שתף קטע נבחר

בין כאב לעונג: הבעות הפנים שלנו ומשמעותן

במשך שנים הניחו כי הבעות הפנים שאנחנו עושים כשאנחנו מגיבים לכאב פיזי בגוף מאוד דומות להבעות הפנים שלנו כשאנו מגיעים לאורגזמה. תוכנת מחשב מתקדמת ניתחה את ההבדלים החיצוניים בין שתי התחושות, והחוקרים הופתעו מהתוצאות

 

 

לא כולם יודעים זאת, אך באזור הפנים שלנו ישנם מעל 43 שרירים שונים האחראים על המימיקה והבעות הפנים, ומאפשרים לנו לבטא את עצמינו ובכך להיות היצורים החברתיים שאנחנו. למעשה, בעזרת המימיקות השונות שהפנים שלנו מסוגלים לעשות, אנחנו יכולים להעביר מסרים לא מילוליים לאנשים שאנחנו איתם, שאמורים לסמן להם כיצד אנחנו חשים כלפי סיטואציה מסוימת. כך, כאשר אני כועסת על מישהו, אני בדרך כלל אשדר הבעת הפנים כעוסה הכוללת כיווץ של הגבות והשפתיים.

 

הבעיה מתחילה כאשר יש לנו כמה הבעות פנים שמבחוץ נראות זהות, אבל מטרתן להעביר תחושות שונות לחלוטין ולעיתים אפילו מנוגדות. זה המצב עם כאב ואורגזמה. מסתבר שבמשך שנים הניחו כי הבעת הפנים שאנחנו עושים כשאנחנו מגיבים לכאב פיזי בגוף מאוד דומה להבעת הפנים שאנחנו עושים כשאנו מגיעים לשיא העונג הגופני שלנו. הבעות הפנים הללו כל כך דומות עד שחוקרים מאוניברסיטת גלאזגו שבסקוטלנד החליטו לבדוק את הנושא מקרוב. הם יצאו למחקר מתוך נקודת הנחה שכבני אדם, אנו מסתמכים על שפת הגוף של הסובבים אותנו על מנת להבין מצבים חברתיים, ושבלבול בין עונג לכאב עלול להביא להשלכות רציניות בתקשורת הזוגית ובחיי המין שלנו בפרט.

 

המחקר נעשה על ידי קבוצת חוקרים מבריטניה וספרד, והתמקדו בו בשני נושאים עיקריים: הראשון הוא ההבדלים בין המימיקות שאנשים עושים בזמן שהם חווים כאב פיזי לבין המימיקה שהם עושים בזמן שהם חווים אורגזמה, והנושא השני היה בדיקה האם יש הבדל בין המימיקות השונות של אנשים בהתאם לתרבויות השונות בהן הם גדלו. כלומר, כמה השפעה יש לחברה בה גדלנו על הצורה שבה אנחנו מבטאים את עצמנו מבחינה פיזית.

הבעות פנים  (צילום: מתוך youtube)
אנחנו מעדיפים את הצד של האורגזמה(צילום: מתוך youtube)
 

במחקר השוו את ההבדל בין המימיקות של אנשים שונים ממדינות מערביות לבין המימיקות שעושים אנשים ממדינות אסייתיות, וכן את ההבדלים בין המימיקות בתוך כל קבוצה אתנית. את הפרצופים השונים מדדו במחקר באמצעות תוכנת מחשב מיוחדת שמדדה כל תנועה גדולה או קטנה בפניהם של הנחקרים, הן בזמן שהם חוו כאב פיזי והן בזמן שהם חוו אורגזמה מינית. אותה תוכנת מחשב מדדה למעשה 42 תנועות פנים שונות, שביחד מאפשרות את הבעתם של רגשות שונים באזור הפנים שלנו.

 

התוצאות

בסך הכול נמדדו הבעות הפנים של 40 אנשים (גברים ונשים) ממוצא אירופי ו-40 אנשים ממוצא אסייתי, כדי לבחון את ההבדלים ביניהם מקרוב. הפנים של המשתתפים נמדדו 3,600 פעמים כדי להגיע לתוצאות קונקרטיות. לבסוף מסתבר כי אנשים ממוצא אירופי הביעו בזמן האורגזמה הבעות פנים פתוחות יותר, עיניים פקוחות ופה פעור, לעומת אנשים ממוצא אסייתי שבזמן האורגזמה חייכו כששפתיהם היו קפוצות ושמחות. ההפתעה היתה דווקא במישור הכאב - שם לא נמצאו הבדלים פיזיים דרמטיים בין התרבויות.

 

החוקרים הופתעו מאחר שהם התבססו על הנחת יסוד לפיה התגובה האנושית לכאב משתנה מתרבות לתרבות, ובהתאם לנורמות החברתיות של אותה חברה. בעקבות המחקר מסתבר דווקא שאנשים ברחבי העולם מביעים כאב בצורה יחסית דומה, אבל כשהם חווים אורגזמה יש הבדלים מהותיים בין המימיקות של אנשים שונים אשר גדלו בתרבויות שונות.

 

השאלה הבאה כמובן היא האם גם העונג שאנחנו חווים משתנה מתרבות לתרבות, או שאולי החוויה הפיזית המענגת משותפת וזהה אצל כלל בני האדם. השאלה הזאת תיאלץ להמתין למחקר הבא שייערך בתחום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך youtube
כך אנחנו נראים בעת אורגזמה ובזמן שכואב לנו
צילום: מתוך youtube
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים