מגדר? לא בבית־ספרנו
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן הורה לבטל את ההכרה בלימודי מגדר באוניברסיטאות במדינה • הנימוק: "עמדת הממשלה היא שאנשים נולדים או כגברים או כנשים"
ממשלת הימין בהונגריה, המונהגת על ידי ראש הממשלה הכריזמטי ויקטור אורבן מאז 2010, נחשבת למי ש"קובעת טרנדים" לממשלים ימניים לאומניים בעולם וכמי שעושה צעדים רבים לצמצום הדמוקרטיה. בשבוע האחרון ניכר צעד נוסף: הממשלה הורתה על ביטול ההכרה בלימודי מגדר באוניברסיטאות במדינה.
בסוף השבוע אישר משרד ראש הממשלה לרשת סי־אן־אן כי הממשלה הורתה על הצעד בצו מיוחד לפני 10 ימים מטעמים אידיאולוגיים. "עמדת הממשלה היא שאנשים נולדים או כגברים או כנשים", אמר דובר ראש הממשלה אורבן. "לא מקובל עלינו שמדברים על מגדרים הנבנים על ידי החברה במקום המינים הביולוגיים". כבר עם חתימתו זכה הצו לגינויים חריפים מכל העולם האקדמי.
אורבן עצמו חתם על הצו המכריז על ביטול המימון וההכרה האקדמית בשני החוגים היחידים למגדר הפעילים במדינה. כמו כן נאסר על המוסדות האקדמיים להציע קורסים חדשים בתחום הזה, אך סטודנטים שהחלו את לימודיהם לפני חתימת הצו יורשו להשלים את התואר שלהם. כמו כן ייתכן כי למרות האיסור - ימשיכו לפחות באחת האוניברסיטאות - "אוניברסיטת מרכז אירופה" - ללמד לימודי מגדר, מאחר שהתואר מוכר בארצות־הברית.
מסתמן כי הצעד הוא עוד דרך של ממשל אורבן להצר את צעדיה של אוניברסיטת מרכז אירופה, האוניברסיטה הפרטית היוקרתית בבודפשט הממומנת על ידי המיליארד האמריקאי־יהודי יליד הונגריה ג'ורג' סורוס - אויב מושבע של אורבן. ממשלת הונגריה מקדמת בשנים האחרונות חקיקה נגד האוניברסיטה, כולל ניסיון לסגור אותה, בטענה כי מדובר בגוף זר. המחלקה ללימודי מגדר באוניברסיטה הוציאה הודעת גינוי שבה נאמר כי "מדובר בפגיעה האחרונה בסדרת פגיעות בעצמאות של האקדמיה במדינה. ההחלטה האחרונה מסלפת ומפקפקת בחשיבות של לימודי מגדר, שבוחנים את המונח 'מגדר' שהוא מהותי לחוויה האנושית, ושחשיבותו הוכחה בשורה ארוכה של מחקרים אקדמיים".