שתף קטע נבחר

באפריקה, לנשים קשה במיוחד לומר MeToo

קמפיין "גם אני" נתן אומץ לנשים רבות לדבר על האלימות שחוו מצד גברים, בעיקר במערב. באפריקה, נשים רבות חוששות מסטיגמות ומהאשמת הקורבן וממשיכות לשתוק: "האשמה מופנית תמיד כלפי האישה"

קמפיין MeToo ("גם אני") נתן אומץ לנשים, בעיקר במערב, לדבר על אלימות שחוו מצד גברים. אבל באפריקה נשים רבות שומרות על שתיקה בשל החשש מסטיגמות ומהאשמת הקורבן.

 

בחברות פטריארכליות נוקשות בעלות תפיסות דתיות ומסורתיות בנוגע לתפקידן של הנשים אפילו תלונה על אלימות במשפחה הופכת לקרב קשה. המשימה קשה עוד יותר כשמדובר בגברים בעמדות כוח.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אפריקה  נשים אישה אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
הדיון מתקיים בעיקר בקבוצות פרטיות ולא בפומבי(צילום: shutterstock)

פסיכולוגית בת 40 מקניה, שביקשה להישאר אנונימית, סיפרה שהיא נדהמה כשבן זוגה לשעבר סטר לה בפרצוף מול משפחתו. לדבריה, התגובה שלהם לכך הייתה ש"יש לו מזג חם".

 

מאוחר יותר, להפתעתה, חמש מחברותיה הקרובות גילו לה שגם הן עברו התעללות במערכות היחסים שלהן. "אם זה נחשב לדבר 'נורמלי' ואנחנו לא מדברות על זה, אז איך אנחנו יכולות לקיים אינטראקציה עם תנועת MeToo?", היא תהתה.

 

כמו נשים אחרות שרואיינו על ידי סוכנות הידיעות הצרפתית, גם היא אמרה שקמפיין MeToo עורר דיונים על זכויות נשים ואף גרם לנשים לשתף סיפורים על תקיפה מינית שחוו, אך כל זה התרחש בעיקר בקבוצות פרטיות בוואטסאפ או בצ'אטים בפייסבוק ולא בפומבי.

 

"הסוגיות הללו בהחלט משפיעות עלינו, אבל האשמה מופנית תמיד כלפי האישה, זאת תמיד אשמתה, הלבוש שלה, הצורה שבה היא מדברת, או שהיא צריכה ללמוד לקח כי היא חזקה מדי", אמרה הפסיכולוגית. "ואלה לא רק הגברים, גם נשים חושבות ככה".

מי טו  MeToo  גם אני  הטרדה הטרדות (צילום: shutterstock)
"אחד מורים דרש סקס בתמורה לציון טוב"(צילום: shutterstock)
 

ולמרות זאת, בשנה שחלפה מאז החל הקמפיין היו גם נשים שדיברו ולא הסכימו שישתיקו אותן. בחודש מרץ האחרון פתחו נשים באוגנדה קמפיין בטוויטר ובו הן דרשו את התפטרותו של חבר פרלמנט בעקבות ריאיון בטלוויזיה שבו הוא עודד גברים להכות את נשותיהם כדי "לחנך" אותן.

 

בריאיון אמר אותו חבר פרלמנט: "אתה צריך להכות קצת, זה מוכיח את אהבתך". מאוחר יותר הוא התנצל על דבריו, אך לא היו לכך השלכות ובכך הסתיימה הפרשה.

 

השקפתו אינה נדירה באוגנדה. על פי דו"ח ממשלתי שפורסם ב-2016, אחת מכל חמש נשים אוגנדיות בגילים 49-14 דיווחה על אלימות פיזית או מינית בתקופה של שנה.

 

המחוקקת סילביה רואבווגו הגישה תלונה נגד גבר שהטריד אותה במשך שמונה חודשים, ובחודש יוני הוא נגזרו עליו שנתיים מאסר. בעקבות כך ספגה רואבווגו ביקורת חריפה ולעג מצד אזרחם שתמכו בתוקף.

 

"העובדה שאנחנו יכולים לתקוף חברת פרלמנט שהייתה קורבן של הטרדה מינית... במקום לשאול את עצמנו מה לא בסדר כאן, אנחנו עדיין לא שם", אמרה הפעילה רוזבל קגומיר.

 

"מאוגנדה ועד ארה"ב, לא מאמינים לנשים"  

בזמן שהדיונים על גברים המנצלים לרעה את כוחם החלו לצבור תאוצה, הופיעו גם דיווחים באוניברסיטאות באוגנדה, בקניה ובניגריה על מרצים ובעלי תפקידים שכפו על סטודנטיות לקיים יחסי מין עמם בתמורה לציונים גבוהים יותר. באוגנדה התלונות הובילו לכמה השעיות השנה, ובסיירה לאון 71 אנשים - כולל מורים ותלמידים - נעצרו בחודש שעבר.

מפגינים (צילום: EPA)
"בעיה גלובלית". הפגנה נגד שופט בית המשפט העליון בארה"ב ברט קבאנו(צילום: EPA)

מפגינים (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מפגינים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אחד המורים שלי למדעים דרש סקס בתמורה לציון טוב אחרי הבחינות הסופיות שלנו לפני שנה", סיפרה סטודנטית בשנה ב' במכללת להכשרת מורים בפריטאון, בירת סיירה לאון.

 

אליזבת, תלמידת תיכון, סיפרה כי נתקלה כמה פעמים בדרישות דומות, אך מעולם לא התלוננה על כך "מחשש לפעולות תגמול מצד המורים".

 

דו"ח על בטיחותן של ילדות ונשים צעירות שפורסם בתחילת החודש על ידי Plan International"", ארגון הפועל ברחבי העולם למען זכויות ילדים ושוויון לילדות, מצא שיוהנסבורג, קמפאלה, לימה, ניירובי ובמקו הן חמש הערים המסוכנות ביותר בעולם מבחינת תקיפות מיניות ואונס. בקמפאלה קיים גם הסיכון הגבוה ביותר להיחטף ולהירצח. קמפאלה וניירובי דורגו חמישית ושישית בהתאמה מבחינת הסיכון להטרדות מיניות.

 

מוניקה גודיבה אקולו עורכת דין פעילה חברתית ב אוגנדה (צילום: AFP)
ברוב מקומות העבודה אין מנגנונים לטיפול בהטרדות. מוניקה גודיבה אקולו(צילום: AFP)

וואנגצ'י ואצ'ירה, ראש המרכז לחינוך לזכויות ומודעות (CREAW) בקניה, אמרה כי אף שתנועת MeToo השפיעה על נשים, רבות מהן לא היו מוכנות להגיש תלונה בשל מערכת צדק לא אוהדת, חוסר תמיכה והעובדה את נטל ההוכחה מפילים על הקורבן. "המערכת כולה שאמורה לתמוך בך מנסה לגרום לך טראומה גדולה יותר", אמרה ואצ'ירה.

 

ברוב מקומות העבודה אין אפילו מנגנונים לטיפול בתלונות על הטרדה מינית. מוניקה גודיבה אקולו, עורכת דין ופעילה חברתית באוגנדה, הצביעה על כך שרבים מהאתגרים הניצבים בפני נשים אפריקניות הן גלובליות, למרות שאת תנועת MeToo יצרו "נשים עשירות ומפורסמות".

 

אקולו התייחסה למקרה של ברט קבאנו בארצות הברית שמונה לשופט בבית המשפט העליון למרות התלונות נגדו, וללעג שספגה כריסטין בלייזי-פורד, אחת מהמתלוננות נגדו, מצד הנשיא דונלד טראמפ בעצרת פוליטית. לדבריה, "מאוגנדה ועד ארה"ב, החברות שלנו עדיין לא מאמינות לנשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"לא מאמינים לנשים"
צילום: shutterstock
מומלצים