שתף קטע נבחר

לידיעת המרצות: אתן בסיכון מוגבר יותר מגברים לאבד את הקול

מחקר שבוצע בקרב 846 מרצים ומרצות גילה כי המרצות מדווחות יותר על פגיעות בקולן מהמרצים הגברים ופונות יותר לייעוץ רפואי בשל פגיעה במיתרי הקול. ד"ר חגית שופל-חבקוק, רופאה בכירה בבילינסון: "הרגלי הדיבור של גברים ונשים הם שונים". כך תשמרו על הקול

אתמול (א') פתחו המוסדות להשכלה גבוהה את שנת הלימודים, ועל פי מחקר שבוצע באוניברסיטת סאו פאולו מרצות שמתחילות בעבודתן הן בסיכון מוגבר לסבול מפגיעה בקולן מעמיתיהן הגברים.

 

על פי תוצאות המחקר, אשר פורסמו בכתב העת הרפואי Thieme, שבעים וחמישה אחוזים מהמרצים שדיווחו על הגבלות קשות בשימוש בקול היו נשים. יותר מ-65 אחוזים מהמרצות שהשתתפו במחקר דיווחו כי הן פנו לייעוץ רפואי בשל תלונות הקשורות למערכת הקול, לעומת 35 אחוזים מהמרצים.

 

מרצה כיתה אוניברסיטה (צילום: shutterstock)
60 אחוזים מהמרצות דיווחו על צרידות וכאבי בצוואר(צילום: shutterstock)

 

המחקר בוצע בקרב 846 מרצים באוניברסיטאות בברזיל בעלי ותק וסביבת עבודה דומה. המשתתפים במחקר התבקשו להשיב האם הם סובלים באופן כרוני מצרידות, כאבים במערכת הקול או כאבי צוואר. הנשאלים התבקשו גם לדווח האם הם נוטלים תרופות עבור סימפטומים במערכת הקול או האם הם פנו באחרונה לייעוץ רפואי על רקע תלונות דומות.

 

57 אחוזים מהמרצות דיווחו על כאבים במערכת הקול לעומת 43 אחוזים מהמרצים. 60 אחוזים מהמרצות דיווחו על כאבי צוואר וצרידות לעומת 40 אחוזים מעמיתיהן הגברים.

 

תוצאות המחקר מראות כי 75 אחוזים מהמרצים שדיווחו על הגבלות משמעותיות בשימוש בקול ביום יום היו נשים.

 

המשתתפים והמשתתפות במחקר התבקשו גם לדרג את מידת המתח שהם חשים בעבודה. 62 אחוזים מהנשאלים שדיווחו כי סביבת העבודה שלהם היא מתוחה מאוד היו מרצות.

 

הרגלי דיבור שונים בין גברים ונשים

ד"ר חגית שופל-חבקוק, רופאה בכירה במערך האף-אוזן-גרון של בית החולים בילינסון, מתמחה בלרינגולוגיה, רפואת מיתרי הקול והגרון, מסבירה כי "הרגלי הדיבור של גברים ונשים הם שונים, הן מבחינת השימוש בקול בעבודה והן מבחינת הדיבור מחוץ לשעות העבודה".

 

מומלץ להרבות בשתייה ולהימנע מכחכוח הגרון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ להרבות בשתייה ולהימנע מכחכוח הגרון(צילום: shutterstock)

 

ד"ר שופל-חבקוק מפרטת כי נשים נוטות לסבול יותר מפגיעות במערכת הקול מגברים."אנחנו גם יודעים לומר שהפגיעות של נשים הן יותר כתוצאה מטראומה ממושכת מגברים. הפגיעות של מערכת הקול של הגברים נוטות יותר להיות יותר כתוצאה מטראומה חזקה וחד פעמית, ואילו נשים חוות טראומה בעוצמה נמוכה יותר, אבל יותר ממושכת".

 

השוני בין הפגיעות, כך מסבירה הרופאה הבכירה, נובע הן מהרגלי דיבור שונים, אבל גם בשל הבדלים פיזיולוגיים בין גברים ונשים.

 

איך למנוע פגיעה?

ד"ר שופל-חבקוק מסבירה כי מיתרי הקול עובדים באמצעות רטט. "פעולת הוויבראציה של מיתרי הקול זקוקה ללחות, לכן חשוב מאוד להרבות בשתייה תוך כדי הדיבור. מסטיקים וסוכריות חמוצות או מתוקות מגרים את בלוטות הרוק ומסייעים לפעולה מיטבית של מיתרי הקול. גומי לעיסה וסוכריות בטעם מנטה, לעומת זאת, הם בעלי השפעה הפוכה ולכן אינם מומלצים לשימוש לפני או תוך כדי דיבור ממושך".

 

המלצה נוספת של הרופאה היא להקפיד על מתן מנוחה למיתרי הקול: "בימי הרצאות אינטנסיביים מומלץ שלא לדבר בטלפון בהפסקות, אלא לתת למיתרי הקול לנוח. מומלץ גם להפחית בדיבור באמצעות דיבורית או רמקול, שכן לאנשים יש נטייה להגביר את הקול בעת שימוש בהם".

 

המלצה אחרונה של הרופאה הינה שלא לכחכח את מיתרי הקול. "כיחכוח הוא למעשה שפשוף של מיתר הקול, דבר שלאורך זמן גורם להם לנזק. עדיף ללגום מים ולהעביר את הגירוי באמצעות נוזלים מאשר לכחכח בגרון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקול של נשים פגיע יותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים