שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    מפתיע: סיור קולינרי ברהט
    למה כדאי לכם להגיע לרהט? גם בגלל הפיתה העיראקית בשני שקלים, אבל לא רק - רהט זה המקום כמעט היחיד בארץ שבו תוכלו למצוא חמישה שיפודים עם חומוס, סלט ופיתות במחיר של 40 שקלים, פלאפל בעשרה שקלים וארוחת בוקר לזוג ב-65 שקלים
     

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
      

    העיר הבדואית הגדולה בישראל היא לא עוד עיר רגילה, בעיקר בשל כך שהיא מכילה את התמצית המזוקקת ביותר של האותנטיות והמסורת לצד רוחות חזקות של שינוי ומודרניות שפועמות בה כל העת. ורק לראיה, 60 אחוז מהאוכלוסייה ברהט (בעיר מתגוררים מעל 60,000 תושבים) הם ילדים מתחת לגיל 18, ולכן, באופן טבעי, יש בה 35 בתי ספר ומעל 200 גנים.

     

    לרחובות בה אין שמות, אבל לכל העסקים שפועלים בה יש עמוד פייסבוק, דף אינסטגרם ומיקום מדוייק בוויז, כך שהסירו דאגה מליבכם - אין סיכוי שתצליחו ללכת לאיבוד כאן. יש בעיר גם שכונה חדשה עם בנייני מגורים, המושכת אליה גם לא מעט שוכרים יהודים בשל מחירי הנכסים הנמוכים וגם את צעירי רהט, שמתנתקים לאט לאט מהחיים השבטיים המאפיינים את התרבות הבדואית.

       (צילום: איה דבורין)
    איטליז אבו האני עידל(צילום: איה דבורין)

    הספוט המרכזי ביותר ברחוב הראשי ברהט הוא בניין המתנ"ס, אותו מנהל בשלוש השנים האחרונות פואד זיאדנה, תושב העיר, ובו מתקיימים כל חיי החברה והקהילה של העיר. בקדמת הבניין יש שפע של חנייה וצמוד אליו, מדי יום שלישי, פועל שוק שהופך את כל האזור להומה ורועש במיוחד.

     

    אגב, על מנת להסיר דאגה מליבכם פעם נוספת, נספר כי ברוב בתי האוכל שפועלים על הרחוב הראשי יש שילוט בעברית שיסייע לכם בהתמצאות במקום. אמנם מרבית התושבים בעיר עדיין מעט עצורים ומתביישים, אבל ישמחו לסייע במידה שתזדקקו לכך.

     

    התפנית הגדולה שעברה רהט בשנים אחרונות התחילה לרקום עור וגידים לפני כשלוש שנים, כשמשרד החקלאות והרשות לפיתוח הנגב יזמו את אירוע "לילות רמדאן" הראשון בעיר תחת המותג "קסם המדבר". מה שהתחיל מסיור חד פעמי (או כך לפחות חשבו המארגנים שלו) שהביא לעיר אוטובוסים מלאים ביהודים סקרניים, הפך עם הזמן למסורת שנתית שגרמה לעיר הבדואית להיפתח ולתושביה להיות מכניסי אורחים יותר מתמיד.

       (צילום: לין לוי)
    לא עיר רגילה. מנת הפלאפל של "עיסאם מלך הפלאפל", רהט(צילום: לין לוי)
      

    כיום, יש בה מעל 20 בתים מארחים ולאחרונה נרקמה לה גם יזמות נשית בתחום התיירות, שהביאה לפתיחת בית הקפה הראשון לנשים בעיר, להקמת חנות פרחים חדשה, מאפיות ביתיות, קייטרינג בייתי ועוד מיני עסקים שמפעילות נשים בדואיות בלבד.

     

    יצאנו לסיור קולינרי באחת הערים היותר מרתקות בישראל, ומצאנו אוצרות טעימים שיש סיכוי סביר שאי אפשר למצוא בשום מקום אחר בארץ.

     

    תבליני טייבה

    בכניסה לשוק של רהט (מצד שמאל של בנק "מרכנתיל") יש חנות תבלינים ענקית שמוכרים בה צנוברים ב-10 שקלים ל-100 גרם וגבינת לבנה בצורת אבן, ממנה אפשר לגרד כמה פתיתים כמעט על כל מאכל ולהוסיף לו חמיצות ומליחות עדינים.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    יש שם גם חמש תערובות תבלינים שונות לאורז, וקרוב ל-30 תערובות תבלינים לכל מאכל שיכול לעלות בדעתכם - מקציצות ועד מקלובה. בצד השני של החנות, יש מחלקה של ממתקים בה אפשר למצוא כמה סוגים של רחת לוקום ומיני שוקולדים בעטיפות צבעוניות. אבל גולת הכותרת כאן נמצאת דווקא באזור הקופה, איפה שמוכרים את הגרעינים והפיצוחים, שם אפשר למצוא אגוזי קשיו שנקלים יחד עם הקליפה, מה שהופך אותם למעדן מלוח ומושלם בטעמו שמתפצח בפה.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
     

    בניין הביטוח הלאומי, 08-9910053, ראשון-שבת 19:00-8:00

     

    סאג' פיתה רהט

    מול הבניין של המתנ"ס, בין שורת חנויות צפופה, פועלת מאפייה שמציעה פיתות עירקיות (2 שקלים) ופיתות סאג' דקיקות (בעלות של שקל אחד).

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    את הפיתות העירקיות אופים במקום ואילו פיתות הסאג' מיוצרות על ידי אופה ביתית, שמכינה אותן דקות, גמישות וכמעט שקופות. כל מה שעליכם לעשות הוא פשוט לקפל ולתת בהן ביס, או לחכות לתחנה הבאה בסיור, ולטבול אותן בתוך סלט חמים של עגבניות ופלפל חריף שנצלו קלות על גחלים.

     

    הכביש הראשי מול בניין המתנ"ס, 050-5732930, ראשון-שבת 15:00-7:00

     

    אטליז הדרום

    כמה פסיעות מהמאפייה, מול הבניין של בנק "מרכנתיל", שוכן אטליז שמבחוץ נראה כמו שיפודייה. בפנים ניצב מקרר תעשייתי בעל שתי דלתות אלומיניום ושולחן עם סכיני בשר מקצועיים, עליו חותכים את נתחי הבשר עבור הלקוחות. 

     

    האטליז שופץ ונפתח מחדש בשנת 2002 על ידי שני אחים, יוסוף ואדהם אלחג'וג', שירשו אותו מאביהם - שריקי. הקבב אותו הם מכינים במקום עשוי מבקר, מתובל בעדינות, עסיסי ובעל טעמים טובים מאוד. בתוספת סלט עגבניות ופיתות מהמאפייה הסמוכה עליה סיפרנו בפסקה למעלה, זהו ללא ספק הנשנוש הכי טוב ברהט.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
     

    אל תצפו כאן לתצוגת נתחים מרהיבה, וגם לא למחירים, כי למעשה את רוב החלל הענק תופסת הקבבייה, ממנה יוצאים קבבים מעולים אותם משפדים בחדר הפנימי וצולים בחלק החיצוני על גריל פחמים אימתני.

     

    כמה יעלה לכם כל התענוג הזה? מנה של חמישה שיפודים עם חומוס, סלט עגבניות על האש ופיתות רגילות תעלה לכם 40 שקלים, ועל קילו קבבים בחמגשית אותה תוכלו לקחת הביתה - תשלמו 70 שקלים.

     

    הכביש הראשי מול בנק "מרכנטיל", 08-9917493, ראשון-שבת 20:00-8:00

     

    עיסאם מלך הפלאפל

    מלבד "פלאפל הכיכר" (או "פלאפל עזאת" כפי שמכנים אותו חלק מהתושבים) שממוקם בבוטק'ה ירוק נטול שם ששוכן בכיכר המרכזית של העיר, יש פלאפלייה נהדרת גם ברחוב הראשי של העיר.

     

    המקום שייך לשני האחים החייכניים עיסאם והאשם זיאדנה, שלפני שקנו את המקום הזה עבדו בחקלאות בנגב. כל השלטים בחוץ כתובים בעברית והמקום הומה אדם, השירות אדיב ועם חיוך ענק והפיתות בשרניות וממולאות בנדיבות רבה.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    את הסלטים, אגב, מכינים האחים במקום מירקות שגדלים בשדות החקלאיים בהם עבדו בעבר. אבל השוס האמיתי כאן הם דווקא המחירים המצחיקים של מנות הפלאפל שמוגשות כאן: פלאפל בבגט יעלה לכם 15 שקלים, על מנה בפיתה תשלמו 10 שקלים ובצלחת, לצד שלל הסלטים שמוגשים במקום, תשלמו 15 שקלים. מלבד הפלאפל, מכינים בשם גם שניצל (35-20 שקלים) וחזה עוף על האש (35-20 שקלים).

