שתף קטע נבחר

עיכוב בזמנים: החללית הישראלית תשוגר לירח ב-2019

החללית של spaceIL הייתה אמורה להיות משוגר לירח בדצמבר, אבל בשל דחייה "שאינה תלויה בעמותה", השיגור יהיה ב-2019. מנכ"ל העמותה: "חלון השיגור החדש יאפשר לנו לבצע בדיקות נוספות ולהעלות את רמת המוכנות לנו למשימה"

החללית הישראלית של עמותת spaceIL לא תשוגר לירח בחודש דצמבר - כפי שתוכנן. השינוי בלוח הזמנים נגרם בשל אילוצים של חברת spaceX, שאמורה לשגר את החללית. המועד החדש: הרבעון הראשון של 2019. ב-spaceIL הדגישו כי הדחייה נובעת מגורמים שאינם תלויים בעמותה.

 

 

בחודש יולי הכריזה עמותת spaceIL במסיבת עיתונאים בתעשייה האווירית כי החללית הישראלית הראשונה שתישלח לירח תשוגר בחודש דצמבר על גבי טיל פאלקון 9 של עמותת spaceX של אילון מאסק. חודש קודם לכן החללית הייתה אמורה להיות מעוברת לארצות הברית. החללית הישראלית הייתה אמורה לנחות על הירח ב-13 בפברואר 2019, אבל בשל העיכוב התאריכים ישתנו.

 

בניגוד לחלליות אחרות, שלהן נדרשו כמה ימים כדי להגיע לירח, לחללית של spaceIL ייקח זמן רב יותר. כדי לחסוך בדלק, החללית תנוע במסלול אליפטי סביב כדור הארץ עד שתגיע לירח.

 

לאחרונה הודיעו SpaceIL וסוכנות החלל הישראלית על שיתוף פעולה עם סוכנות החלל האמריקנית נאס"א, כדי לאפשר לעמותה הישראלית לשפר את יכולת המעקב והתקשורת עם החללית לקראת הנחיתה על הירח, במהלכה ולאחריה. בין היתר יותקן רפלקטור לייזר על החללית, שיאפשר לנאס"א לאתר את מיקום החללית על הירח. כמו כן, תשתף SpaceIL את נאס"א בנתונים שיתקבלו מהניסוי המדעי למדידת השדה המגנטי באתר הנחיתה.

 

רק השבוע החללית החלה בניסוי המורכב ביותר, במפעל חלל של התעשייה האווירית, שמטרתו לבחון את עמידותה בתנאי הטמפרטורה ותת הלחץ שבחלל. הניסוי המתבצע בתא ואקום תרמי ייעודי, המהווה חלק ממערך התשתית והניסויים המתקדם של התעשייה האווירית. בתא זה החללית תיחשף לתנאי וואקום ולטמפרטורות חום וקור קיצוניים בתחום בין -180˚C ל 70˚C. ניסוי זה ימשך כשבועיים.

 

החללית ה ישראלית ה ראשונה (צילום: אלכס פולו)
החללית הישראלית הראשונה שתגיע לירח(צילום: אלכס פולו)

 

מנכ"ל SpaceIL ד"ר עידו ענתבי אמר לאחר ההודעה על דחיית מועד השיגור: "ההתקדמות המוצלחת בתוכנית הניסויים והבדיקות מעידה על עבודה מקצועית של צוותי SpaceIL והתעשייה האווירית. נותרה עדיין עבודה רבה עד לסיום המוכנות לשיגור, אותה נשלים על פי התוכנית. חלון השיגור החדש יאפשר לנו לבצע בדיקות נוספות ולהעלות את רמת המוכנות לנו למשימה. חתימת ההסכם עם נאס"א מעידה על ההכרה של ראש נאס"א בחשיבות הפרויקט, בחדשנותו ובפוטנציאל העתידי הגלום בו".

 

סמנכ"ל התעשייה האווירית, מנהל חטיבת טילים וחלל, בועז לוי, הוסיף: "ההתקדמות המשמעותית שבוצעה והשלמת בנייתה הקרבה של החללית הראשונה לירח עבור Space IL, הינה הישג טכנולוגי בלתי רגיל המהווה תעודת כבוד לכל העוסקים במלאכה וליכולות הטכנולוגיות המדהימות שניתן להגיע אליהן בזכות התעוזה, החדשנות והרצון האינסופי להגשמת חלומות. אנו גאים לקחת חלק במשימה לאומית זו שמובילה עמותת SpaceIL שמסעירה את דמיונם של מאות אלפי תלמידים ברחבי ישראל ומעודדת את בנותינו ובנינו לחלום ולהעז. זהו צעד משמעותי בבניית יכולות החלל האזרחי בישראל, תחום המהווה קטר טכנולוגי וכלכלי בעולם כולו".

 

SpaceIL היא עמותה ללא כוונת רווח, שהוקמה בשנת 2011 ושמה לה למטרה להנחית את החללית הישראלית הראשונה על הירח. העמותה הוקמה על ידי שלושה מהנדסים צעירים: יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן ויינטראוב, שנענו לאתגר התחרות העולמית Google Lunar XPRIZE: מרוץ בינלאומי מודרני להנחתת חללית בלתי מאוישת על הירח. לפני כשנה הודיעה גוגל על סיום התחרות - כיוון שאף קבוצה לא עמדה בלוחות הזמנים שהציבה ענקית הטכנולוגיה. למרות זאת, הוחלט בעמותה הישראלית להמשיך בפרויקט.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלירן אביטל
החללית של spaceIL
צילום: אלירן אביטל
מומלצים