שתף קטע נבחר

ראש אמ"ן לשעבר ידלין: "איראן מתבססת עם מפעלי טילים מדויקים בלבנון במקום בסוריה"

ההתלבטות - תקיפת מנע או המתנה: אלוף במיל' עמוס ידלין התייחס באולפן ynet לדיווח שלפיו איראן העבירה לחיזבאללה ערכות לשיפור דיוק טילים: "ישראל מצהירה שהיא לא תשלים עם זה, המעבר למעשים קשה יותר"

 

 

"הקבינט צריך להחליט אם הוא מיישם את 'דוקטרינת בגין' - כשמישהו מאיים על ישראל בצורה אסטרטגית משמעותית הולכים ותוקפים אותו בתקיפת מנע או נותנים לו לבנות את הכוח ומחכים למלחמה, שעלולה להיות יותר קשה". כך אמר היום (א') ראש אמ"ן לשעבר, אלוף במיל' עמוס ידלין לאולפן ynet בהתייחסו לדיווח בסוף השבוע ב"פוקס ניוז", שלפיו איראן העבירה לחיזבאללה ערכות לדיוק טילים.

 

לפי הדיווח מפי גורמי מודיעין מערביים, איראן העבירה בשבוע שעבר לארגונו של חסן נסראללה מערכות עם GPS, שיותקנו על טילים ורקטות כדי לדיים את פגיעתם. משמעות הדברים היא הגדלת האיום על ישראל.

 

עוד נאמר בדיווח כי מטוס איראני ועליו הערכות נחת בלבנון ביום שלישי שעבר. המטוס, כך נאמר, המריא מנמל התעופה הבינלאומי בטהרן ב-09:33 (שעון מקומי) וטס למיקום לא ידוע. מאוחר יותר באותו יום, מטוס הבואינג 747 נחת בדמשק שבסוריה - לפני שהמשיך לביירות, שאליה הגיע מעט לאחר 14:00.

נסראללה רוחאני ()
מזכ"ל חיזבאללה נסראללה ונשיא איראן רוחאני

אלוף במיל' ידלין, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, אמר בהתייחסו לדיווח כי "האיראנים הוכו קשות ב-10 במאי. צה"ל תקף אז כ-50 נקודות בסוריה שבהן התבססו האיראנים, ולקח להם זמן ולהערכתי הם עשו שינוי באסטרטגיה: במקום להתבסס עם מפעלי הטילים המדויקים בסוריה, הם החליטו לעשות את זה בלבנון.

 

"זה יותר בעייתי לישראל בהיבט הזה שישראל עד היום לא תקפה בלבנון את ההתבססות האיראנית, את ההתחמשות של חיזבאללה ועכשיו בעצם את מפעלי ההסבה של הטילים. לפי הדיווח, מדובר בטילים סטטיסטיים שהם פוגעים פלוס מינוס במרחק של כמה קילומטרים, וזה מציב בפני ישראל דילמה מאוד קשה".

אלוף במיל' ידלין (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אלוף במיל' ידלין(צילום: ירון ברנר)

-ההערכה בקבינט היא שאם ישראל תתקוף באופן יזום יעדים של חיזבאללה, פנינו למלחמה כמעט בטוחה?

"זו צריכה להיות הנחת העבודה. כמובן שיידרש מהמודיעין הלאומי לתת הערכה מה הסיכוי שנגיע למלחמה, והאם יש דרכי פעולה כאלה שמצד אחד משיגות את המטרה ומצד שני לא מסלימות למלחמה. צה"ל השכיל בסוריה לגבש צורת פעולה כזו שלא גררה אותו להסלמה".

 

-האם אנחנו בפתח של תקיפות ישראליות בלבנון מעתה והלאה?

"ישראל עומדת בפני שתי ברירות: האחת - לפגוע. לא בהכרח בתקיפות אוויריות, יש שיטות נוספות. לפגוע בהתבססות האיראנית בלבנון תוך סיכוי מסוים להסלמה שהוא תלוי גם במוד הפעולה. מצד שני, ישראל יכולה לעשות את מה שהיא עשתה מול חיזבאללה 12 שנה. מ-2006 עד 2018 היא לא פעלה נגד ההתעצמות של חיזבאללה ולכן חיזבאללה היום הוא הרבה יותר חזק ממה שהוא היה ב-2006. זו דילמה רצינית, זה דיון מאוד רציני שיעמוד בפני הקבינט".

 

-האם ישראל יכולה לאפשר אסטרטגית את המשך התחזקות והתחמשות חיזבאללה?

"אם ישראל לא תעשה כלום, אכן חיזבאללה יהפוך את סדר הכוחות של הטילים והרקטות הסטטיסטיים שלו לטילים מדויקים. המחיר ייגבה במלחמה".

 

-ולדעתך זו טעות? כי אנחנו יודעים שהארסנל שלהם גדול מאוד.

"הארסנל הוא גדול, אבל כל עוד הוא לא מדויק הוא נשק טרוריסטי, הוא לא נשק שפוגע במרכזי כוח חשובים של מדינת ישראל, בסיסי מודיעין, בסיסי חיל האוויר, הקריה, תחנות כוח. היום חיזבאללה יכול לפגוע בעיקר באזרחים תמימים, אבל הפגיעה בכוח הצבאי של ישראל תבוא רק מטילים מדויקים".

 

-כלומר, אסטרטגית זה שינוי שישראל לא יכולה להשלים איתו?

"זה שינוי שישראל הודיעה שהיא לא תשלים איתו, הודיעו את זה ראש הממשלה ושר הביטחון, גם בארץ וגם בחו"ל. המעבר מהודעות ומנאומים והצהרות למעשים הוא הקטע היותר קשה ואנחנו צריכים לראות לאן הממשלה הולכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים