שתף קטע נבחר

נציב התלונות: נכשל הניסיון לשלב שופטים בדימוס

שופטים עמיתים שולבו במערכת בתי המשפט אחרי פרישתם כדי לקצר הליכים ולהקל על העומס. דו"ח של הנציב אליעזר ריבלין קובע כי הוגשו נגדם תלונות רבות. "זו תופעה חמורה אשר חשוב לפעול לצמצום היקפה"

 

 

נציב התלונות על השופטים, אליעזר ריבלין (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נציב התלונות על השופטים, אליעזר ריבלין(צילום: נועם מושקוביץ)

 

דו"ח מיוחד שהגיש אליעזר ריבלין, נציב התלונות על השופטים שפורש מתפקידו, קובע כי הניסיון לשלב במערכת המשפט "שופטים עמיתים" - נכשל. לדבריו, "תופעת ריבוי התלונות על שופטים עמיתים לאחר מינויים היא תופעה חמורה אשר חשוב לפעול לצמצום היקפה".

 

בשנים האחרונות ממנה מערכת המשפט שופטים בדימוס כשופטים-עמיתים, כדי לאפשר שימוש מושכל בכוח שיפוטי במטרה לתרום לייעולה של מערכת המשפט, ולקצר הליכים בשל העומס בתיקים. אולם, הממצאים המוצגים בדו"ח של הנציב ריבלין מצביעים על כך שמספר התלונות הממוצע שהוגשו לנציבות על שופטים עמיתים במהלך שנתיים ממועד מינויים, גבוה יותר ממספר התלונות שהוגשו נגדם במהלך השנתיים שקדמו למועד פרישתם לגמלאות.

 

לאור ריבוי התלונות על שופטים עמיתים ממליץ ריבלין לערוך להם השתלמויות שעשויות לתרום להטמעתן של נורמות ראויות, ולפיתוח מודעותם לכך שאיכות תפקודם נמדדת בהתבסס על מגוון רחב של קריטריונים, ולא רק על מספר התיקים שהצליחו לסגור.

 

מתוך עשרת אלפים תלונות שהוגשו נגד שופטים ב-15 השנים מאז הקמת הנציבות, עולה כי כל תלונה עשירית (1,000 תלונות) נמצאה מוצדקת. רוב התלונות המוצדקות הן על התמשכות ההליכים ועיכוב במתן פסקי דין, התנהגות לקויה של שופטים ופגיעה בעיקרי הצדק הטבעי (איסור להמצא בניגוד ענינים וחובה לשמוע את כל הצדדים טרם מתן החלטה). עוד עולה כי אחוז גבוה יחסית של התלונות שהוגשו במהלך השנים 2016-2004 מתייחס לשופטים בבתי משפט השלום, בבתי משפט מחוזיים, בבתי משפט לענייני משפחה ובבתי המשפט לתביעות קטנות.

 

בכל הנוגע לשופטים נגדם הוגשו יותר מחמש תלונות, נרשמה דווקא מגמת עלייה בשיעור התלונות המוצדקות. הנציב מציע לקיים ימי עיון לשופטים אשר במהלכם יוצגו ויידונו סוגיות אתיות מרכזיות בהחלטות הנציב. "במסגרת ימי עיון מסוג זה חשוב להקדיש תשומת לב מיוחדת לסוגיות המתייחסות להתבטאויות בלתי ראויות באולם הדיונים, לשימוש במילים או בביטויים פוגעניים והרמת קול שלא לצורך, להפעלת לחץ מופרז לפשרה, ולהתבטאות בלתי ראויה בפסק דין או בהחלטה".

 

באשר לשופטים בעלי אחוז תלונות מוצדקות גבוה, ממליץ הנציב לברר אם קיים קשר בין ההערכה שניתנה בוועדת המיון של המועמדים לשפיטה, לבין מספר התלונות שהתקבלו על השופטים לאחר שמונו.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
הנציב אליעזר ריבלין
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים