שתף קטע נבחר

4 ימים לפתיחת שנת הלימודים: הסגל הזוטר עדיין מאיים בשביתה

הסגל הזוטר בשמונה מכללות ציבוריות ברחבי הארץ הכריז על סכסוך עבודה בדרישה להשוות את תנאי העסקת הסגל הזוטר לאלה של מקביליהם באוניברסיטאות. גם חברי הסגל הזוטר באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת בן גוריון צפויים לשבות

 

מפת ישראל עם סימונים של מוסדות לימוד ששנת הלימודים האקדמית שלהם נפתחת על רקע מאבק הסגל הזוטר ()
מפת המוסדות שמאיימים בשביתה

ביום ראשון הקרוב תיפתח שנת הלימודים האקדמית באוניברסיטאות ובמכללות, ועל פי הערכת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), כ-306 אלף סטודנטים צפויים ללמוד ב-62 מוסדות הלימוד השונים. מחר (יום ה') צפויים חברי הסגל הזוטר במכללות הציבוריות להיפגש עם נציגי האוצר בניסיון אחרון לפתוח את שנת הלימודים כסדרה.

 

לצד פתיחה שקטה יחסית שצפויה ברוב האוניברסיטאות, הכריז הוועד המתאם של הסגל הזוטר במכללות, המיוצג על ידי 'כוח לעובדים', על סכסוך עבודה בשבע מכללות ציבוריות על רקע תנאי ההעסקה של חבריו: ספיר, כנרת עמק הירדן, המרכז האקדמי רופין, סמינר הקיבוצים, המכון הטכנולוגי חולון, אחווה ותל חי. לאחרונה הצטרפה גם מכללת אשקלון למהלך, וגם חברי הסגל הזוטר באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת בן גוריון צפויים לשבות.

 

חברי הסגל הזוטר רוצים לשפר את שכרם ואת תנאי העסקתם. מנגד, גורמים המעורבים במשא ומתן בין הצדדים אומרים כי "חברי הסגל הזוטר רוצים בסופו של דבר לעבוד פחות מבעבר ולקבל יותר".  

 

מזה שנים מתלוננים חברי הסגל הזוטר באוניברסיטאות ובמכללות על תנאי העסקה פוגעניים, וטוענים כי רבים מהם מועסקים באחוזי משרה נמוכים, לא זוכים למשכורת חודשית קבועה לאורך השנה, ואינם בעלי קביעות. עם זאת, לאחרונה נחתם הסכם עם חברי הסגל הזוטר באוניברסיטת בר אילן ובאוניברסיטה העברית.

 

 

 

בוועד ראשי האוניברסיטאות אמרו במעמד החתימה כי גם באוניברסיטת תל אביב צפוי להיחתם הסכם דומה, אך בסגל הזוטר מכחישים זאת ומציינים כי לא חל שינוי בעמדתם - וכי השביתה צפויה לצאת לפועל ביום ראשון.

 

המשמעות מבחינת הסטודנטים היא שחלק מהשיעורים המועברים על ידי חברי הסגל הזוטר - כמו גם התרגולים - לא יתקיימו. גם חברי הסגל הבכיר בבמכללות הציבוריות איימו מוקדם יותר השבוע כי ישבתו, ואולם גורמים במערכת ההשכלה הגבוהה מעריכים בשלב זה כי האיום לא ייצא לפועל.

 

אינפו אינפוגרפיקה סטודנטים סטודנטיות השכלה גבוהה אקדמיה אוניברסיטה אוניברסיטאות  ()
תחזית מספר הסטודנטים לשנת 2018
אינפו אינפוגרפיקה סטודנטים סטודנטיות השכלה גבוהה אקדמיה אוניברסיטה אוניברסיטאות  ()
חלוקת הסטודנטים לפי מוסדות הלימוד
 

אתמול (ג') שיגרו עמית שמרת, יו"ר הסגל הזוטר באוניברסיטת בן גוריון וסגניתו אנה ליצ'יניצר, מכתב חריף לחברי הסגל במוסד תחת הכותרת "שביתה ללא הגבלת זמן". "ההנהלה מסרבת לדרישתנו ואף לשיפורים מינימליים בביטחון התעסוקתי של כלל חברי הסגל, בתירוץ הלא-יאומן של העומס המנהלתי שיידרש לקיום הליכי פיטורין הוגנים", כתבו השניים.

 

"אנחנו נמצאים כבר שנה במשא ומתן", אומר רועי צורף, יו"ר הסגל הזוטר במכון הטכנולוגי חולון. במכללות הציבוריות ישנם כיום כ-2,300 חברי סגל זוטר. עיקר הדרישה שלהם היא השוואת תנאים למקביליהם באוניברסיטאות. "המחלוקות נידונו כמה פעמים ובסופו של דבר המסר שאנחנו מקבלים זה שזה לא יקרה. אנחנו מבקשים השוואת תנאים לסגל הזוטר באוניברסיטאות. אנחנו עושים את אותה עבודה כמו שעושים באוניברסיטה, ולכן אין הצדקה לפערים ובשכר. המטרה הגדולה שלנו זה שכמה שפחות מרצים יהיו מורים מן החוץ. זו צורת העסקה שלא מקובלת. 70 אחוזים מהמורים במכללות הם מרצים מן החוץ. מקבלים החלטות מעל לראש שלנו".

 

אוניברסיטאות (צילום: shutterstock)
אוניברסיטאות בארץ: האם גם הסגל הבכיר ישבות?(צילום: shutterstock)

אוניברסיטת חיפה - המכללות רוצות תנאים זהים (צילום: שמיר אלבז) (צילום: שמיר אלבז)
אוניברסיטת חיפה - המכללות רוצות תנאים זהים(צילום: שמיר אלבז)

 

הסכמי שכר לחברי הסגל הזוטר נחתמו במכללות הציבוריות אורט בראודה, המכללה האקדמית תל אביב-יפו, בית ברל ועמק יזרעאל. כעת המחלוקת היא באשר למכללות שהכריזו על סכסוך עבודה. מנגד, גורם במערכת ההשכלה הגבוהה אמר כי אין הגיון בהשוואת תנאיהם של עובדי הסגל הזוטר במכללות לעומת אלו שבאוניברסיטאות, מאחר ו"לא מדובר על אותה עבודה. חברי הסגל הזוטר באוניברסיטאות עוסקים במחקר, מה שכמעט ולא קורה במכללות". הגורם כינה את דרישת חברי הסגל הזוטר במכללות "תמוהה".

 

"ההכרזה של שבע מכללות על סכסוך עבודה מפתיעה ותמוהה", הגיבו בוועד ראשי המכללות הציבוריות לאחר ההכרזה של 'כוח לעובדים'. "לאור העובדה שמזה מספר חודשים מתקיים משא ומתן חיובי עם הפורום המתאם של הסגל הזוטר בהשתתפות נציגי הממונה על השכר והוועדה לתכנון ותקצוב (הות"ת), ובפגישה שהתקיימה אתמול סוכם על תיאום פגישות נוספות. המכללות האקדמיות הציבוריות רואות חשיבות רבה בהסכם שיטיב עם חברי הסגל וישפר את מנגנוני הביטחון התעסוקתי שלהם, ולטובת העניין פועל צוות מטעם ועד ראשי המכללות האקדמיות (ור"מ) שעוסק בכך באופן מסור ואינטנסיבי. בנושאים רבים הגיע צוות המו"מ של ור"מ להבנות מול הפורום המתאם של הסגל הזוטר, וכמו בכל משא ומתן נותרו גם נקודות במחלוקת".

 

בישראל פועלות 22 מכללות מתוקצבות והכרזת סכסוך העבודה מתייחסת ל-7 מכללות מתוקצבות בלבד. גם במועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) הגיבו להכרזה על סכסוכי העבודה במכללות הציבוריות: "מזה מספר חודשים, מלווים משרד האוצר והוועדה לתכנון ותקצוב את המו"מ בין ועד ראשי המכללות לבין הפורום המתאם של סגל ההוראה במכללות. אנו ממשיכים בהידברות רציפה עם הפורום המתאם מתוך מטרה להגיע להסכמות לגבי הסכם השכר לחברי הסגל הזוטר בשבע המכללות המדוברות. יחד עם זאת, אנו מגנים כל קריאה לשביתה ולניהול סכסוך עבודה על גבם של הסטודנטים ושל חברי הסגל הזוטר במכללות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפת המוסדות שצפויים לשבות
מומלצים