שתף קטע נבחר

ארה"ב: "רוסיה מפתחת טילים גרעיניים שמגיעים לכל אירופה"

שליחת ארה"ב בנאט"ו קראה לרוסיה לעצור את פיתוח מערכת 9M729 - טילי שיוט בעלי יכולת נשיאת ראש קרב גרעיני - שמסוגלת לפגוע גם בארצה וטענה כי היא מפרה את ההסכם לפירוק נשק גרעיני לטווח בינוני. "שוקלים להשבית את המערכת לפני שרוסיה תחליט לתקוף באירופה"

מסר תקיף לפוטין: שליחת ארצות הברית לנאט"ו, קיי באייליי האטצ'יסון, אמרה הלילה (ד') כי רוסיה חייבת לעצור את פיתוח טילי השיוט החדשים, שמסוגלים לשאת ראשי קרב גרעיניים, ואיימה כי ארה"ב תבחן דרכים להוציא אותה מכלל שימוש עוד לפני שתיכנס לפעילות מבצעית.

 

בנאט"ו חוששים כי מערכת טילים מסוג 9M729 מפרה את הסכם פירוק הנשק הגרעיני לטווח בינוני שנחתם ב-1987 בין הנשיא רונלד רייגן ומזכ"ל ברית המועצות מיכאל גורבצ'וב.

 

דונלד טראמפ מסיבת עיתונאים (צילום: AP)
הנשיא דונלד טרמפ(צילום: AP)

ההסכם שנחתם בתקופת המלחמה הקרה אוסר על שורת כלי נשק קרקעיים, בהם טילי שיוט בעלי טווח של 5,500-500 ק"מ - והברית הצבאית מאמינה כי הטילים שרוסיה מפתחת נכנסים לאותה קטגוריה.

 

"עכשיו זה הזמן שרוסיה תתיישב לצד השולחן ותפסיק את הפרותיה", אמרה האטצ'ינסון לכתבים בבריסל לקראת כינוס שרי ההגנה של הברית. האטצ'ינסון טענה כי "אם המערכת הרוסית תיכנס לפעילות, אנחנו נשקול להשבית את המערכת עוד לפני שתצליח לשגר טילים שמכסים את כל שטחה של אירופה ומסוגלים להגיע אפילו לארה"ב.

 

בציוץ שפרסמה מאוחר יותר כתבה האטצ'ינסון כי היא לא התכוונה בדבריה שארה"ב תתקוף את רוסיה, אך הבהירה כי על הקרמלין לחזור להסכמות של האמנה לפני שארה"ב תשווה את יכולותיה אליה על-מנת להגן על האינטרסים שלה ושל נאט"ו.

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AP)
(צילום: AP)

ארה"ב שיתפה את 28 חברות הארגון במודיעין שברשותה, לפיו רוסיה מפתחת את טילי השיוט הקרקעיים שיאפשרו לה לפתוח במתקפה גרעינית באירופה ללא התראה מוקדמת. בתגובה, רוסיה טוענת כי טילי הנ"מ האמריקניים מפרים גם כן את ההסכם.

 

מזכיר ההגנה האמריקני ג'ים מאטיס אמר כי הוא מתכוון להעלות את החשש בעניין הטילים הרוסים

במפגש הקרוב עם עמיתיו בנאט"ו. "אחרי ארבע שנות מאמץ דיפלומטי, ארה"ב פועלת לפי ההסכם בעוד שרוסיה לא עושה זאת", אמר מאטיס. "קיים חשש גדול במסדרונות מחלקת המדינה וגבעת הקפיטול", הוסיף.

 

האטצ'ינסון הוסיפה כי ארה"ב אינה מעוניינת בהפרת ההסכם - אך רוסיה מסוגלת לכפות זאת עליה. "בעתיד הקרוב אנחנו נגיע לנקודה שבה ארה"ב תצטרך להחליט אם היא יוזמת מהלך שאינו עולה בקנה אחד עם ההסכם".

 

בוושינגטון מנסים לגרום לבעלות הברית בנאט"ו להפעיל לחץ דיפלומטי על מוסקבה - ומזכ"ל הארגון ינס סטולטנברג אמר כי כל השותפות יהיו מודאגות אם רוסיה תמשיך לעבוד על המערכת.

 

"הרוסים לא העבירו לנו תשובות מבוססות על הטילים החדשים", אמר סטולטנברג והוסיף כי "ההסכם לפירוק נשק גרעיני הוא מרכיב חשוב בביטחון הטרנס-אטלנטי שנמצא בסכנה בגלל פעולותיה של רוסיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנשיא טראמפ והנשיא פוטין
צילום: AFP
מומלצים