שתף קטע נבחר

אלו המפעלים הכי מזהמים בישראל

מפעל רותם אמפרט, שאחראי לאסון אשלים, זכה בתואר "המפעל המזהם בישראל". מיד אחריו בתי זיקוק לנפט במפרץ חיפה ובית זיקוק פז אשדוד. ומי עוד ברשימת המזהמים הגדולים?

המשרד להגנת הסביבה פרסם בצהריים (יום ב') את רשימת המפעלים המזהמים ביותר בישראל לשנת 2017. במקום הראשון ברשימה נמצא מפעל רותם אמפרט, בעקבות אסון נחל אשלים. במקום השני מדורג בתי זיקוק לנפט בז"ן.

 

 

מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנת הסביבה ל-2017, המתפרסם זו השנה השביעית, מספק את דירוג ההשפעה הסביבתית של חברות ומפעלים הנמצאים בבעלות ציבורית וממשלתית ונותן להן ניקוד. המדד בוחן לעומק את הסיכון הסביבתי של יותר מ-40 חברות, כ-100 מפעלים וכ-1,000 תחנות דלק. 

 

מהמדד עולה, כי המפעל בעל ההשפעה הסביבתית השלילית הגדולה ביותר הוא רותם אמפרט נגב, בין השאר בשל אירוע הדליפה החמור לנחל אשלים בקיץ 2017. בימים אלו מתנהלת חקירה פלילית נגד מנהלי המפעל. בנוסף המדינה הגישה בקשה לתביעה ייצוגית בשל אירוע זה, בשם הציבור כולו, על הנזק הסביבתי שנגרם. בנוסף, בשנת 2017 התקיימה אכיפה על חריגות בפליטות מארובות המפעל. אירועים נוספים כוללים הפרות תשתית בארובות המפעל, וכן אי עמידה בזמנים של הגשת מסמכים ודיווחים. במדד 2016 היה המפעל במקום החמישי בדירוג.

 

  (איור: המשרד להגנת הסביבה)
(איור: המשרד להגנת הסביבה)

  (איור: המשרד להגנת הסביבה)
(איור: המשרד להגנת הסביבה)

 

בתי זיקוק לנפט במפרץ חיפה מדורגים במקום השנייה. בשנה שעברה הורשע המפעל בפלילים על הפרות של חריגות בפליטות לאוויר ותפעול בוצות במפעל שתועדו בשנת 2011. בנוסף בשנת 2017 אירעו הפרות נוספות של תפעול ותחזוקה של חומרים מסוכנים ותשתית ארובות לקויה.

 

אחריהם "מככבים" ברשימה האדומה: בית זיקוק פז אשדוד - שעליו  הוטל בשנת 2017 עיצום כספי בשל הפרות הנוגעות לשפכים והזרמתם לים ובשנים האחרונות תועדו הפרות נוספות, בעיקר בתחום החומרים המסוכנים,  מפעל כרמל אולפינים, מפעל גדיב, מפעל מגנזיום ים המלח, תחנת הכוח רוטנברג באשקלון, מפעל נייר חדרה, מפעל טבע טק ותחנת הכוח אורות רבין בחדרה.

 

בעשירייה השניה נמצאים שניב תעשיות נייר, מפעלי ים המלח, שמן תעשיות, מתקן טיפול שפכים שוקת, חד אסף פלדה, חברת חשמל- תחנת אשכול, פלנטקס, חברת חשמל- תחנת כוח חיפה, דלק - סן מיחזור וברום פריקלאס ים המלח.

 

  (איור: המשרד להגנת הסביבה)
(איור: המשרד להגנת הסביבה)

  (איור: המשרד להגנת הסביבה)
(איור: המשרד להגנת הסביבה)

  (איור: המשרד להגנת הסביבה)
(איור: המשרד להגנת הסביבה)

 

כאשר מאחדים את החברות המדורגות לפי בעלויות, עולה כי חמש החברות בעלות הניקוד הגבוה ביותר, המעיד על הפוטנציאל הסביבתי הגבוה ביותר, הן: פז חברת נפט, כימיקלים לישראל, דור אלון אנרגיה, קבוצת דלק וחברת החשמל.

 

  (איור: המשרד להגנת הסביבה)
(איור: המשרד להגנת הסביבה)

 

המדד מורכב מההשפעה הסביבתית של החברה (פליטות מזהמים לאוויר, ים, נחל, קרקע הזרמות שפכים, העברות פסולת, שימוש בחומרים מסוכנים, רגישות מיקום המפעל (קרבה לאוכלוסייה ומקורות מים). כמו כן הוא משלב פיקוח ואכיפה (הפרות של הוראות החוק והתקנות בנושאי הגנת הסביבה שהתגלו במסגרת פיקוח ואכיפה של המשרד להגנת הסביבה), וניהול סביבתי (ניקוד חיובי עבור פעילות לשיפור הביצועים הסביבתיים שלא מכוח חובה על פי כל דין כמו קיומן של מערכות לניהול סביבתי, ביצוע התייעלות סביבתית, דיווח סביבתי וולונטרי).

 

במשרד להגנת הסביבה מציינים כי המדד הוא כלי הנותן מידע על רמת הסיכון הסביבתי של חברות, שנעשה על ידי גורם ממשלתי, ומאפשר למשקיעים בחברות ציבוריות לקבל אינדיקציה פשוטה וישירה על רמת הסיכון שלהן. התממשות סיכון סביבתי עשויה לגרור הפסדים לבעלי המניות והאג"ח של החברות המזהמות את הסביבה - הפסדים המקטינים את כספי החיסכון האמורים לשרת את הציבור בגיל פרישה.

 

כמו כן, מפורסם מדד חברות הדלק, כאשר סונול מדורגת כחברת הדלק בעלת ההשפעה הסביבתית הנמוכה ביותר ואילו דור אלון כבעלת ההשפעה הגבוהה ביותר. פז ודלק נמצאות במקום השני יחדיו עם השפעה סביבתית גדולה יותר. במשרד מציינים כי נמשכת מגמה חיובית של התקנת מערכות מישוב אדים מהדור החדש, אשר מקטינות את זיהום האוויר מתחנות הדלק, כאשר במרבית החברות (מלבד דור אלון) בכ-90% מתחנות הדלק כבר מותקנת מערכת למישוב אדים.

 

מחברת רותם אמפרט נמסר בתגובה: "דרוגה של רותם אמפרט משקף אירוע חריג בנחל אשלים, שבעקבותיו החברה פעלה לשיקום מלא של הנחל בתיאום כלל הגורמים. בשנים האחרונות השקיעה רותם אמפרט עשרות מיליוני דולרים בתחומי הגנת הסביבה, והיא תמשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת לעמוד בתקני הסביבה המחמירים ביותר".

 

מבז"ן נמסר בתגובה: "מדד ההשפעה אינו מתחשב בהיקף הפעילות של המפעלים שאותם הוא מודד, ואינו לוקח בחשבון את התועלת של המפעלים למשק - כלכלית וסביבתית. יש לציין, כי גם לדברי מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, על מפרץ חיפה מושתים תקני הסביבה המחמירים ביותר בעולם המערבי. לאחרונה פרסם המשרד להגנת הסביבה דוח שקבע, כי כל 1 שקל השקעה שביצעו המפעלים משמעותה תועלת של 3 שקלים למשק בעקבות הפחתת מזהמים. תוצאות ההשקעה במפרץ חיפה - שיפור של למעלה מ-90% באיכות האוויר באזור, כפי שמעידים הדוחות של הגופים הרשמיים במדינה. התועלת למשק כולו מההשקעות הסביבתיות של התעשיה הכימית - ובזן בראשה - באיכות הסביבה נאמדת בכ-7.48 מיליארד שקל. ההשקעות של בזן בתחום איכות הסביבה הן בטכנולוגיות מיטביות (BAT)".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נטלי קדוש כהן
מפעל רותם אמפרט
צילום: נטלי קדוש כהן
מומלצים