגילות הגנוזות"

לאחר שנרגעו מעט הרוחות, האוצרת חשפה את הקלף העתיק שנשמר ללא לחות בתוך זכוכית כפולה לעיניי הנוכחים - שמיד החלו לקרוא בו בהתרגשות. עפר בן יוסף, שומרוני תושב חולון, שהוזמן למפגש הנדיר יחד עם נציגי הקהילה מספר כי "בשנת 95, כשהספרים נגנבו, שררה בתוכנו התרגשות שלילית – ואילו כיום ההתרגשות היא חיובית. נכון שעברו 21 שנים, אבל הגיע הזמן להחזיר את הדף לידינו".

 

הקרב על ספר התורה השומרוני העתיק (צילום: אסף קמר)
"נקים להם מוזיאון". ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן עם נציגת רשות העתיקות ונציגי השומרונים(צילום: אסף קמר)

 

בנימין צדקה, שומרוני המתגורר בחולון, חש רגשות מעורבים לקראת המפגש המרגש עם הקלף העתיק, שמסמל את מורשת אבות-אבותיו. "שמחתי לשמוע שמצאו את הדף, אבל מאד מצער אותנו שהדילר ברבת עמון לקח את המגילה שלנו וחילק אותה במספרים, השחית אותה ועכשיו הוא מוכר כל דף בנפרד לכל מרבה במחיר. אנחנו גם שמחים וגם מאוד מצטערים".

 

אל"מ אורי מנדס, סגן ראש המנהל האזרחי באיו"ש, טוען כי השומרונים המתגוררים בהר ברכה מחזיקים באופן יוצא דופן בכל המרחב - בשלוש תעודות זהות שונות: ישראלית, ירדנית ופלסטינית ובעיני החוק היבש - עתיקות החפץ קודמת לקדושתו. "בשלב זה אנחנו תחת הליך משפטי", הוא אומר. "לאור עתיקות הדף - הוא נשמר בקפידה בתנאי מעבדה כמו המגילות הגנוזות במוזיאון ישראל. אם יבשילו התנאים להקמת מוזיאון שומרוני עם אבטחה, ייתכן שנשקול להחזיר את הדף".

 

ברית יוצאת דופן: מועצת השומרון עם השומרונים

יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון שיזם את המפגש הטעון בין השומרונים לרשויות, מספר לנו כי אימץ את השומרונים ומנסה לעזור להם בכל מה שניתן: "העדה השומרונית היא חלק מההיסטוריה של השומרון, ומבחינתי הם תושבים שלי לכל דבר ועניין. הם גרים בשומרון, השכונה שלהם בהר גריזים צמודה ליישוב הר ברכה, אני נותן להם שירותים ואני תקווה שנזכה להקים מוזיאון לעדה השומרונית והדף העתיק יעבור אליו".

 

הקרב על ספר התורה השומרוני העתיק (צילום: אסף קמר)
מתוארך למאה ה-11(צילום: אסף קמר)

 

מרשות העתיקות נמסר בתגובה: "הקלף נתפס במעבר אלנבי לפני חמש שנים, ובהחלטת בית משפט חולט מהאדם שהחזיק בו לידי קצין מטה ארכיאולוגיה ביהודה ושומרון, שהוגדר כבעלים של הקלף. הקלף תוארך למאה ה-11 לספירה בבדיקת פחמן 14 שנערכה במכון ויצמן, ועל כן מוגדר כעתיקה. הקמ"ט ביקש מרשות העתיקות לשמור עבורו על הקלף במעבדת מגילות מדבר יהודה בירושלים, בשל יכולתה לשמור עליו בתנאים האקלימיים המיטביים להחזקתו. ההחלטה באשר למסירת הקלף או החזקה בו, מצויה בידי קצין מטה ארכיאולוגיה ביהודה ושומרון, שהוא בעליה החוקיים."

  

מהיחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר: "הקלף השומרוני המדובר נתפס בשנת 2013 בעת ניסיון הברחתו לישראל מכיוון ירדן. הקלף, פריט ארכיאולוגי בעל חשיבות היסטורית, מוחזק בידי הרשויות מכוח צו הפקעה שהוציא קצין המטה לענייני ארכיאולוגיה במנהל האזרחי, בהתאם לסמכויותיו לפי דין. בית המשפט המחוזי אישר את החלטת קצין המטה. הקלף מוחזק כיום למטרות שימור במעבדות של רשות העתיקות".

 

תחת מחלוקת משפטית. הדף שנגזר מספר התורה העתיק (צילום: אסף קמר)
תחת מחלוקת משפטית. הדף שנגזר מספר התורה העתיק(צילום: אסף קמר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
אחזו במוצג בהתרגשות רבה
צילום: אסף קמר
מומלצים