     

    הכביש הראשי רהט, בוויז: עיסאם מלך הפלאפל, 08-6282228, ראשון-חמישי, שבת 18:00-8:00

     

    איטליז אבו האני עאדל

    מול "עיסאם מלך הפלאפל", מאחורי דלת בעלת מסגרת אלומיניום לבנה, ישנה  מסעדת פועלת שמגישה בעיקר מנות בשר, ביניהן מנת קבב מושלמת ופופולרית במיוחד ברהט וסטייק על העצם, מהעסיסיים שיש.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
     

    את המקום הקים לפני שמונה שנים עדאר אבו האני, קרניבור שהחליט להקים מקום שיעשה טוב לקרינוברים כמותו, שאוהבים טעמים נקיים של בשר נוטף מיצים, כזה שנצלה במיומנות על גריל הפחמים.

     

    אגב, למרות שהמקום נראה כמו מסעדה, עם שולחנות, כיסאות ואפילו דשא סינטטי, מאחורי דלפק ההזמנות ניצב מקרר בשר ענק שמשמש כאיטליז מפורסם ברהט, בו אבו האני המהודר גם מוכר את הבשר, גם צולה אותו וגם מגיש אותו בעצמו לשולחן. 

     

    מנה של קבב עם סלטים ושתייה תעלה לכם שם 50 שקלים, ומנה של שיפודי עגל או של סטייק (דק) על העצם יעלו 90 שקלים. לצד כל מנת בשר יוגשו גם צלוחיות חד פעמיות קטנות עם חומוס, כמה סוגים של זיתים, סלט עגבניות צלויות על האש ועמבה.

     

    הכביש הראשי רהט, בוויז - איטליז אבו האני עומר א. מוכתאר, 050-8711232, ראשון-שבת 19:00-8:00

     

    בלקון קפה ומאפה

    המקום הבא שווה את הסטייה מהרחוב הראשי בעיר: מדובר בבית קפה מודרני, שהתפריט שלו מציע מבחר גדול של אפשרויות במחירים שאנחנו לא מורגלים אליהם.  

       (צילום: יח
    (צילום: יח"צ)

    יש שם ארוחת בוקר ליחיד ב-35 שקלים או לזוג ב-65 שקלים, טוסט או חביתה וסלט לילדים ב- 18 שקלים, פיצה מהטאבון ב-35 שקלים, מיקס בשרים ב-65 שקלים ודגים על האש ב-75-70 שקלים. יש כמובן גם סלטים שמתומחרים בפחות מ-40 שקלים, ובורקסים במילוי תפוח אדמה או גבינה ב-8 שקלים בלבד.

       (צילום: יח
    (צילום: יח"צ)
     

    בוויז: בלקון קפה ומאפה, 050-8389888, ראשון-שבת 1:00-8:00

     

    עופות אבו אנואר

    צמוד ל"בלקון קפה ומאפה" פועל AFC, שהוא סוג של חיקוי מקומי לרשת KFC ובדומה אליה מציע עופות מטוגנים בבלילה קריספית, ואם אתם ממהרים - אתם בהחלט יכולים לוותר על הביקור בו. צמוד לשם, במבנה ללא שום שלט, פועל בית אוכל נוסף עם גריל עופות ותנור רוטיסרי ענק, והוא דווקא כן שווה עצירה.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    בין היתר, מציעים שם מגוון סלטים וחמוצים ביתיים (15 שקלים לערכה קטנה, 22 שקלים לערכה גדולה) ובתוך תנור הרוטיסרי מסתובבים להם עופות שמנמנים וממולאים בכל טוב, שעוברים צלייה גם על רשת מסתובבת בתוך תנור הגחלים (עוף שלם עולה שם 55 שקלים).

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
      

    בוויז: עופות אבו אנואר, 052-8262209, ראשון-שבת 22:00-9:00

     

    בית האמונה והתקווה - אירוח בדואי

    מזה שלוש שנים שג'ולייט אבובדר - ילידת עזה בת 37, שכבר בגיל 14 ילדה את הבכור שבשבעת ילדיה - מארחת בביתה שברהט סעודות בדואיות מסורתיות, במהלכן היא מגישה מאכלים עזתיים מבית אמה.

     

    במהלך האירוח (100 שקלים לסועד לארוחה מלאה, או 150 שקלים לסדנת בישול בדואי) היא מספרת על המסורת הבדואית, על מעמד האישה בחברה הבדואית ועל האיסלאם עצמו.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    בארוחה, שמיועדת לקבוצות, זוגות ובודדים, היא מגישה חצילים ממולאים בבשר עם יוגורט וטחינה, תבשיל ג'ידרה עזתי עם אורז, עוף, המון שום, בצל וחומוס ומיני סלטים.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
      

    אגב, מלבד האירוח, יש לה גם עסק ביתי נוסף בשם "חמוצי השלום", במסגרתו היא מייצרת ומוכרת בבית חמוצים של מלפפונים, כרוב עם גזר, כרובית וחצילים. כמו גם שמן זית, זיתים, חמוצים מתוקים, סמנה, לימון כבוש, ממרח תמרים עם שמן זית שמחזק את המערכת החיסונית, תבלינים שהיא מכינה בעצמה וצמחי מרפא.

     

    למידע נוסף כנסו לפייסבוק: בית ג'ולייט - האמונה והתקווה, 08-6436752, 053-2319703

     

    ממתקי אלביק

    חנות ממתקים חדשה, גדולה ומוארת שמציעה מבחר עצום של מגשים עם בקלאוות ומיני ממתקים מזרחיים וגם כנאפה, כמובן.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    המחיר כאן זול במיוחד - 60-40 שקלים לקילוגרם, והמבחר כולל מיני מתיקה שלא רואים בדרך כלל בחנויות מהסוג הזה, כמו עוגיות "חלאווט ג'ובן", עוגיות סולת שמזכירות בצורתן ניוקי גדול, ממולאות בגבינה מתקתקה ומעוטרות בשברי פיסטוק.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
      

    ליד מסגד אלרחמה, 08-677872, ראשון-שבת 20:00-9:00, מידע נוסף בפייסבוק: Al-Baik Sweets

     

    המאכלים של האלה

    האלה עבו סיאם מפעילה מזה חמש שנים קייטרינג ביתי, ואפשר להזמין ממנה מאכלים חגיגיים כמו, למשל, מגש מקלובה ענק (150 שקלים). בשנתיים אחרונות היא גם התחילה להציע אירוח ביתי (90-80 שקלים לסועד כולל שתייה אבל לא כולל מקלובה).

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    בארוחות שהיא עורכת בביתה, היא מגישה טבולה נהדרת, מסח'ן שעשוי מפיתה סאג' מגולגלת במילוי בצל, סומק וצנוברים ויש גם מלוחייה, סלט חצילים על האש עם טחינה, עלי גפן וקישואים ממולאים ועוף ממולא בפריקה.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
      

    רהט, 050-3323245, למישע נוסף בפייסבוק: האלה אבו סיאם, הגעה בתיאום מראש

     

    זעפרן טעים להתארח

    מיזם אירוח בדואי של אבו ג'עפר סברייה וסאלח, שמחוץ לביתם יש חצר ענקית ומרהיבה ביופייה, בה יש אוהל בדואי מתוקתק ותנור ז'ארפ, שבו סבאיה אופה תבשילי כבש מסורתיים.

     

    לבני הזוג אבו ג'עפר יש שישה בנים, אחד מהם לומד רפואה באוקראינה. סאלח, הוא בעל תואר במידענות ומנהל את הספרייה העירונית בעיר, ובמהלך האירוח הוא ישמח לספר לכם על התרבות וההיסטוריה הבדואית בהרחבה.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    אחרי שתעברו את הכניסה המרשימה ותיכנסו לחצר המטופחת עם עצי הפרי, תתגלה בפניכם רחבת אירוח מסודרת עם שולחן עמוס במאכלים בדואיים. סברייה היא בשלנית בחסד, והיא תגיש לכם מסחן עם כבש, סלט חצילים מהטעימים שיש, תבשיל כבש המוגש יחד עם תפוחי אדמה שנצלים עם השומן שלו וגם עוף ממולא ומקלובה מפוארת.

       (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
      

    לקינוח, תטעמו מהתמרים הממולאים ויגישו לכם גם תה עם בקלאווה. מחיר הארוחה הוא 150 שקלים לסועד (כולל שתייה, אך לא כולל תבשיל כבש). מינימום הזמנה לקבוצות היא ל-10 משתתפים, אבל אפשר להגיע גם כמשפחה בת 6-5 נפשות.

     

    050-8940498, למידע נוסף בפייסבוק: זעפרן-טעים להתארח, הגעה בתיאום מראש

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים