שתף קטע נבחר

המים רתחו? כל מה שכדאי לדעת על קפה

אמרו לכם שיותר מדי זה לא טוב, ואז הודיעו שזה מצוין לבריאות – אז כמה כוסות קפה אתם שותים ביום, מה צריך לדעת על הקפאין, והאם הוא מכיל רכיבים שאינם טבעיים? כל מה שצריך לדעת על המשקה שמלווה אותנו מהבוקר ועד הערב

הוא אחד מהמשקאות הנצרכים ביותר בעולם וכגובה הפופולאריות, כך גם הדעות שיש לגביו. נדמה שהקפה נמצא כאן מאז ומתמיד, ולמעשה, יש לא מעט מקורות המספרים על לידתו של המשקה – ואף אחד לא ממש יודע מי מהם הרלבנטי ביותר.

 

מה שבטוח זה שהוא טעים ויש לו ממש תורה משל עצמו. מגוון פולי קפה עצומים, דרכי הכנה מסורתיות יותר או פחות, חוות לגידולי פולים ברחבי העולם, סוגי טחינה שונים, אמנות של ממש. אז האם הקפה טוב לבריאות? בואו נעשה קצת סדר, בינתיים כדאי שתלכו להרתיח קצת מים, לא?

נסקפה נסטלה ()

הרכיב המוכר ביותר בקפה הוא הקפאין הנמצא בצורה טבעית ביותר משישים צמחים שונים: פולי קקאו, פולי קולה, עלי תה ואיך לא - בפולי הקפה. קפאין אגב, גם מוסף למשקאות שונים כמו משקאות מוגזים ומשקאות אנרגיה. תכולת הקפאין בשלל המשקאות משתנה ותלויה בסוג הפולים, תהליכי ההפקה השונים, סוג הטיפול אותו הם עוברים ואופן ההכנה והמיצוי של משקה.

 

למה טוב לנו לשתות קפה?

מיתוס מוכר וידוע טוען כי קפה מפריע לירידה במשקל מכיוון שהוא עתיר קלוריות, אבל זה לא נכון - זה קורה בגלל כל ה"משהו מתוק ליד" שאנשים מוסיפים ליד הקפה, ואל תשכחו שגם תוספת חלב וסוכר משנ את האיזון, אבל בבחינת הקפה עצמו, בשנים האחרונות פורסמו מחקרים לפיהם קפה מהווה מקור תזונתי לאנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) מסוג הפוליפנולים. יותר ויותר מחקרים מסבירים כי לקפה יש אפקט מגן מפני מחלות שונות, לרבות: סוכרת מסוג 2, מחלות לב, סוגי סרטן מסוימים ואף תמותה כללית.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Internal Medicine נכתב כי חוקרים מצאו ששתיית קפה מפחיתה את סיכון התמותה. צרכני קפה היו בסיכון מופחת לתמותה בהשוואה לאלה שאינם צרכני קפה. אגב, אפילו אלו ששתו מעל שמונה כוסות קפה ביום ואנשים עם שונות גנטית בחילוף חומרים איטי או מהיר של קפאין, היו בסיכון מופחת לתמותה, לכן כבר ברור שיש מקום של כבוד לקפה בתזונה מאוזנת.

 

לפי המלצות הרשות האירופית לבטיחות המזון (EFSA), הרמות המומלצות לצריכת קפאין ביום לאנשים בוגרים בריאים הם עד 400 מ''ג קפאין, לנשים בהריון ומניקות מומלץ שלא לצרוך יותר מ-200 מ''ג ביום. אגב, 3-4 כוסות קפה ביום מכילות כ-300 מ''ג קפאין כך שאם עד עתה הרגשתם רע עם עצמכם בנוגע לכמויות, אתם יכולים להיות רגועים.

 

רק כדי לסבר את האוזן, או במקרה שלנו את העין, הנה פירוט של כמה מוצרים שונים וכמות הקפאין שהם מכילים:

 

  • קפה נמס מכיל בין 60-80 מ''ג קפאין בכוס של כ-250 מ''ל
  • קפה פילטר מכיל כ-85-90 מ''ג קפאין לכוס
  • שוט אספרסו מכיל כ-30-50 מ''ג
  • משקה אנרגיה יכיל בדרך כלל כ-80 מ''ג קפאין לפחית
  • קולה מכילה כ-40 מ''ג לפחית
  • תה שחור מכיל בין כ-50 מ''ג לכוס, בעוד שתה ירוק יכיל בין כ-20 מ''ג
  • 100 גרם של שוקולד חלב יכיל כ-20 מ"ג

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

את כוס הקפה הבאה שאתם שותים, אתם מוזמנים להעריך הרבה יותר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttertock
איך אתם שותים את הקפה שלכם?
צילום: shuttertock
מומלצים