שתף קטע נבחר

ישראל בדרך ל"נאט"ו של כוחות החילוץ". צפו בתיעוד מההכנות למבחן הסופי

משלחת מיוחדת של ברית הכוללת 80 מדינות ופועלת בחסות האו"ם תגיע ארצה ותבחן את יחידת החילוץ הארצית של פיקוד העורף באתרי הרס מדומים ברמלה. כשתתקבל - תוכל היחידה הישראלית לפעול גם במדינות אויב ולסייע במצבי אסון. אלה הדרישות הגבוהות שיוצבו למחלצים הישראלים במבחן הסופי, אחרי שנה של חניכה גרמנית

  

 

ישראל בדרך להצטרף ל"נאט"ו של יחידות החילוץ": משלחת מיוחדת של אינסרא"ג, ברית בינלאומית שפועלת תחת האו"ם וכוללת 80 מדינות, תגיע בעוד כחודשיים לישראל להסמיך את יחידת החילוץ הארצית (יחצ"א) של פיקוד העורף, במטרה לקבלה לארגון.

 

מבחן ההסמכה יארך שלושה ימים בשני אתרי הרס מדומים במטה פיקוד העורף ברמלה. בכך תיחתם שנה של תהליך ביקורת וחניכה שביצע צוות מיחידת חילוץ העילית של גרמניה, חברה בכירה בארגון, לכוחות הישראלים.

 

בתום מבחן ההסמכה, יחצ"א תתקבל לברית אם לוחמיה וקציניה יעברו אותו בהצלחה, ופיקוד העורף יוכל לשלוח משלחות סיוע למדינות מוכות אסון ברחבי העולם, תחת האו"ם, גם לאלה שאין עמן יחסים כלשהן או שנחשבות יריבותיה.

תרגיל צה
(צילום: דובר צה"ל)

תרגיל צה
תרגיל של פיקוד העורף (צילום: דובר צה"ל)
 

ההסמכה תאפשר ליחצ"א לפעול לפי תקן סיוע וחילוץ בינ"ל מחמיר, שכולל כמה פרמטרים: הקפצת משלחת החילוץ תוך שש שעות וחצי מרגע הקריאה על ידי אינסרא"ג ועד להגעה לנמל התעופה בישראל, שיתופי פעולה מהירים ויעילים עם משלחות בינ"ל אחרות וכן רמות הפעלה וטכניקות חילוץ גבוהות עם ציוד מתקדם ובטוח.

 

ההחלטה להצטרף לברית הבינ"ל התקבלה בישראל כבר ב-2012, אך התהליך הואץ רק בשנתיים האחרונות בשל עיכובים שנגרמו בגלל מבצע צוק איתן ומשלחת הסיוע לרעידת האדמה במקסיקו לפני כשנה.

 

ביחצ"א משרתים כמה מאות בודדות של חיילי מילואים, רובם מחלצים ברמה הגבוהה ביותר, ובהם גם כמה עשרות בודדות של לוחמות. לצדן משרתות גם ארבע לוחמות מיחידת הכלבנים הצה"לית עוקץ וארבעה לוחמי אש ממערך הכיבוי.

 

מבחן ההסמכה ייערך בפיקוח של חבר בוחנים משמונה מדינות, בהם ראש צוות סינגפורי, מומחה כלבנים בריטי ומומחה חילוץ אמריקני, שיבדקו את היחידה הישראלית. תחילה יבחנו באופן עיוני  פרוצדורות הפעלה ושיתופי פעולה עם גופים נוספים כמו משרדי החוץ והביטחון וחיל האוויר, ובהמשך באופן מעשי: אנשי היחצ"א יידרשו להיות מוזנקים עם ארגזי הציוד שלהם ולהתייצב תוך שמונה שעות, אחרי שעברו תדרוכים, שמונה חיסונים והכנות בסיסיות, בתוך מטוס שייקח אותם למדינת היעד.

 

נסיעה באוטובוסים תדמה את הטיסה, ואחריה, באקט לילי, ייבחנו הכוחות בהקמת מתחם סיוע קטן בשל מגבלות מקום שיש בדרך כלל בערים מוכות אסון. הבוחנים הבינ"ל יבדקו אם היחצ"א מסוגלת להקים ולתפעל שני אתרי סיוע ובתום השימוש בהם להעבירם למשלחת סיוע זרה אחרת, באופן יעיל ומקצועי. כמו כן ייבחן הטיפול הנפשי והרפואי שחברי המשלחת הישראלית יקבלו מפיקוד העורף לאחר שובם לארץ.

 

"עם כל הניסיון והידע הרב שיש לנו, בשנה האחרונה השתפרנו רבות בזכות ההסמכה הזו", סיפר ל-ynet קצין בכיר ביחידת החילוץ וההצלה הארצית. "הברית הזו היא כמו חתונה קתולית: יש בה מחויבות הדדית גם בימי שגרה לאורך השנה - להפיץ ידע מקצועי שנרכש בכל יחידה כזו ליתר החברות בארגון, כולל טכניקות חילוץ שמפותחות, וכן לשלוח ולארח משלחות מקצועיות. בתום מבחן ההסמכה יתכן שנקבל 'כרטיסים צהובים', עם דגשים במה עלינו להשתפר".

 

עד כה המתינה ישראל לבקשות סיוע ממדינות מוכות אסון בצינורות הרשמיים והלא רשמיים, אך כעת, בשל ההצטרפות לברית של האו"ם, ייפתח ערוץ נוסף: האינסרא"ג, שמושבו בשוויץ, יוכל בעצמו להקפיץ את הכוח הישראלי ולוחמי החילוץ הישראלים יופעלו במדינה מוכת האסון עם מדי צה"ל ובשני תגים המודבקים לזרועותיהם: בימנית תג צה"ל או דגל ישראל ובשמאלי תג הארגון אינסרא"ג. 80 המדינות החברות בארגון נחשבות חזקות ומפותחות והוא יעניק סיוע יתר לכאלה שאינן חברות בו, כלומר למדינות עולם שלישי. 

 

"כבר קרה ששלחנו משלחת סיוע קטנה למדינה שבסופו של דבר לא הרשתה לנו להיכנס, כמו ברעידת האדמה בניו זילנד לפני כמה שנים. זה לא יקרה יותר", הוסיף הקצין, "ניבחן לפי 126 טכניקות עבודה שונות, בסטנדרטים בינ"ל מחמירים כפי שהשוויצרים והגרמנים יודעים לפעול לפיהם. זו ברית בינ"ל דומה לנאט"ו שגוזרת קוד וכללי התנהגות. מדינת ישראל מושיטה יד לעזרה גם למדינות שעמן יש יחסי יריבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
פיקוד העורף בפעולה. ארכיון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים