שתף קטע נבחר

ארגון הבריאות העולמי: להימנע מניתוחים קיסריים - ללא סיבה רפואית

ארגון הבריאות העולמי יוצא הערב בהנחיות חדשות הקוראות לרופאים לצמצם את מספר הניתוחים הקיסריים. בארגון מודאגים מכמות הלידות הקיסריות ההולכת ועולה בעולם המערבי, לרוב גם כשאין הכרח רפואי, ומזהירים כי הניתוחים טומנים בחובם סכנות לאם ולעובר

ארגון הבריאות העולמי יוצא הערב (ה') בהנחיות חדשות הקוראות למדינות העולם לצמצם את כמות הלידות הקיסריות ההולכת ועולה בעולם. בארגון מזהירים כי הניתוחים הקיסריים טומנים בחובם סכנות רבות לאם ולעובר, וכי אם אין הכרח רפואי – יש להימנע מהם.

 

בשני העשורים האחרונים חלה עלייה משמעותית בשיעור הניתוחים הקיסריים בעולם. על פי ההערכות, 19% מכלל הלידות מתבצעות בניתוח קיסרי, פי 2 מהמלצות ארגון הבריאות העולמי. מתוך כ-180 אלף לידות המתבצעות בשנה בישראל, כ-40 אלף יולדות בניתוח קיסרי.

 

שיעור הנשים היולדות בניתוח קיסרי שלא לצורך מגיע בחלק ממדינות העולם ליותר מ-50%. עם זאת בישראל, שיעור הלידות הקיסריות שאין בהן צורך רפואי יציב, מגיע לכ-5% מכלל הלידות בעשרים השנים האחרונות.

 

בחלק גדול מהמקרים, מבוצעים הניתוחים הקיסריים על פי בקשת האם, גם כשאין צורך רפואי. בחלק מהמקרים הסיבה נובעת מהחשש מלידה טבעית ומסיבוכים אפשריים בה, סיבה אחרת היא החשש מכאב, ובמקרים מסוימים – רצון האישה ללדת בתאריך מסוים לפי בחירה, שימנע המתנה של שעות להתקדמות הלידה.

 

 

ניתוח קיסרי. כחמישית מכלל הלידות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ניתוח קיסרי. כחמישית מכלל הלידות(צילום: shutterstock)

 

"ניתוח שטומן בחובו סיכונים לטווח הקצר והארוך כאחד"

ניתוח קיסרי נתפס לעתים ככזה נטול סיבוכים, מדויק ומתוזמן. אלא שבארגון הזהירו כי ניתוח קיסרי לא רק שמגביר את הסיכון לאם ולעובר, בהשוואה ללידה רגילה, אלא שגם מבזבז משאבים כלכליים רבים.

 

בהמלצות החדשות קורא כאמור הארגון להפחית את שיעור הניתוחים הקיסריים שאין בהם הכרח רפואי. הרופאים נקראים לקיים דיאלוג עם האם ובן או בת זוגה, ולהבהיר להם כי תהליך הלידה הוא עדיף והנכון ביותר, כל עוד אין הכרח רפואי ללידה קיסרית.

 

"לידה קיסרית קשורה בסיכונים לטווח הקצר והארוך שיכולים להימשך גם שנים לאחר הלידה ומשפיעים על בריאות האישה, הילד והריונות עתידיים", קובעים בארגון, "ניתוחים קיסריים גם נוטלים משאבים כלכליים כבדים, על חשבון שירותים רפואיים אחרים חיוניים, במיוחד במדינות בעלי מערכות בריאות חלשות".

 

הפרופ' אריאל מני, מומחה לגינקולוגיה ויו"ר החברה הישראלית לרפואת האם והעובר, אומר כי "יש נשים לא מעטות שמעדיפות לא לעבור את תהליך הלידה .הן מאמינות שניתוח קיסרי טוב יותר להן ולילד. הגישה בארץ היא שבמקרה כזה כשאין הצדקה רפואית, היולדת מקבלת הסבר מקיף על שיעור הסיבוכים והסיכונים בניתוח קיסרי אלקטיבי. אם בכל זאת האישה עומדת על דעתה, מאפשרים לה זאת.

 

"חשוב לזכור שניתוח קיסרי הוא ניתוח בטן גדול שטומן בחובו לא מעט סיכונים", מוסיף פרופ' מני, "ישנם סיכוני ההרדמה, זיהומים, דימום, עלייה בשכיחות קרישי דם, התאוששות יותר איטית, וקושי של האישה לטפל בילד ולהניק אותו בשבועיים הראשונים.

 

"מבחינת העובר קיימים סיכונים נוספים לבעיות נשימתיות, ככל הנראה בשל אי מעבר בתעלת הלידה. אני ממליץ לכל אישה שאין לה סיבה רפואית, לעבור ניסיון לידה רגילה".

  

צפו: במקרה חירום – כך מקבלים לידה בבית עד להגעת האמבולנס

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח קיסרי. רק מסיבות רפואיות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים