שתף קטע נבחר
 

הגנה לחי ולצומח: עטלפי הפירות לא נחשבים למזיקים

העדכון בחוק - שבו נכנסו גם טונה כחולת סנפיר והצמח חומעת האווירון לרשימת המינים המוגנים- נדרש לאור שינויים שהתרחשו במערכות האקולוגיות לאורך השנים, לצד עליית איומים חדשים על ערכי הטבע

טונה כחולת סנפיר, דקר הסלעים ועטלף הפירות נכנסו לרשימת בעלי החיים המוגנים בחוק. בנוסף, הצמחים אלקנת הגליל, דו-כנף ריחנית, דרדר אשקלון וחומעת האווירון - יהיו מעתה מינים מוגנים. זאת, לאחר שהשר להגנת הסביבה, זאב אלקין, חתם על נוסח מתוקן לרשימת המינים המוגנים בחוק. לראשונה גם נכנסו דגי מים מתוקים כמו נאוית ים המלח.  

 

 

התיקון גובש על-ידי רשות הטבע והגנים (רט"ג), ביחד עם המשרד להגנת הסביבה, לאור שינויים שהתרחשו מאז אישור הרשימה בשנת 2005 והתיקון הקודם שבוצע בשנת 2009. כך, למשל, נלקחו בחשבון בהחלטה החדשה - שינויים שהתרחשו במערכות האקולוגיות לאורך השנים, איומים חדשים על הטבע, שינויים בתפיסות המקצועיות באשר לגורמי האיום על הטבע, מידע מקצועי מעודכן שנאסף באמצעות שיטות מחקר חדשות ועוד.

 

למסמך המלא של המינים המוגנים

 

לסייע למינים בסכנת הכחדה

בנוסח החדש נוספה רשימה גדולה של מינים, בעיקר צמחים, דגי מים מתוקים שנכללים בה לראשונה, וכן דגי ים - לרבות טונה כחולת סנפיר ודקר הסלעים - שאינם מופיעים ברשימה הקיימת. זאת, לצד הוספת הגנה על מין עטלף הפירות, שנחשב בעבר למזיק משמעותי לחקלאות.

 

מדינת ישראל חתומה על האמנה בדבר שימורם של מינים נודדים של חיות בר (CMS) והצטרפה לשני הסכמים הפועלים במסגרתה. אחד מהם הוא הסכם ה-EUROBATS שבמסגרתו ישראל מחויבת להגן על המין עטלף הפירות. הנוסח החתום נשלח לפרסום ברשומות, וייכנס לתוקף 30 יום ממועד הפרסום.

 

כמו כן, עודכנו רשימות מינים מזיקים של עופות, כגון העורב ההודי, ונעשה דיוק במינוחים המקצועיים לנוכח ידע מדעי חדש שנאסף במהלך השנים. ד"ר יהושע שקדי, המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, הסביר כי "ההגנה על רוב המינים היא לא מפני קטיף, אלא בעיקר במסגרת חוק התכנון והבניה כדי שלא יבנו באותם מקומות שבהם הצמחים גדלים. צריך לשמור על המינים האלה כי הם נמצאים בסכנת הכחדה. זה מאפשר לנו לשפר ולעזור למתכננים השונים לאפשר בינוי ולעשות את זה בצורה נכונה וחכמה יותר".

 

תיקון הרשימה נדרש בין השאר לאור מחויבותה של ישראל לאמנת המגוון הביולוגי של האו"מ (Convention on Biological Diversity), שישראל חתומה עליה משנת 1992 ואושררה בשנת 1995. מטרתה העיקרית של האמנה הינה לשמור על המגוון הביולוגי ולהגן עליו. במסגרת זאת, התחייבו המדינות החתומות לקדם את מטרות האמנה ולפעול לשמירה על המגוון הביולוגי בתחומן; והגדרת מינים אשר נמצאים בסכנת הכחדה כערכי טבע מוגנים היא אחד היעדים החשובים שנקבעו בתכנית האסטרטגית של האמנה.

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר כי היא מברכת על הכרזתם של שניים ממיני הדגים המצויים בסכנת הכחדה בים התיכון, כערכי טבע מוגנים - טונה כחולת הסנפיר ודקר הסלעים. מדובר על שניים מטורפי העל של המערכת האקולוגית הימית, המוגדרים על ידי ארגון השימור הבינלאומי כמינים בסכנת הכחדה". החברה להגנת הטבע עתרה לפני כשנה לבג"ץ בדרישה להכריז על שני המינים הללו כמינים מוגנים, בשל מצבם הקשה, שנגרם בעקבות דיג יתר ופגיעה בבית גידול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים