שתף קטע נבחר

התופעה שעלולה להרוס לכם את הטיול לחו"ל - והטיפול היעיל

רבים מכירים את התופעה הזו, שבכל נסיעה לחו"ל, אתם סובלים מכאבי בטן ואפילו שלשול. למה זה קורה לנו דווקא בזמן הנסיעה ומה יכול לעזור?

בשיתוף אלטמן

 

"שלשול מטיילים", הוא אחת הרעות החולות שיכולות להתרחש עלינו כשאנחנו נוסעים לחו"ל. כבר כשאנחנו עולים על המטוס משתנים החיידקים בגופנו. שינוי הטמפרטורה, לחץ האוויר וההתרגשות מהנסיעה כל אלו תורמים לשינוי הרכב החיידקים. אי נוחות בטנית פוקדת אנשים כאשר הם מטיילים בארצות שונות. האוכל שונה, אורח החיים שונה, השגרה מופרת.

 

כאשר טייל המיקרוביולוג הנרי בולרד בשנת 1920, בכפרים נידחים על גבול הודו-סין, בתקופה בה השתוללה באזור מגפת הכולרה, הוא הבחין כי התושבים נוהגים לטפל במחלה בשתייה של תה שחלטו מעלי מנגו וליצ'י. הכולרה הינה מחלה זיהומית, הנגרמת משתיים משתיית מים מזוהמים, או אכילת מזונות מזוהמים.

בולרד חקר את הנושא וגילה ששתיית התה שהם חלטו מעלי ליצי ומנגו מפחיתה באופן משמעותי את חומרת השלשול.

 

מחקרו הוביל אותו לזהות כי התה מכיל שמר מזן פרוביוטי, שלימים יקרא על שמו: SB. להבדיל מזנים פרוביוטיים אחרים, SB פועל בשלושה מנגנונים אפשריים שונים שמסייעים במניעה של שלשול:

1. משפיע בחלל המעי

2. משפיע על תאי המעי

3. משפיע על מערכת החיסון

 

התופעה שתהרוס את הטיול. שלשול מטיילים (צילום: shuttertstocck) (צילום: shuttertstocck)
התופעה שתהרוס את הטיול. שלשול מטיילים(צילום: shuttertstocck)

 

מניעת התופעה והטיפול

במחקרים שבדקו את השפעת SB על גורמים מחוללי שלשול התברר כי לשמר יש יכולות מסוימות המסייעות במניעת התופעות וכנראה שגם בטיפול בהן. בין השאר ל-SB ישנה כפי הנראה היכולת לעכב את צמיחתם והיצמדותם לתאי המעיים של חיידקים פתוגניים (מחוללי מחלות), ללכוד ולפרק את הרעלנים (טוקסינים) שהם מייצרים, לעודד ייצור של אנזימי עיכול וחומרים נוספים שמסייעים בהפחתת השלשול ואפילו לסייע ולהגביר את פעילותם של תאי מערכת החיסון.

 

להבדיל מזנים פרוביוטיים אחרים, SB הינו שמר פרוביוטי עמיד לאנטיביוטיקה (בזכות היותו שמר ולא חיידק) פועל בשלושה מנגנונים אפשריים שונים שמסייעים במניעה של שלשול: בחלל המעי, על תאי המעי עצמם, וכן בהשפעה על מערכת החיסון.

 

בעוד שפרוביוטיקה משנה את הרכב החיידקים במעי על ידי לחימה טריטוריאלית – כלומר החיידקים הידידותיים מתנחלים ו"תופסים" את אזורי המחיה של החיידקים הפתוגניים. פרוביוטיקת השמר גורמת להצמדות החיידקים הפתוגניים (הרעים) למעי והפרשת החיידקים והוירוסים החוצה.

 

בין השאר ל-SB ישנה היכולת לעכב את צמיחתם והיצמדותם של חיידקים מחוללי מחלות לתאי המעיים, ללכוד ולפרק את הרעלנים שהם מייצרים, לעודד ייצור של אנזימי עיכול וחומרים נוספים שמסייעים בהפחתת השלשול ואפילו לסייע ולהגביר את פעילותם של תאי מערכת החיסון.

 

הוא נבדק במעל מ-50 מחקרים קליניים ונמצא כי הוא עשוי להפחית את "שלשול המטיילים" ב-30% כשההמלצה היא ליטול את הזן הפרוביוטי במינון המתאים 5 ימים לפני הנסיעה, ולהמשיך בנטילה במהלכה.

 

דברים נוספים שחשוב לדעת על – SB, השמר הינו זן רשום, בעל תכונות ייחודיות:

מגיע לריכוז גבוה במעי הגס בזמן קצר

אינו יוצר מושבות קבועות במעי הגס

הריכוז המקסימלי שלו בצואה מושג תוך 36-60 שעות (בקרב משתמשים בריאים)

נעלם תוך 2-5 ימים

עמיד לאנטיביוטיקה

 

מהו שלשול מטיילים וממה הוא נגרם?

בסקר שנערך בקרב מטיילים העידו כ-63% מהנשאלים כי פיתחו שלשול במהלך נסיעה למדינה זרה. אמנם התופעה שכיחה במיוחד במדינות העולם השלישי, בגלל היגיינה לקויה, אבל מתברר כי גם מטיילים באירופה, אמריקה הצפונית ואפילו באוסטרליה עלולים ללקות בה.

 

שינוי בשעות השינה, מתח לקראת ותוך כדי נסיעה, שינוי בהרכב המים, חשיפה למזון חדש או לתבלינים חדשים, ישנם גורמים רבים שמשפיעים על מערכת העיכול ועל ה"חיידקים הטובים" שחיים בה ואחראיים במידה רבה על פעילות עיכול תקינה. אבל הגורם המשמעותי ביותר, כך מתברר, הוא היגיינה לקויה.

 

אין ספק, כי כל התלונות האלה יכולות לשבש את הנסיעה, לקלקל תוכניות ולהשאיר אתכם דואבים ומצוברחים בבית המלון, במקום להסתובב בחוץ, לחוות, ליהנות ולטעום שלל מאכלים חדשים.

 

הכותבות הן צוות מדעי

 

בשיתוף אלטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציום: shutterstock
למנוע את התופעות הכואבות
ציום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים