שתף קטע נבחר

האו"ם: רק עד 2030 ניתן למנוע אסון כתוצאה מהתחממות כדור הארץ

דו"ח של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים מזהיר כי בין השנים 2052-2030 הטמפרטורה הממוצעת בכדור הארץ תגיע ל-1.5 מעלות יותר מאשר בזמן המהפכה התעשייתית. באו"ם קוראים לנקוט צעדים "חסרי תקדים" ולהימנע משימוש מדלקים מזהמים כדי למנוע אסון

הסכנה קרובה - ויש לעשות מעשה ובהקדם: השארת ההתחממות הגלובלית מתחת לרמה קריטית תדרוש "שינויים מהירים וחסרי תקדים בכל ההיבטים של החברה", כך נכתב בדו"ח שפורסם הבוקר (יום ב') בכנס ה-48 של ה-IPCC (הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים) באינצ'ון שבדרום קוריאה. על פי הדו"ח, אם לא ייעשה דבר עד 2030, הדבר עלול לגרום לאסון.

 

 

מדו"ח החדש של האו"ם עולה כי הטמפרטורה הממוצעת בכדור הארץ עלולה לעלות לרמה הגבוהה ב-1.5 מעלות מזו של 1800 בין 2030 ל-2052, אם לא תיבלם פליטת גזי החממה. הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC) נפגש בשבוע שעבר בדרום קוריאה כדי לסיים את כתיבת הדו"ח, שהוכן לבקשת ממשלות בעקבות הסכם האקלים שנחתם בפריז בשנת 2015.

 

עולם חממה: תרחיש האימים של כדור הארץ

 

הנוסח הסופי של הסכם פריז, שנחתם בדצמבר 2015 ובינתיים פרש ממנו ממשל טראמפ, אמור להגביל את ההתחממות הגלובלית הרבה מתחת ל-2 מעלות צלזיוס, ואולי אף 1.5 מעלות, בהשוואה לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית.

 

מגדל אייפל בירוק בזמן ועידת פריז (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מגדל אייפל בירוק בזמן ועידת פריז(צילום: MCT)

 

על-פי מחברי הדו"ח, חלה כבר עלייה של מעלה אחת, בעיקר בשל פליטת פחמן דו-חמצני (CO2) כתוצאה משריפת דלקים מזהמים. בכל שנה סופגים היערות, האוקיינוסים והקרקע 4.5 מיליארד טונות של פחמן, ובכך מונעים עליית טמפרטורות גבוהה עוד יותר, אבל במקרה של התחממות מתמשכת אותו "ביב שופכין" של פחמן עלול להפוך למקור של פחמן - ואז הבעיה תהיה חמורה בהרבה. לפי הדו"ח, עלייה ב-1.5 מעלות תהיה מסוכנת פחות מאשר עלייה של 2 מעלות.

 

עוד נכתב בדו"ח של האו"ם כי כדי לעמוד במגבלת 1.5 המעלות נדרש "שינוי מהיר, מרחיק לכת וחסר תקדים" בשימוש באנרגיה, בתעשייה, בתחום הבנייה, בתחום כלי הרכב ובערים. בדו"ח נכתב כי בקצב הנוכחי נגיע לעלייה של 1.5 מעלות בין 2030 ל-2052.

 

על-פי הדו"ח, כדי למנוע התחממות של 1.5 מעלות יש להפחית את רמת פליטות גזי החממה מעשה ידי אדם ב-45% עד 2030 ביחס לרמתן ב-2010, ולהגיע לרמה של "אפס פליטות" עד 2050. כל פליטות נוספות יחייבו הפחתת פחמן דו-חמצני מהאוויר. "הגבלת הרמה ל-1.5 מעלות אפשרית מבחינה כימית ופיזיקלית, אבל תדרוש מאיתנו שינויים חסרי תקדים", אמר ג'ים סקאה מ-IPCC.

 

בדו"ח נכתב כי עד שנת 2050 יש לייצר 70%-85% מהחשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות, לעומת 25% כיום. "הדו"ח מראה כי יש לנו רק הזדמנות למנוע נזק בלתי מתקבל על הדעת למערכת האקלים התומכת בחיים", אמר אמג'ד עבדאללה, חבר מועצת המנהלים של IPCC ונציג המדינות הקטנות.

 

האקלים עשוי להתייצב בטמפרטורות הגבוהות ב-5-4 מעלות ביחס לרמה שלפני המהפכה התעשייתית, אבל עקב המסת קרחונים גובה הים עלול לעלות ב-10 עד 60 מטרים - והדבר יהפוך אזורים שונים בכדור הארץ לבלתי מיושבים. הדבר החיובי היחיד הוא שההשפעות הקשות הללו לא יתרחשו במאה הקרובה. הבעיה היא שצאצאינו לא יוכלו לעשות דבר כדי לעצור זאת מרגע שהתהליך יתחיל להתרחש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התוצאה. התנתקות קרחונים באנטארקטיקה
צילום: shutterstock
מומלצים