שתף קטע נבחר

דווקא בישראל: הכירו את הטכנולוגיות שעושות מהפכה בתחום הבריאות

משימוש בהולוגרמות לצורך הדמיות רפואיות, דרך טיפולים מותאמים אישית ועד לבינה מלאכותית שמסייעת ללקויי ראייה: מהפכת הבריאות הדיגיטלית כבר כאן, והיא צפויה לשנות את עולם הרפואה. כמה מהטכנולוגיות הישראליות בתחום זה, יוצגו השבוע במסגרת ועידת ראש הממשלה לחדשנות

בשיתוף משרד התרבות והספורט ומרכז פרס לשלום ולחדשנות

 

זה אולי עשוי להפתיע, אבל אבטחת סייבר היא לא הסקטור הטכנולוגי היחיד שבו ישראל נחשבת למובילה בינלאומית: בין שלל הפיתוחים הטכנולוגים שיוצאים מכאן, הולך ומתפתח במהירות תחום הטכנולוגיות הרפואיות, או אם תרצו "בריאות דיגיטלית". אומת החדשנות והחיבור המתמיד של תעשיית ההיי-טק המקומית אל הציבור הרחב - מייצרים שלל אפשרויות ויוזמות, גם בתוך בתי החולים והמרכזים הרפואיים, המחפשים כל הזמן איך להתייעל ולהציע את הטיפולים החדשניים ביותר.

 

כמה מהטכנולוגיות הישראליות בתחום זה, הנמצאות כבר עכשיו בשלבים מתקדמים של פיתוח וייצור, מושכות תשומת לב עולמית, בין היתר במסגרת ועידת ראש הממשלה לחדשנות, שתתקיים זו השנה הראשונה כחלק מחגיגות ה-70 למדינת ישראל. בין מאות החברות העוסקות בפיתוח טכנולוגיות רפואיות מסוגים שונים בארץ, נבחרה רשימה מצומצמת של חברות מסקרנות, שיציגו ב"מרכז החדשנות של ישראל" שבמרכז פרס לשלום במשך שנה מהשקת הווועידה השבוע. הכירו את הטכנולוגיות שיביאו את המהפכה.

 

בין החברות המדוברות ביותר בשנה האחרונה אפשר למצוא את חברת "אורקם" (ORCAM), העוסקת בפיתוח מבוסס בינה מלאכותית, שנועד לסייע לעיוורים וללקויי ראייה, להתנהל בצורה עצמאית יותר. אורקם מושכת תשומת לב בזכות פיתוח של מצלמה זעירה, שיושבת על משקפיים ומסייעת בקריאה, בזיהוי עצמים ואפילו אנשים. עיבוד המידע נעשה באמצעות יחידת מחשוב זעירה, והוא מתורגם בצורה קולית חזרה אל המשתמש ומסייע לו להתמצא במרחב, לקרוא ולבצע פעולות יום-יומיות. אורקם הציגה את הפיתוח שלה בתחילת השנה בתערוכת החדשנות העולמית הנחשבת CES, ומשכה התעניינות בקנה מידה עולמי. העובדה שמאחוריה נמצאים מייסדי "מובילאיי", פרופסור אמנון שעשוע וזיו אבירם, מקנה לה תו תקן נוסף של איכות.

 

אורקם (צילום: יח
אורקם(צילום: יח"צ)

אורקם (צילום: יח
אורקם(צילום: יח"צ)

חברה נוספת היא "זברה מדיקל", העוסקת בפיענוח של הדמיות רפואיות באמצעות שימוש בבינה מלאכותית. הרעיון הוא לרתום את היכולות של למידת מכונה ולמידה עמוקה, ולפתח תוכנה שמסוגלת "לקרוא" הדמיות רפואיות מסוגים שונים - רנטגן, ממוגרפיה או CT למשל, ולבסס עליהן אבחנה רפואית. בכך, הטכנולוגיה מסייעת לרדיולוגים בזיהוי ובאבחון של מצבים רפואיים בצורה מהירה ומדוייקת יותר.

