שתף קטע נבחר

משחקי המאיה: כך בלעו "מלכי הנחש" את יריביהם

מזבח מלפני 1,500 שנה מתאר מלך עם ראש נחש כפול ומרמז לאסטרטגיות של השושלת. "משחקי הכס", גרסת ממלכת המאיה

 

 

"משחקי הכס", גרסת ממלכת המאיה : מזבח עתיק שאותר בעיר לה קורוניה שבגוואטמלה מעלה את ההשערה שאנשי שושלת קאנול, הידועים כמלכי הנחש, פעלו בדומה לכינוים ובלעו לאיטם את הממלכה היריבה, טיקאל.

 

ארכיאולוגים גילו מזבח מגולף באבן המתוארך ללפני 1,500 שנה, עמוק בג'ונגלים של צפון גוואטמלה. הממצא, שעליו הודיע המוזיאון הלאומי לארכיאולוגיה ואתנולוגיה בגוואטמלה סיטי, הוא המונומנט העתיק ביותר שנמצא עד כה באתר לה קורוניה מממלכת המאיה, ששלטה באזור בין השנים 250 ל-900 אחרי הספירה.

 

כשהמזבח התגלה לראשונה, ב-2017, הוא היה חבוי בתוך שורשי עץ במקדש שקרס. הפעולה המדוקדקת של הוצאתו משם לקחה שנה, ואז הוא הועבר לגוואטמלה סיטי, שם הוצג החודש במוזיאון.

מזבח ארכיאולוגיה ממלכת המאיה מאיה לה קורוניה (צילום: AFP)
המזבח משנת 544(צילום: AFP)

ניתוח החריטה במזבח מגלה כיצד שושלת קאנול החזקה החלה את שליטתה בת 200 השנים באזורי השפלה של ממלכת המאיה. המזבח, שגולף בעזרת אבן גיר, מתאר מלך שעד עתה לא היה מוכר - צ'אק טוק איצ'אק - הנושא נחש עם ראש כפול ומעלה באוב אלים מקומיים. הבחירה בנחש אינה מקרית – שליטי ממלכת קאנול ידועים כאמור בשם "מלכי הנחש".

 

לצד החריטה יש עמודת הירוגליפים המתארת את סוף תקופת "חצי-קאטון" בלוח השנה של המאיה. קאטון היא יחידת זמן המקבילה ל-7,200 ימים (קרוב ל-20 שנה). למעשה, התאריך שנכתב על המזבח מקביל ל-12 במאי, 544.

 

"במהלך כמה מאות שנים מלכי קאנול שלטו בחלק גדול משפלת המאיה", אמר תומאס ברינטוס, ממובילי המחקר. "המזבח כולל מידע על האסטרטגיות המוקדמות שלהם בנוגע להתפשטות, ומראה שללה קורוניה היה תפקיד חשוב בתהליך מתחילתו".

מזבח ארכיאולוגיה ממלכת המאיה מאיה לה קורוניה (צילום: AFP)
מוצג כעת במוזיאון בגוואטמלה(צילום: AFP)

אותו מלך, צ'אק טוק איצ'אק, נראה 20 שנים לאחר מכן כשליט העיר הגדולה הסמוכה אל פרו-וואקה. פרופ' מרסלו קאנוטו מאוניברסיטת טוליין אמר כי בלי גיבוי מעיר אחרת חזקה יותר, אין זה הגיוני שלה קורוניה הייתה פשוט יכולה לכבוש את אל פרו-וואקה, החזקה בהרבה ממנה, "זה כמו שקובה תביס את ארצות הברית במלחמה. הם היו יכולים לעשות זאת רק בגיבוי ברית המועצות", המשיל.

 

לדבריה, הבחירה בהעלאת האלים באוב מראה שהמלך רצה לקבל לגיטימציה לשלטונו. לצד זאת, נסיכה משושלת קאנול התחתנה עם אחד משליטי לה קורוניה, 20 שנה לפני כן. כל אלו, מציינים החוקרים, מראים את השימוש של אנשי קאנול בניכוס פוליטי ותרבותי, לצד הלחימה בשדה הקרב.

 

עיר המדינה העצומה טיקאל, שמקדשיה עדיין ניצבים בג'ונגל, נלחמה במשך עשורים על השליטה בעולם המאיה עם שושלת קאנול. כמה עשורים אחרי החריטה על המזבח, קאנול הביסה את טיקאל לאחר שכמה ערים שיתפו פעולה וכיתרו את טיקאל.

מזבח ארכיאולוגיה ממלכת המאיה מאיה לה קורוניה ()
פרופ' קאנוטו ליד המזבח

פרנסיסקו אסטרדה בלי, ארכיאולוג מאוניברסיטת טוליין שלא היה מעורב במחקר, אמר לסוכנות הידיעות AP כי "חשיבות המחקר היא שהוא מראה את התככים מאחורי הקלעים, את המזימה של מלכי הנחשים בזמן שהם מרחיבים את האימפריה שלהם לכיוון טיקאל. עד לא מזמן, חשבנו שהניצחון של טיקאל היה תוצאה של בליץ מפתיע. מרתק ללמוד כיצד התפשטה אימפריית המאיה, ממש כמו ב'משחקי הכס'".

 

קאנוטו וברינטוס חופרים וחוקרים את לה קורוניה משנת 2008. הם מנחים את החופרים, מתרגמים הירוגליפים וסוקרים את האזור בטכנולוגיית לידאר – שימוש במיליארדי קרני לייזר למיפוי טופוגרפי. והחפירות עדיין לא הסתיימו. כעת מטרת הצוות היא להבין אם המזבח מכיל סודות נוספים שיבהירו כיצד השתלטה ממלכת קאנול על אזורים נרחבים בשפלת המאיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים