שתף קטע נבחר

מנכ"ל רשות המים: "ירדן מתה מצמא. הפסקת העברת המים היא דבר מסוכן"

בראיון לאולפן ynet אמר גיורא שחם כי הוא נמצא בקשר רצוף עם מנהלי משק המים בירדן. "אני בהחלט לא אמליץ לעשות פה פעולות תגמול שיכולות לסכן את היציבות של הממלכה השכנה שלנו", הוא אמר. בנוסף הוא דחה על הסף את הממצאים מדו"ח המבקר על כשלים במשק המים

שרים בכירים אמרו כי הכוונה להגדיל את כמויות המים לירדן, על רקע ההחלטה האחרונה של הממלכה לבטל נספחים בהסכם השלום עם ישראל, היא "מחווה אבסורדית". בראיון הבוקר (יום ג') לאולפן ynet מזהיר מנכ"ל רשות המים, גיורא שחם, מפני הפסקת או צמצום העברת המים לממלכה ממזרח: "ירדן מתה מצמא. היא קלטה בשנים האחרונות 2 מיליון פליטים מסוריה ומעיראק. אין להם מים".

 

 

שחם אמר כי הוא נמצא בקשר רצוף עם מנהלי משק המים בירדן. "אני חושב שאנחנו כשכנים, שקשורים בהסכם שלום כל כך חשוב למדינת ישראל, להתחיל לשחק במשחקים האלה - זה דבר מסוכן. אני בהחלט לא אמליץ לעשות פה פעולות תגמול, שיכולות לסכן את היציבות של הממלכה השכנה שלנו, שאנחנו נמצאים איתה בשכנות טובה. לכן כל הסיפור הזה של מובלעות וכך הלאה הוא לא בתחום שלי, אלו החלטות מדיניות, אני לא קשור אליהן, אני יודע מה צריך לעשות בתחום היחסים המשותפים בינינו ובין ירדן בנושאי מים".

 

מנכ"ל רשות המים התייחס בראיון גם לדו"ח החמור של מבקר המדינה, שפורסם אתמול, על המחדלים בניהול משק בישראל - שעלולים להביא למצב בלתי הפיך. שחם תקף את מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא. "אתה יודע מה? הוא לא מבין במים", אמר מנכ"ל רשות המים בראיון. "ישבתי איתו, הסברתי לו את הדברים, הסברתי לו גם שפרסום של דו"ח כזה בתקופה כל כך קשה, כשנגמרו לנו המים במאגרי המים, עקב האירוע הכל כך נדיר ושאנחנו יוצאים עם קמפיין לחסכון במים - זה מעשה שהוא חסר אחריות. אני לא אומר שלא צריך לבקר, צריך לבקר, ואני גם מוצא פה כשלים, אבל ללכת ולהפוך את זה למחדל קולוסאלי אלו אמירות חלולות, אני מצטער לומר".

 

אי חדש נוצר בכנרת מול חוף בקיבוץ מעגן מיכאל (צילום: עידו ארז)
האי בכינרת. המפלס ירד(צילום: עידו ארז)

 

שחם התייחס גם לחמש שנות הבצורת הרצופות בישראל. "יש פה אירוע היסטורי שקורה פעם ב-50 שנה, שבעקבותיו התרוקנו מאגרי המים", הוא אמר. "אבל העובדה שאנחנו בקיץ, אחרי חמש שנות בצורת רצופות, סיפקנו מים עם אפס תקלות, אתם וגם אני לא סבלנו ממחסור במים, ואף אחד מאזרחי ישראל לא סבל ממחסור במים, זאת אומרת שאם אחרי חמש שנות בצורת הצלחנו לספק אמינות אספקת מים באופן מושלם, זה לא מחדל, זו תעודת כבוד. כשאנחנו רואים מה קורה בעולם, בקייפטאון לפני כמה חודשים נגמרו המים בברזים, בלוס אנג'לס יש משבר מים חמור, בברזיליה יש רק פעם בשלושה ימים מים בברזים, אני לא מדבר על עמאן שיש פעם בשבועיים".

 

גם את הליקויים שעליהם הצביע המבקר בתחום ההתפלה, שחם דוחה: "העובדה שלפני עשר שנים נערכו והקימו חמישה מתקני התפלה עצומים, שמספקים היום 650 מיליון מ"ק מים מותפלים. הם מאפשרים לכך שאחרי חמש שנות בצורת, יש אפס תקלות באספקת מים, אני אומר לך שזו תעודת כבוד ולא כישלון".

 

והאם נגרם נזק בלתי הפיך למשק המים בישראל? שחם מרגיע: "אני לא צריך את המבקר בשביל זה, אנחנו פועלים עכשיו עם קו ענק שכבר התחילו לבצע אותו, להזרים בתוך שנה-שנה וחצי 30 מיליון מ"ק לכנרת, בלי קשר לדו"ח המבקר התחילו את זה כבר לפני שנה וחצי. אמנם אני האצתי את המהלך הזה, לא בגלל דו"חות מבקר, אלא בגלל שאני חושב שאנחנו צריכים לייצר לעצמנו אופציה, לא להביא 30 מילון, אני חושב שצריך להביא 300 מיליון מ"ק לכנרת ואני פועל לטובת העניין הזה".

 

על פעולות נוספות, הוא פירט: "עכשיו נמצאים במכרז שני מתקני התפלה ענקיים נוספים, שיתפילו לנו תוך כמה שנים עוד 300 מיליון מ"ק. הממשלה אישרה לנו מראש לעשות הערכת מצב נוספת בשנת 2022-2023 ולהוסיף עוד 300 במידת הצורך. אנחנו הולכים להיות בתוך עשר שנים עם מעל מיליארד מ"ק מים לישראל. יתירות גדולות, אבל אני חושב שמדינה גדולה וחזקה כמו ישראל ראוי שתהיה במצב של יתירות מים ושתוכל גם לסייע לשכנים שלה".

 

 

 

אז האם נגרם נזק בלתי הפיך? פרופ' אבנר עדין מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית מרגיע מעט: "קודם כל עקרונית אנחנו יכולים לצאת מהמשבר, זה לא בלתי הפיך, אבל אנחנו יודעים מהתחזיות האחרונות שהמזרח התיכון יותר מכל העולם סובל מהנושא של שינוי האקלים ולכן צריך להתכונן למצבים יותר קשים וזה מה שצריך לעשות".

 

פרופ' עדין הוסיף: "לדעתי אין פה מקום להיסטריה בדבר הזה, משק המים הישראלי יש לו באמת אנשים טובים, מתקנים טובים, מהנדסים טובים, וצריך לבצע מה שיותר מהר. אני רוצה לומר שיש נושא מסוים אחד מאוד מאוד חשוב, שמבקר המדינה לא נגע בו וזה האיכות של המים. יש יישובים שמקבלים רק מים מותפלים והם אחר כך הופכים לשפכים שמשקים בהם ובכל הסיבוב הזה חסרים במים מינרלים. יש בהחלט מקום חשוב מאוד לשפר את איכות המים בכיוון הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אזור נהריים בגבול בין שתי המדינות
צילום: רויטרס
מומלצים