שתף קטע נבחר

לצאת מאזור הנוחות: למה כדאי לעשות שינוי

אחד הדברים המפחידים ביותר בחיים הוא לעשות שינוי, זה אולי נשמע מוזר, אבל תשאלו את עצמכם מתי בפעם האחרונה שיניתם משהו בחייכם, סביר להניח שתצטרכו לחשוב הרבה. זה לא שאתם פחדנים, זה פשוט טבוע בדי.אנ.איי שלכם. לאונרדו דניאל מסביר כיצד עושים שינוי ולא פחות חשוב, איך עושים זאת בצורה נכונה

ידוע היטב כי ישנן שתי אמיתות נצחיות בחיים: מוות ומסים. אבל ישנה גם אמת שלישית בלתי נמנעת: השינוי. גם אם אנחנו לא אוהבים להודות בכך, רובנו לא ממש אוהבים שינויים. לפעמים אנחנו יכולים אפילו לשנוא אותם. אפילו אם אנחנו מחשיבים את עצמנו כטיפוסים ההרפתקניים והספונטניים ביותר בפלנטה, כשאנחנו חוזרים הביתה ורואים שמישהו הזיז את המפתחות שלנו ממקומם הרגיל, יתכן שנצא מכלינו ונתחיל להתנהג כמו אריה בכלוב ונצעק "איפה, לעזאזל, המפתחות שלי?"

 

ההתנגדות לשינוי טבועה ב-די.אנ.איי, בחושי ההישרדות הבסיסיים שלנו מאז ראשית הקיום האנושי. מדוע זה כך? כיוון שהמוח שלנו פועל טוב יותר כאשר אנחנו עושים את מה שצריך לעשות בצורה תכופה, כאשר קיימת שגרה שחוזרת על עצמה שהיא ברורה, צפויה ושניתנת לחיזוי.

קפיצה  (צילום: shutterstock)
תעשו את הקפיצה וצרו שינוי(צילום: shutterstock)

פעילויות מוכרות עם תוצאות שניתנות לחיזוי עוזרות לשחרר משאבים רבים וקשרים במוח שכבר מקושרים להגיב לאירועים יומיומיים ללא צורך להמציא את הגלגל בכל פעם מחדש. פעילויות ופעולות שגרתיות מאפשרות לנו לחזות במידה גבוהה של ודאות באיזה אופן יתנהג אובייקט מסוים בתגובה לטריגר כלשהו ממקור חיצוני או פנימי.

 

כאשר, למשל, אתם שוכרים מכונית במקום שמעולם לא הייתם לפני כן, אתם יודעים שכדי להפעיל את המנוע תצטרכו להכניס את המפתח למתג ולסובב אותו עם כיוון השעון. איך יכולתם לדעת את זה? כי זה עובד באותה צורה בכל מקום ובכל רכב (כמעט).אין צורך לבצע שום ניסוי וטעייה כדי לברר איך המכונית המסוימת הזאת מונעת, בהנחה שזאת מכונית שמונעת עם מפתח, כמובן. היום יש מכוניות שמונעות בשלט רחוק וזה כבר שינוי משמעותי לאנשים מהדור שלי, למשל.

 

לא כל השינויים בחיינו הם טריוויאליים כמו להיתקל במכונית שמונעת בדרך שלא הורגלנו אליה, או דלת שנפתחת בצורה שונה מהרגיל, או מתג חשמל שמופעל כלפי מטה במקום כלפי מעלה. רוב השינויים בחיינו הם קצת יותר מורכבים, לעיתים קשים להתמודדות ובמקרים מסוימים אפילו טראומטיים.

 

אז מה הוא שינוי בעצם? הגדרתי לשינוי היא: "התוצאה של אירוע, פנימי או חיצוני לנו, שנתפס על ידינו כחיובי או שלילי ושמניע דרך חדשה לפעולה, חשיבה או הרגשה, מחוץ לאיזור הנוחות שלנו".

 

הבא ננתח את המרכיבים השונים של ההגדרה הזאת:

אירוע פנימי – אלה הם אותם שינויים שאנחנו יוזמים מתוך חופש הבחירה שנתון בידינו וכאשר הייתה לנו אפשרות לבחור אחרת. דוגמה לשינויים כאלה הם, למשל:

1. להחליט לרדת במשקל

2. לחפש עבודה חדשה

3. להחליט להתחתן (אלא אם כן אמא שלך הכריחה אותך....)

4. להפסיק לעשן

5. לעבור דירה

  

אירועים או שינוי חיצוני – אלה הם אותם שינויים שנכפים עלינו על ידי נסיבות שהן מחוץ לשליטתינו ושלא יכולנו למנוע אותם. הנה כמה דוגמאות לשינויים כאלה:

1. בעל הבית שלך מודיע לך שאתה צריך להתפנות מהדירה תוך חודש.

2. אתה מפוטר ממקום העבודה

3. באמצע הפיקניק מתחיל לרדת גשם

4. קיבלת דוח תנועה

5. הימרת את כל כספך על הסוס המנצח. רק שהפעם הוא הפסיד

  

השינוי נתפס על ידינו כחיובי או שלילי – הכוונה לכך שהתוצאות הצפויות מהשינוי מנקודת המבט שלנו יכולות להיות טובות (עליה בשכר, שלווה גדולה יותר, מקום מגורים טוב יותר), או יכולות להיות רעות (הגדלה בהוצאות או הפסד הכנסות, לאבד חירות, מוניטין ועוד), ומניע דרך חדשה לפעולה, חשיבה או הרגשה – כתוצאה מהשינוי יתכן שתצטרך לשנות את הפעילות היום יומית (לקום מוקדם יותר כדי להגיע לעבודה החדשה) או לקחת החלטה שתשפיע על המשך הדרך שלך ("לא אתחתן יותר לעולם").

