שתף קטע נבחר

מחקר: עישון גראס פוגע במוחם של בני נוער - יותר מאלכוהול

חוקרים קנדיים שעקבו אחרי אלפי בני נוער במשך 4 שנים מצאו פגיעה בתפקוד המוחי בקרב מעשני מריחואנה. הפגיעה נמשכה גם אחרי הפסקת העישון

לגליזציית המריחואנה צוברת תאוצה, אבל מחקר חדש מעיד על הסכנה שבסם הפופולרי: חוקרים קנדים מצאו כי עישון גראס עלול לפגוע במוח של צעירים המשתמשים בסם. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת האמריקני לפסיכיאטריה.

 

החוקרים גייסו מעל 3,800 מתבגרים מ-31 בתי ספר באזור מונטריאול שבקנדה, ועקבו אחריהם במשך 4 שנים. בתחילת המחקר בני הנוער היו בכיתה ז', כלומר כבני 13.

 

מדי שנה נשאלו כל הנבדקים לגבי שימוש במריחואנה ושתיית אלכוהול. החוקרים הבטיחו כי המידע יישאר חסוי ולא ידווח להוריהם, אלא אם כן הצעירים יימצאו בסיכון כלשהו. בתוך כך התבקשו המשתתפים לעבור מבדקים קוגניטיביים שבדקו זיכרון, לוגיקה, שליטה על דחפים וזיכרון לטווח קצר.

 

נערים שותים ומעשנים (צילום: shutterstock)
השפעה על הקוגניציה של בני הנוער. עישון גראס(צילום: shutterstock)

 

הממצאים הראו כי אלה שעישנו גראס ושתו אלכוהול נטו לקבל ציונים נמוכים יותר במבדקים הקוגניטיביים, אבל בהשוואה לאלה שדיווחו על שתיית אלכוהול, נמצא שצריכת מריחואנה הצביעה על תפקוד נמוך יותר במבדקי זיכרון. גם לאחר שהצעירים דיווחו כי הפסיקו להשתמש במריחואנה, התוצאות הנמוכות במבדקי הזיכרון נותרו בעינן.

 

החוקרים מצאו עוד כי השימוש במריחואנה גרם לעיכוב השליטה על דחפים. לדברי החוקרים, מצב זה הוא גורם סיכון נוסף להתמכרויות, וייתכן כי עובדה זו מסבירה מדוע שימוש בקנאביס "פותח שער" להתמכרויות נוספות.

 

"קנאביס גורם לפגיעה קוגניטיבית ולעיכוב בהתפתחות השכלית אצל מתבגרים", אמרה ראש צוות החוקרים, פרופ' פטרישיה קונרד. "המחקר מראה כי שימוש במריחואנה בגיל צעיר הוא בעל אפקט ארוך טווח על היכולת הקוגניטיבית".

 

תוצאות לגליזציית הגראס בארה"ב: פי 4 אשפוזי בני נוער

מחקר שנערך אשתקד מצא כי לגליזציית השימוש האישי במריחואנה שאושרה בארה"ב בשנת 2012 הביאה לעלייה של פי ארבעה באשפוזי בני נוער בעקבות השימוש בקנאביס.

 

מפילוח הנתונים עולה כי מעל מחצית בני הנוער אושפזו עם תסמיני מחלת נפש, ואצל יותר מ-50% מהמטופלים נמצאה בבדיקות דם עדות לשימוש בסמים נוספים ובהם אופיאטים, קוקאין וממריצים.

 

על פי סקרים בארה"ב, בשנת 2015 כ-21.2% מבני הנוער בקולורדו דיווחו על שימוש במריחואנה. שיעור המשתמשים בכל ארה"ב על פי סקרים עומד על כ-21.7%. 77% מבני הנוער אמרו כי עישון חשיש הוא בטוח.

 

השימוש העצמי במריחואנה למטרות שאינן רפואיות מותר בלפחות שמונה מדינות בארה"ב, בהן קולורדו, וושינגטון, אורגון, אלסקה, מיין, מסצ'וסטס, קליפורניה ונבדה. ב-29 מדינות מותר השימוש בקנאביס רפואי.

 

קנביס קנאביס סמים מריחואנה (צילום: רויטרס)
הסם הנפוץ בעולם. קנאביס(צילום: רויטרס)

 

בישראל: יותר בני נוער משתמשים – פי 2 עולים

מנתוני הרשות למלחמה בסמים עולה כי שיעור המשתמשים בסמים בישראל עומד על כ-10%. אצל בני הנוער מזנק שיעור המשתמשים ל-16.5%. הנוער העולה משתמש פי 2 מנוער ותיק בסמים מסוג קנאביס, חשיש ומריחואנה.

 

הקנאביס הוא הסם הנפוץ ביותר בעולם. מדיווחים בספרות הרפואית עולה כי כ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם צורכים קנאביס, הצמח שממנו מיוצרים גראס וחשיש. בתקשורת ובתרבות נהוג להתייחס אל צריכת הגראס ותוצריו כאל שימוש בסם קל ולא מזיק, אולם מדובר בסם הגורם לסיכונים מוחיים וגופניים.

 

כבר בתחילת שנות ה-70 פורסמו כמה מחקרים אשר גילו בקרב נבדקים שצרכו גראס בכמות רבה והוגדרו מכורים עדות לדלדול בקליפת המוח (הקורטקס), שבאה לידי ביטוי בעיקר בהתרחבות חדרי המוח. גם מחקרים דומים שנערכו מאוחר יותר אימתו כי כמות החומר האפור במוח (המכיל גרעיני תאי עצב) דלילה יותר בקרב משתמשי הגראס.

 

עשן הגראס מכיל יותר חומרים סרטניים מאשר עשן טבק רגיל. במחקר שנערך בקרב מעשני גראס באופן קבוע הודגמו שינויים בריריות של מערכת הנשימה, הדומים לשינויים המתרחשים בקרב מעשני טבק. מחקרים רבים אחרים גילו כי מספר משמעותי של מעשני גראס לוקים בגידולים ממאירים באזור שבין מיתרי הקול לחלל הפה, כולל הלשון. הגראס, כך עולה ממחקרים אחרים, מגביר גם את הסיכון ללקות באוטם שריר הלב (התקף לב) ובמחלות כלי דם נוספות.

 

השפעה שלילית נוספת של הגראס היא על מערכת הרבייה. אצל גברים, מנה אחת של THC גורמת להורדת רמת הטסטוסטרון (ההורמון הגברי) ומספר תאי הזרע. בקרב נשים, עישון סיגריה המכילה גרם אחד של גראס עם THC גורם להפחתה של 30% בריכוז ההורמון האחראי על הביוץ.

 

מחקר שנערך על ידי אוניברסיטת מאסטריכט בהולנד, וכלל 1,923 בני נוער בני 14 עד 24, מצא כי הסיכון ללקות בתסמינים פסיכוטיים היה כפול בקרב אלו שהשתמשו בגראס. הסיכון נשאר כפול גם לאחר שהחוקרים הביאו בחשבון נתונים נוספים כמו גיל, מצב סוציו-אקונומי או שימוש בסמים אחרים.

 

כך משפיע הקנאביס עליכם

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגראס עלול להיות מסוכן למוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים