שתף קטע נבחר

תשכחו מפתיתים: החברות המבטיחות של תעשיית הפוד-טק הישראלית

תעשיית פיתוחי המזון הטכנולוגיים בישראל, שהביאה לנו כבר הצלחות היסטוריות כמו הפתיתים ועגבניית השרי, ממוקדת כיום בייצור פתרונות מזון ומים לעולם כולו. הכירו את החברות הישראליות שיביאו את הגאווה הישראלית הבאה - הישר לצלחת שלכם

בשיתוף משרד התרבות והספורט ומרכז פרס לשלום ולחדשנות

 

שום רשימה של המצאות ישראליות לא תהיה שלמה בלי איזכור של במבה, פתיתים ("אורז בן-גוריון") או עגבניית שרי: כן, גם בעולמות של מים, מזון וחקלאות, יש די הרבה מקום לפיתוחים טכנולוגיים - החל משלבי הנדסת המזון והפיתוח, ועד לשלב הייצור התעשייתי. יותר מזה, הטכנולוגיה היא צוהר של תקווה כשבוחנים לעומק את בעיית הרעב העולמי, שנובעת בין היתר משינויי אקלים, סכסוכים פוליטיים ומלחמות, וכמובן מעוני.

 

לכן, גם בהקשר הזה לא תהיה זו הגזמה לומר שעיניי העולם נשואות לישראל: האקלים הייחודי ותנאי השטח בארץ חייבו תמיד מחשבה מקורית ורעיונות חדשניים, שנועדו להפריח שממות, להתגבר על חודשי הקיץ הארוכים ועל ימי הבצורת, להתמודד עם מחסור במקורות מים ולייצר חקלאות מקומית ענפה, כזו שתהיה זמינה לסיפוק צורכי המזון בכל ימות השנה.

 

העניין הגובר בישראל הוביל את חברת "שטראוס" להקים חממה ייעודית לסטארט-אפים העוסקים בפוד-טק. לפני קצת יותר משלוש שנים הקימה החברה את "The Kitchen" - חממה המספקת ליזמים ליווי מקצועי ועסקי לאורך שלבי הפיתוח, לצד השקעה בפרויקטים חדשניים בתחום. העובדה ש"שטראוס" היא חברה בקנה מידה גלובלי, מסייעת ליזמים לקבל חשיפה עולמית עבור הפיתוחים שלהם.

 

חרגול (צילום: יח
גידול תעשייתי של חרגולים וחגבים לצורכי מזון. חרגול(צילום: יח"צ)

 

חשיפה מסוג דומה יקבלו השבוע שתי חברות מבטיחות במיוחד בתחום הפוד-טק הישראלי. "חרגול" ו"לשתות", יציגו שתיהן למשך שנה מרגע השקת מרכז החדשנות של ישראל, שבמרכז פרס לשלום ולחדשנות. טקס ההשקה יתקיים השבוע כחלק מוועידת ראש הממשלה לחדשנות, הנערכת זו השנה הראשונה במסגרת חגיגות ה-70 למדינת ישראל. 

 

חרגול (צילום: יח
מקורות החלבון בעולם הולכים ומתמעטים, ואנחנו מוכרחים לייצר להם תחליפים. חרגול(צילום: יח"צ)

 

 "חרגול פוד-טק" היא חברה שכבר קנתה לה שם בישראל ובעולם, בזכות פיתוח מסקרן במיוחד: החברה עובדת על גידול תעשייתי של חרגולים וחגבים לצורכי מזון. עבור רובנו זו נראית כמו סצינה מתוך פרק מחריד במיוחד של ריאליטי אומץ, או מקסימום מתוך סיור נועז בשווקים בתאילנד. אבל המדע מתייצב לחלוטין מאחורי הבחירה של "חרגול" - מקורות החלבון בעולם הולכים ומתמעטים, ואנחנו מוכרחים לייצר להם תחליפים. ב"חרגול" מייצרים אבקת חלבונים שיכולה לשמש בחטיפי בריאות, שייקים ואפילו מזונות פופולריים כמו צ'יפס או פסטה, ולספק את צורכי החלבון שלנו בצורה מאוזנת ובריאה יותר - גם לנו וגם עבור הסביבה.

לשתות (צילום
מייסדי חברת חרגול(צילום" יח"צ)

 

בדומה למשימה שלקחה עליה "חרגול", גם "לשתות" (Lishtot) מייצרת פתרון בקנה מידה עולמי - לבעיה אחרת לגמרי. החברה עוסקת בייצור ופיתוח של מכשיר קטן המאפשר לבדוק את איכות המים, רגע לפני שאנחנו שותים אותם. לא מדובר רק בצרות של עולם שלישי: מסתבר שבמקומות רבים בעולם המערבי, איכות מי השתייה היא לא דבר מובן מאליו. למעשה, במקומות רבים בארצות-הברית למשל, הציבור זוכה לקבל הודעות שלפיהן השימוש במי ברז יהיה בטוח יותר רק אחרי הרתחה שלהם. המציאות הזו הובילה את "לשתות" לפתח מד קטן, שבאמצעות טכנולוגיה ייחודית בודק נוכחות של מתכות ורעלים במי השתייה, ומכריע בתוך שתי שניות בלבד - האם לשתות, או לא לשתות?

 

 

לשתות (צילום
מד קטן, שבאמצעות טכנולוגיה ייחודית בודק נוכחות של מתכות ורעלים במי השתייה. לשתות(צילום" יח"צ)

 

תחום הפוד-טק הוא שלב אבולוציוני של ממש בתעשיית המזון. הוא עושה שימוש בפיתוחים טכנולוגיים שנועדו מצד אחד להיאבק בתת-התזונה המאפיינת אזורים נרחבים בעולם, ומצד שני להילחם בתופעות כמו השמנת-יתר באמצעות ייצור מזונות בריאים יותר. התפיסה של פוד-טק לוקחת בחשבון את המכלול האקולוגי, ומנסה לעשות טוב לא רק לאדם - אלא גם למרחב הסביבתי המשמש לגידול המזון.

 

ועידת ראש הממשלה לחדשנות", ביוזמת משרד התרבות והספורט ובשיתוף מרכז פרס לשלום ולחדשנות, תתקיים בירושלים ובתל אביב ב 24-25 באוקטובר. הוועידה מושכת תשומת לב בינלאומית ומתקיימת כחלק משרשרת ארוכה של אירועי שיא במסגרת חגיגות שנת השבעים למדינת ישראל, לציון 70 שנות מורשת וחדשנות ישראלית. בוועידה יוצגו ההמצאות הטכנולוגיות פורצות הדרך שיצאו מישראל ותרומתה של החדשנות הישראלית להתמודדות עם אתגרי העתיד בתחום בריאות, מזון, חקלאות, סייבר וקיימות.

 

במסגרת הוועידה יושק "מרכז החדשנות של ישראל" במרכז פרס לשלום וחדשנות, המרכז יציג לראשונה, תחת קורת גג אחת, את סיפורה הבלתי יאמן של ישראל כאומת החדשנות ויחשוף בתצוגות מרהיבות את חוד החנית של הפיתוחים הטכנולוגים הישראלים ששינו את העולם.

 

בשיתוף משרד התרבות והספורט ומרכז פרס לשלום ולחדשנות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים