שתף קטע נבחר

אבא רוצח: "איים להתאבד לפני כמה חודשים ונפרד מכולם"

"אם את לא מקבלת יחס כמו שצריך - אז למה להתלונן?", אמרה בתה של עליזה שפק ז"ל בריאיון לאולפן ynet וחשפה את מסכת האיומים של האב. סנגורו של מסרשה וואסה, שרצח את אשתו: "הוא בטראומה"

 

קורבנות האלימות במשפחה מהשנה האחרונה ()

יותר מ-20 נשים נרצחו על ידי קרובי משפחתן מתחילת 2018. אמה של אורטל שפק, עליזה ז"ל, נרצחה לפני כשבוע בביתה בנתניה על ידי פרודה יצחק. לטענת הבת, האם התלוננה כמה פעמים, אבל המערכת התעלמה: "כשמתלוננים מתייחסים לתלונה כמשהו שולי, כאילו דבר לא קרה. לוקחים פרטים ובעצם משחררים הביתה כאילו שום דבר לא קרה. זה היה ככה כמה פעמים, גם בעבר". צפו בריאיון לאולפן ynet.

 

 

אמה של אורטל שפק, עליזה ז"ל, נרצחה לפני כשבוע בביתה בנתניה על ידי פרודה יצחק. לטענת הבת, האם התלוננה כמה פעמים, אבל המערכת התעלמה: "כשמתלוננים מתייחסים לתלונה כמשהו שולי. לוקחים פרטים ובעצם משחררים הביתה כאילו שום דבר לא קרה. זה היה ככה כמה פעמים, גם בעבר".

 

"באיזשהו שלב את מפסיקה להתלונן", הוסיפה בראיון לאולפן ynet. "אם את לא מקבלת יחס כמו שצריך – אז למה להתלונן? אם אין לך מישהו שייתן לך גב, אז למה?".

עליזה שפק ז
עליזה שפק ז"ל. "מתייחסים לתלונה כמשהו שולי, כאילו שום דבר לא קרה"

היא הוסיפה שהיו סימנים מקדימים לרצח, שהיה צריך לשים לב אליהם: "הייתה לו התפרצות עצבים מאוד מאוד גדולה לפני כמה חודשים. הוא בעצם זעק שהוא רוצה להתאבד ונפרד מכולם. כשתפסו אותו אף אחד לא אמר בואו נראה איך מטפלים בזה. לעשות מעקב אחריו לראות אם הוא בסדר. זה לא בוצע, זה לא נעשה".

 

אורטל עודדה ילדים לפעול במצבים של אלימות נגד הוריהם: "אני חושבת שלאורך השנים כל האלימות הפיזית שחווינו לימדה אותנו בעצם לקחת את הכוח לידיים שלנו. אני רוצה שילדים יקומו וינערו את ההורים שלהם, את אמא שלהם ובעצם יגידו 'בואי נלך, ניקח את עצמנו בידיים ונצא מהמצב הזה'".

יצחק שפק בהארכת מעצר ()
יצחק שפק, שרצח את פרודתו. "הייתה לו התפרצות עצבים מאוד מאוד גדולה לפני כמה חודשים"

"אצלי זה היה מן חוסר אונים כזה", שיתפה אורטל בתחושות לאחר שהרשויות לא סייעו לה ולאמה. "אני מאוד תמכתי בה (באמא שלה) ואפילו הכרחתי אותה לצאת מהבית. אמרתי לה שאם היא לא יוצאת מהבית, אם היא לא קמה הולכת – היא מאבדת אותי כבת".

 

"זה מה שנתן לה את הכוח לקום ולעשות את המעשה. לצערי זה לא באמת עזר בסופו של דבר, אבל היא עשתה את כל מה שהיא יכלה כדי לנסות להוציא את עצמה משם", הוסיפה.

הכניסה לבניין בו מתגוררת הנרצחת (צילום: עידו ארז)
הכניסה לבניין שבו נרצחה עליזה שפק ז"ל(צילום: עידו ארז)

- את מצטערת בדיעבד שעודדת אותה לעשות את זה?

 

"אני חושבת שבכל מקרה זה היה מגיע לשם. אם היא לא הייתה יוצאת מהבית באותו יום, היא הייתה יוצאת כמה ימים אחרי זה. אני חושבת שכשדברים הולכים ומדרדרים זה לא באמת משנה מה אתה עושה – זה פשוט מגיע לשם. זה כאילו נוצרת החלטה בראש של אותו בם אדם... שאם ככה וככה לא יקרה, אם היא לא תהיה איתי ככה... פשוט אנשים מחליטים כבר לעצמם בראש את כל האופציות שיכולות לקרות ומה יקרה לאחר שהם יקרו".

 

"המצב בישראל טוב יחסית למדינות אחרות", אמרה פרופסור שלווה וייל, חוקרת ראשית במכון לחקר הטיפוח בחינוך באוניברסיטה העברית, והציעה תוכנית פעולה. "צריך להעביר תוכניות נגד אלימות במשפחה. כמעט כל המקרים של רצח נשים בישראל נעשו על ידי בני זוג או בעלים או גברים שהנשים הכירו. וכל הנשים האלו, כמעט כולן, סבלו מאלימות פיזית במשפחה במהלך שנים. אז צריכים הרבה יותר תוכניות נגד אלימות במשפחה".

 

 

בתוך כך, סימני השאלה סביב הרצח האחרון עדיין מרחפים באוויר. במשטרה עדיין מנסים לברר מה גרם לרצח של אנגווץ וואסה על ידי בעלה מסרשה. סנגורו של השוטר שרצח את אשתו, עו"ד ליאור בר-זוהר, אמר לאולפן ynet: "הוא מאוד מאוד נסער, הוא בטראומה".

 

עו"ד בר-זוהר הוסיף כי "אני מתאר לעצמי שהוא בטוח מתחרט, אבל לא שמעתי את זה ממנו. אני חושב שהעובדות מלמדות שמדובר באדם נורמטיבי. אין לו הרשעות קודמות, לא היו תלונות קודמות, יש יותר נורמטיבי מזה?".

 

"קשה לי להאמין שזה היה משהו מתוכנן מראש", אמר הסנגור. "מי שמתכנן דבר כזה מראש לא מודיע למשטרה מיד לאחר המעשה ולא ממתין בדירה להגעת המשטרה. מי שמתכנן בוחר את הרגע המתאים, בוודאי שלא בתוך ביתו ובסביבת ילדיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים