שתף קטע נבחר

נתניהו וכחלון הודיעו: פרופ' אמיר ירון ימונה לנגיד בנק ישראל

פרופ' ירון, איש אקדמיה המתגורר בארה"ב ב-20 השנים האחרונות, משמש כיום כמרצה לבנקאות ולפיננסים בבית הספר וורטון למינהל עסקים באוניברסיטת פנסילבניה. נתניהו: "צריך לחפש כשרונות ברחבי העולם. אין שום קשר בין המינוי לבין מועד הבחירות". כחלון הודה לנגידה היוצאת, פלוג: "תמיד יש מתחים, הנגידה עשתה דברים בדרכה. אמנם לא תמיד בדרכי, אך בכל זאת מילאה את תפקידה"

 

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, משה כחלון, הכריזו היום (ג') על מינויו של פרופ' אמיר ירון לתפקיד נגיד בנק ישראל. ירון הקדים שלושה מועמדים אחרים לתפקיד: פרופ' בן ציון זילברפרב, פרופ' אפרים צדקה ופרופ' מריו בלכר. בחודש הבא תסיים את תפקידה הנגידה המכהנת, קרנית פלוג, לאחר שבתחילת יולי הודיעה כי תסיר את מועמדותה לכהונה נוספת.

 

נתניהו אמר בפתיחת הדברים: "אני מוכר כמי שתמיד חשב שצריך לחפש כשרונות גדולים ברחבי העולם. חובתנו לחפש תמיד את הכשרונות הגדולים ביותר הנמצאים בשטח, ושמחתי שפרופ' ירון נענה לבקשת שר האוצר ולבקשתי לבוא ארצה. התפקיד הזה מחייב את היכולת לרתום את המוכשרים ביותר. פרופ' ירון יוביל את בנק ישראל באחריות, והמערכת שצלחה לפני עשור את המשבר הגדול, תמשיך בהנהגתו לעמוד ביעדים הללו. בראשות בנק ישראל צריך לעמוד אדם עם יכולת גדולה ועם עצמאות. פרופ ירון עונה על הקריטריונים הללו. אני מודה לקרנית פלוג על השירות המסור והמצוין שלך, מתוך הערכה עמוקה".

 

שר האוצר, משה כחלון, אמר כי "היו מועמדים מצויינים, הייתה בחירה קשה ונעשתה עבודה יסודית ואחראית. כפי שמנה פה ראש הממשלה, התפקיד שלנו הוא להסתכל קדימה. לא נבחר בנגיד שיפתור את המשבר של 2008, אלא את המשבר של 2024. מישהו שיידע לעמוד באתגרים הללו, והוא האיש המתאים לעמוד במשימות".

משה כחלון ובנימין נתניהו (צילום: עמית שאבי)
משה כחלון ובנימין נתניהו(צילום: עמית שאבי)
 

כחלון אף הודה בדבריו לנגידה היוצאת: "תודה לקרנית פלוג על שלוש וחצי שנים של עליות ומורדות. תמיד יש מתחים, אבל מדובר בנגידה שעשתה דברים בדרכה ובאמונתה. אמנם לא תמיד בדרכי, אך בכל זאת מילאה את תפקידה, ואני מודה לה מעומק הלב".

 

במענה לשאלה בנושא, אמר נתניהו כי "מועד הבחירות הוא בנובמבר, ונקיים אותן בזמן. אין שום קשר בין המינוי לבין מועד הבחירות".

 

איש אקדמיה, מתגורר בארה"ב

פרופ' אמיר ירון הוא מרצה לבנקאות ולמימון בבית הספר וורטון למינהל עסקים באוניברסיטת פנסילבניה שבפילדלפיה. הוא השלים את הדוקטורט שלו בכלכלה באוניברסיטת שיקגו ב-1994, ואת התואר הראשון והשני שלו סיים באוניברסיטת תל אביב. ירון הוא עמית מחקר בלשכה הלאומית למחקר כלכלי בארה"ב (NBER), שם הוא אחד ממובילי קבוצת שוק ההון והכלכלה. הוא נחשב למוביל בעולם בתחום כלכלת פיננסיים.

 

ירון הוא אזרח ישראלי-אמריקני, נשוי ואב לשניים. תחומי העניין המחקרי שלו - לפי קורות החיים שלו - הם תמחור נכסים, השקעות, אסטרטגיות השבת סיכונים, מקרו כלכלה ומימון.

 

הנושאים שמלמד ירון כוללים כיום את תחום המימון הבינלאומי, מתודות אמפיריות במימון ותחום ההשקעות. ירון הוזמן על ידי ועדת פרס נובל להשתתף ב-2013 בטקסי חלוקת הפרסים, ובאמתחתו 24 מאמרים שפרסם בתחומי השקעות וסיכונים.

אמיר ירון (צילום: The Wharton School)
פרופ' אמיר ירון(צילום: The Wharton School)

ירון שימש בשנים האחרונות כחוקר אורח בבנק המרכזי של פילדלפיה, בבנק ישראל, בבנק המרכזי של ספרד, במכון ללימודי כלכלה בינלאומיים בשבדיה ובקרן המטבע העולמית. הוא אף מכהן כדירקטור במכון אהרן למדיניות כלכלית במרכז הבינתחומי הרצליה, כדירקטור בחברת קונטרולארד וכחבר בוועדה המייעצת בבית הספר וורטון למינהל עסקים.

 

מודל בנסל-ירון, אותו פיתח יחד עם פרופ' בנסל, המתמקד בסיכונים לטווח ארוך, נחשב לאחד המודלים המובילים בתמחור השקעות וזכה במספר פרסים יוקרתיים, ואף סוקר בוועדת פרס נובל בכלכלה בשנת 2013 כמודל שהשפיע רבות על מחקרי המשך רבים, וביניהם על מחקרו פרופ' פיטר הנסן, עליו זכה בפרס נובל בכלכלה.

 

ממכון אהרן נמסר כי פרופ' ירון מודה לראש הממשלה ולשר האוצר, וכי הוא ניהל עימם בשבועות האחרונים שיחות מעמיקות על ההיבטים השונים של כלכלת ישראל והישגיה, ועל הדרכים בהן ניתן לקדם את הכלכלה והחברה הישראלית ולהתמודד מול האתגרים הגלובליים והמקומיים. 

 

פלוג: האתגר - מציאת האיזון הנדרש

בהודעה שפורסמה על ידי בנק ישראל, נכתב כי נגידת בנק ישראל היוצאת, קרנית פלוג, שוחחה היום עם פרופ' אמיר ירון ובירכה אותו לרגל מינויו לתפקיד. הנגידה מסרה לפרופ' ירון שהיא תשמח לעמוד לרשותו ולסייע בכניסתו לתפקיד ככל שיידרש.

 

אתמול פרסמה פלוג את החלטת הריבית האחרונה שלה, והשאירה את הריבית בגובה 0.1% - ללא שינוי מאז מרץ 2015. בתדרוך שקיימה לעתונאים התייחסה פלוג להליך המינוי של מחליפה, ואמרה כי "בבנק יש אנשי מקצוע מעולים ומאוד מאוד מחוייבים, וזה הבסיס לכך שמעמדו של הבנק יישמר. הודעתי לפני זמן מה על כוונתי שלא להתמודד על קדנציה נוספת, וקיוויתי שההליך יהיה מהיר יותר. במדינה מתוקנת מאיישים תפקידים מספיק זמן מראש, ואני מקווה שבקרוב מאוד ייבחר מחליף ראוי שיענה על הקריטריונים".

 

פלוג: "במדינה מתוקנת מאיישים תפקידים מספיק זמן מראש"

 

קרנית פלוג נגידת בנק ישראל בהחלטת ריבית אחרונה (צילום מסך: בנק ישראל)
קרנית פלוג בהחלטת הריבית האחרונה(צילום מסך: בנק ישראל)
 

בהתייחס לאתגרים הצפויים למחליפה אמרה פלוג כי "בתחום המדיניות המוניטרית האתגר הוא למצוא את תהליך הנורמליזציה שיתאים לתנאי המשק, וזה אומר לעשות את הדברים לא מהר מדי ולא מאוחר מדי. יש סיכונים בהקדמת צעדים וסיכונים באיחור צעדים, ומציאת האיזון הזה, שהוועדה המוניטרית כל הזמן מחפשת, זה האתגר בהסתכלות קדימה".

 

פלוג הוסיפה כי "חשוב מאוד שהממשלה תשמור על המסגרות הפיסקליות, ואני חושבת שהעובדה שנהנינו בשנים הקודמות מתקבולי מסים גבוהים מכל מיני סיבות חד פעמיות, איפשרו לממשלה להגדיל את הוצאותיה ללא העלאת מסים. הממשלה עשתה נכון שלא הורידה את המסים על בסיס אותם תקבולים חד פעמיים.

 

מרחב התמרון שיש לבנקים מרכזיים לא מסתכם רק בריבית, יש גם כלים אחרים. ריבית יכולה לרדת לטריטוריה שלילית, והיא גם נמצאת בטריטוריה השלילית בבנקים מרכזיים אחרים, אבל יש גם כלים אחרים בארסנל".


פורסם לראשונה 09/10/2018 10:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: The Wharton School
פרופ' אמיר ירון
צילום: The Wharton School
מומלצים