 

השינוי יכול לגרום לשינוי חשיבתי כמו, למשל, "עכשיו אוכל לעשות את מה שאני באמת רוצה" או "אם פיטרו אותי כנראה שאני לא כל כך טוב במה שאני עושה". השינוי בדרך כלל מלווה בהרגשה חדשה שיכולה להיות שלילית או חיובית: כיף, אופטימיות, שמחה, ציפייה, או עצב, דיכאון, תסכול.

בסופו של דבר תמצאו את הדרך הנכונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בסופו של דבר תמצאו את הדרך הנכונה(צילום: shutterstock)
  

מחוץ לאזור הנוחות שלנו

בדרך כלל שינויים גורמים לנו לעשות דברים בדרך שלא היינו רגילים אליהם, באזורים פחות מוכרים בחיינו ושמכריחים אותנו "להפעיל שרירים" בעצמנו שלא ידענו שקיימים. למשל, אדם שבגיל 40 נרשם בפעם הראשונה ללימודים אקדמיים, יצטרך בשעות הערב לשבת ולהכין שיעורי בית במקום לשבת על הספה ולראות טלוויזיה כפי שהיה רגיל עד עכשיו.

 

רובנו, כאשר אנו מוצאים את עצמנו במצב רע בחיים, הדבר היחיד שאנחנו רוצים זה להיות במקום טוב יותר. לשנות את העובדות בחיינו לטובה. אם אין לנו כסף, אנחנו רוצים כסף עכשיו! אם אנחנו לא במערכת יחסים אנחנו רוצים לפגוש מישהו או מישהי כבר! אם אנחנו מובטלים אנחנו רוצים עבודה חדשה,עכשיו!

 

כאשר העובדות בחיינו אינן תואמות את מה שאנו רוצים לקבל או לחוות, הדחף הראשון שלנו הוא לעשות משהו, כך שהדברים שאנחנו רוצים יופיעו בהקדם האפשרי. אנחנו מניחים שברגע שנקבל את מה שאנחנו מייחלים לו כל החיים שלנו ישתנו לטובה. לא רק שיהיה לנו יותר כסף, או זוגיות חדשה או עבודה טובה יותר, אנחנו גם נהיה יותר חיוביים, בטוחים בעצמינו וגם נרגיש שמחים ומאושרים לתמיד.

 

ברוב המקרים שינוי חומרי שבא לחפות על חסך רגשי או תפיסתי לא יניב תוצאות מספקות ארוכות טווח. מי מכם אמר לעצמו פעם או שמע מישהו אחר אומר משהו, כמו, "כשאפגוש את האדם הנכון אני אהיה מאושר באמת ", או "כאשר אקבל את הקידום בעבודה שרציתי אני אהיה מרוצה באמת והחיים שלי ישתנו". 

 

קיימת אמונה מרומזת כי נסיבות או מציאות משופרת בחייו של האדם תמיד יגיעו מלוות עם מחשבות ורגשות חיוביים יותר. לצערנו המצב הוא לא כך. לרוב שינוי חומרי בלבד לא מספיק כדי להביא לשיפור רגשי וחשיבתי של האדם בטווח הארוך. בדרך כלל ישנה אג'נדה נסתרת כאשר אנחנו רוצים לשנות משהו במציאות שלנו. רוב הזמן זה לא קשור לעבודה שאנחנו רוצים, או למכונית החדשה שבא לנו לקנות, לבית החדש שאנחנו חולמים עליו , או לזוגיות שאנחנו רוצים ליצור.

 

אישה עם בלונים (צילום: shutterstock)
השינוי הנכון יביא עמו אושר(צילום: shutterstock)
 

תמיד יש משהו שנמצא מתחת לדברים החומריים האלה. המשהו הנסתר הזה הוא הציפייה להרגיש טוב יותר כאשר מושא התשוקה שלנו יגיע אל חיינו.

 

זיכרו את זה: "הכיוון בחיינו שאותו אנו רוצים לשנות זה לא על מנת להשיג מטרה חומרית, אלא לתגמול רגשי". אז השאלה הנכונה היא לא "מה אני רוצה להשיג בחיי?" אלא "מה אני רוצה להרגיש בחיים שלי?"

 

עכשיו תורכם: תנסו להיזכר ב-3 שינויים שאתם יזמתם בחייכם בשנים האחרונות ו-3 שינויים שנכפו עליכם. מה היה המניע של אותם שינויים ואיך התמודדתם איתם? מה הייתם עושים שונה היום?

 

במאמרים הבאים נראה מה הם 5 המפתחות שיאפשרו לכם להיות המאסטר של השינוי בחיים.

 

(מתוך "הספר "Mastering Change")

 

לאונרדו דניאל - מרצה ומאמן בינלאומי להעצמה אישית, ומומחה לאבחון אישיותי לפי מדע הכירולוגיה. מחבר הספר "Mastering Change" שיצא לאור באנגלית ולאחרונה גם בספרדית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להגיע אל השינוי בצורה חיובית
צילום: shutterstock
צילום: דני בכר
לאונרדו דניאל
צילום: דני בכר
מומלצים