 

זברה מדיקל - עוסקת בפיענוח של הדמיות רפואיות באמצעות שימוש בבינה מלאכותית (צילום: יח
זברה מדיקל - עוסקת בפיענוח של הדמיות רפואיות באמצעות שימוש בבינה מלאכותית(צילום: יח"צ)

 

גם חברת RealView עוסקת בפתרון טכנולוגי מבוסס הדמיות רפואיות - אלא שבמקרה הזה מדובר בהדמיות תלת-ממדיות, מעין הולוגרמות שמסייעות לרופאים בזמן אמת בחדר הניתוח. הרעיון שבבסיס הטכנולוגיה הזו הוא בעל פוטנציאל ממשי לייעול ולדיוק של רופאים מנתחים, שיוכלו לקבל הדמיות תלת-ממדיות של גוף המנותח, ולבצע את הניתוח בצורה אינטואיטיבית, עם חתכים מדוייקים ועם הרבה פחות הפתעות בזמן אמת.

 

RealView - עוסקת בפתרון טכנולוגי מבוסס הדמיות רפואיות.  (צילום: RealView)
RealView - עוסקת בפתרון טכנולוגי מבוסס הדמיות רפואיות. (צילום: RealView)

וזו כמובן, רק ההתחלה. חברת Brainstorm מפתחת טכנולוגיה ייחודית להשתלת תאים המיוצרים מתאי הגזע של החולה, ומאפשרים לשפר את תפקודם של עצבים פגועים במקרים של מחלות חשוכות מרפא. חברת Lumenis עוסקת בפיתוח טכנולוגיית לייזר ממוקדת להסרת אבנים בדרכי השתן וגידולים בערמונית, וחברת Eyecontrol עובדת על אמצעי תקשורת לביש המיועד לחולי ALS ומסייע להם לתקשר באמצעות תנועות העיניים בלבד.

 

גם חברת סטרטסיס הישראלית, עוסקת בפיתוח של טכנולוגיית הדפסת תלת-ממד. היא עובדת מערך הדפסה המסוגל לדמות את האנטומיה של המטופל, באמצעות מודלים תלת ממדיים המאפשרים לרופאים לקבל הדמיה מדוייקת ככל האפשר של האיברים, וכך להציע טיפול נכון ויעיל יותר. 

הדפסה בתלת ממד בתחום הרפואה של חברת סטרטסיס. (צילום: באדיבות חברת סטרטסיס)
הדפסה בתלת ממד בתחום הרפואה של חברת סטרטסיס.(צילום: באדיבות חברת סטרטסיס)
 

 

טכנולוגיות של למידת מכונה הולכות ומשתלבות כמעט בכל תחום רפואי: מחדרי ההמתנה ומערכות זימון התורים, דרך חדרי הבדיקה, הסריקות וההדמיות, ועד למעבדות ולחדרי הניתוח. כשבוחנים את המכלול - אין ספק שמדובר במהפכה של ממש, וחלקים גדולים ממנה קורים דווקא בישראל. העתיד של תחומי הבריאות והרפואה רותם אליו את הטכנולוגיות החדשניות ביותר, ועושה שימוש מושכל במאגרי מידע רפואי - שמהם אפשר וצריך לבנות מודלים של למידת מכונה, שיאפשרו איבחונים רפואיים מדוייקים יותר, בזמן קצר יותר ותוך ליווי של רופאים מומחים.

 

ועידת ראש הממשלה לחדשנות", ביוזמת משרד התרבות והספורט ובשיתוף מרכז פרס לשלום ולחדשנות, תתקיים בירושלים ובתל אביב ב 24-25 באוקטובר. הוועידה מושכת תשומת לב בינלאומית ומתקיימת כחלק משרשרת ארוכה של אירועי שיא במסגרת חגיגות שנת השבעים למדינת ישראל, לציון 70 שנות מורשת וחדשנות ישראלית. בוועידה יוצגו ההמצאות הטכנולוגיות פורצות הדרך שיצאו מישראל ותרומתה של החדשנות הישראלית להתמודדות עם אתגרי העתיד בתחום בריאות, מזון, חקלאות, סייבר וקיימות.

 

במסגרת הוועידה יושק "מרכז החדשנות של ישראל" במרכז פרס לשלום וחדשנות, המרכז יציג לראשונה, תחת קורת גג אחת, את סיפורה הבלתי יאמן של ישראל כאומת החדשנות ויחשוף בתצוגות מרהיבות את חוד החנית של הפיתוחים הטכנולוגים הישראלים ששינו את העולם.

 

בשיתוף משרד התרבות והספורט ומרכז פרס לשלום ולחדשנות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים