שתף קטע נבחר

פורצת דרך: הערבייה הראשונה בשירות לאומי בבית הנשיא

חנאן דבאח היא הערבייה המוסלמית הראשונה שעזבה את הבית לטובת שירות אזרחי והראשונה לשרת בבית הנשיא. בירושלים - היא הערבייה היחידה בדירת השותפות, בדיר אל-אסד - חבריה צחקו עליה. "היום אני מרגישה גיבורה", היא אומרת. הכתבה המלאה מחר ב"ידיעות אחרונות"

 

 

חנאן דבאח, בת 19 מדיר אל-אסד, היא בת השירות הערבייה הראשונה בבית הנשיא, והערבייה הראשונה שעברה ממקום מגוריה למען השירות. "פרצתי דרך לעצמי", אומרת דבאח, "ואני רוצה שעוד אנשים יעשו את הצעד הזה. אני רוצה שיבינו שמי שתורם - תורמים לו בחזרה. המדינה היא הבית של כל אזרחיה, וכאזרחית במדינת ישראל אני צריכה לתרום למדינה גם בשביל שאשיג את כל הזכויות שלי".

 

דבאח גרה בדירה בירושלים עם בנות שירות נוספות. היא הערבייה היחידה בבית. "כשנכנסתי לדירה", היא מספרת, "אחת הבנות שאלה אותי: 'את ערבייה?' כשעניתי שכן, היא אמרה: 'איך אני אשן היום בלילה שיש ערבייה בדירה?' זה היה המשפט הראשון ששמעתי". מאז, הבנות יצרו בית נעים ומכבד. "בימי שישי אני שמה קוראן בדירה כי זה יום מקודש עבור המוסלמים, והבנות מקבלות את זה", מספרת חנאן. "אנחנו שומרות שבת יחד, ברמאדן אני שוברת איתן את הצום".

חנאן דבאח בת השירות הערבייה בבית הנשיא (צילום: קובי גדעון, לע
נשיא המדינה ראובן ריבלין עם בת השירות חנאן דבאח(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

אחת מבנות הדירה, עדן, אומרת על חנאן: "הבחירה שלה מאוד אמיצה, אבל קשה. היא מתמודדת פה עם קונפליקט מול עצמה - החברה שהיא גדלה בה לעומת החברה שהיא חיה בה. לפעמים הדברים האלו מתנגשים אחד בשני. אני מקווה שיהיו עוד בנות ערביות שיבואו וינסו לעשות שירות אזרחי, וכך גם החברה הישראלית תיפתח".

 

על הביקורת מבית, מספרת חנאן: "היה לי מאוד קשה בהתחלה. בפועל האתגרים היו לא רק בירושלים, אלא גם בחזרה לכפר. הרגשתי שאני לא שייכת לשום מקום. קיבלתי ביקורת מבני הכיתה ומאנשים בגילי שלא הבינו מה אני עושה שם. היו צוחקים עליי שאני הולכת לעבוד בניקיון. אני מבינה שהתגובות האלה נובעות מאי-הבנה. היום אני מרגישה שאני חוזרת כגיבורה, כי עם הזמן הפחד הזה השתנה לכוח".

 

"למזלי יש לי משפחה תומכת", היא אומרת. "הייתי מתקשרת להורים ואומרת להם שאני לא יכולה להמשיך. אבא שלי לא ויתר לי ואמר שאם אעזוב אני אתחרט

על זה כל החיים. הוא צדק". חנאן סיפרה על החינוך שקיבלה בבית: "ההורים שלי לא הרבו לדבר איתנו על הקונפליקט היהודי–ערבי, אבל הכריחו אותנו לצפות כל יום בחדשות. הם פחות התעסקו בדברים השליליים, היה להם מאוד חשוב שנכיר את החלקים החיוביים של החברה הישראלית".

חנאן דבאח בת השירות הערבייה בבית הנשיא (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

חנאן דבאח בת שירות לאומי ערבייה ורוני אלון יועצת בכירה לנשיא (צילום: אוהד צויגנברג)
חנאן ומנהלת המחלקה ויועצת בכירה, רוני אלון(צילום: אוהד צויגנברג)

דבאח משרתת בבית הנשיא במחלקת תוכן ואסטרטגיה. "היא אישה רהוטה עם עמדות מאוד ברורות", מספרת רוני אלון, יועצת בכירה לנשיא ומנהלת המחלקה. "היא עברה תהליך חלוצי. הנוכחות שלה פה האירה כל מיני נקודות חשוכות.

 

לדוגמא: רצינו להתאים הדרכה לצעירים ערבים, והיה שלב שחנאן אמרה לי לעצור ולחכות עם התוכן המורכב, כי תלמידים ערבים לא בהכרח יודעים מי זה

הנשיא ומהם תפקידיו. צריך להבין את העומק של פערי הידע שגוררים בעקבותיהם פערים עמוקים באמון. בבית הנשיא יש עובדים מהחברה הערבית, אבל זה אחרת לגמרי כשיש מישהי בחדר שיכולה בעצמה להביא את הפרספקטיבה בגוף ראשון".

 

חנאן מועמדת בימים אלה לתוכנית צוערים לשלטון מקומי בחינוך הבלתי פורמלי. "אני רוצה לקדם את הייצוג של נשים בשלטון המקומי הערבי", היא מספרת. "חשוב לי להעלות את המודעות וההשכלה בקרב נשים. יש הרבה ערביות שמתחתנות ישר אחרי התיכון. אם זו ההחלטה שלהן אז בסדר, אבל הרבה פעמים זו לא. אני רוצה שיהיה לנשים קול".

 

הכתבה המלאה בערב החג ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
נשיא המדינה ריבלין ובת השירות דבאח
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים