שתף קטע נבחר

הצלפות, עינויים ואיומים: כך פועלים חמאס ופתח נגד המתנגדים

עיתונאית מעזה סיפרה כי גבר עם שוט איים שיצליף בה, סטודנט למשפטים הפעיל בסניף חמאס נעצר ל-19 יום ברמאללה ונאזק לדלת. ארגון זכויות אדם חשף בדו"ח את שיטות הפעולה של הרשות הפלסטינית וחמאס נגד אויביהם מבית - וקרא להקפאת הסיוע הכלכלי לכוחות הביטחון שלהם

 

 

כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית וחמאס משתמשים דרך קבע בעינויים ובמעצרים שרירותיים בניסיון לדכא מתנגדים, מפגינים ואויבים פוליטיים - כך עולה מדו"ח שפרסם ארגון זכויות האדם Human Rights Watch. אנשי הביטחון של פתח וחמאס הכחישו את ההאשמות.

 

הדו"ח פורסם לאחר שנתיים של תחקיר, שבמסגרתו נערכו ריאיונות עם כ-150 איש, שרובם נעצרו בעבר. בדו"ח האשים ארגון זכויות האדם את הרשות הפלסטינית ואת חמאס בכך שאנשיהם משתמשים ב"מנגנונים של דיכוי" כדי למנוע את הביקורת נגדם.

"השתמשו במעצרים שרירותיים ובעינויים להשתקת מתנגדים". כוחות הביטחון של חמאס (צילום: AP) (צילום: AP)
"השתמשו במעצרים שרירותיים ובעינויים להשתקת מתנגדים". כוחות הביטחון של חמאס(צילום: AP)

בין השיטות שבהן השתמשו אנשי כוחות הביטחון הפלסטיניים היו הצלפה ברגליהם של העצורים, דחיקת גופם של העצורים לתנוחות קשות פיזית, החרמת טלפונים ניידים, השארת אישומים פתוחים נגד העצורים, הפעלת לחץ על עצורים עד שהבטיחו שיפסיקו את הביקורת שלהם וקשירת ידי העצורים מאחורי גבם. 

 

בארגון אמרו בנוסף כי פעולות הרשות הפלסטינית וחמאס, שכללו שימוש שיטתי בעינויים, עשויות להיחשב כפשעים נגד האנושות תחת אמנת האו"ם נגד עינויים - שעליה חתמה הרשות הפלסטינית. בצעד נדיר קראו בארגון למדינות המספקות סיוע כלכלי לכוחות אכיפת החוק הפלסטיניים להקפיא סיוע זה.

 

ארצות הברית היא בין התומכות בכוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית, ומספקת להם מיליוני דולרים למרות הצמצום הניכר במימון לרשות. בדו"ח נכתב כי הסיוע הכלכלי לכוחות הביטחון של חמאס מגיע מאיראן, טורקיה וקטאר.

עומאר שקיר ארגון זכויות אדם human rights watch דו
קוראים לעצירת מימון חיצוני ולחקירה של בית הדין בהאג. נציג Human Rights Watch מציג את הדו"ח(צילום: רויטרס)

בארגון קראו לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לפתוח בחקירה של פעולות הפלסטינים, לצד פעולות ישראל, בשטחים הפלסטיניים. עוד קראו בארגון לרשות הפלסטינית ולחמאס להבטיח כי יפסיקו את המעצרים השרירותיים והעינויים, לצד ביסוס מנגנון לפיקוח על המעצרים ולחקירת ההאשמות של העצורים נגד המערכת.

 

מוחמד חטיב, סטודנט למשפטים בן 20 הפעיל בסניף הסטודנטים של חמאס, אמר לסוכנות הידיעות AP כי נעצר בחודש שעבר למשך 19 ימים במבנה של אגף המודיעין ברמאללה. הוא אמר כי שוביו הכריחו אותו לעמוד במשך שעות ארוכות, חלק מהזמן כשהוא אזוק לדלת, בניסיון להפעיל לחץ על גופו מבלי להשאיר סימנים. "לא מדובר רק בהפרת זכויות אדם, מדובר גם בהפרה של כבוד האדם, של ערכים בסיסיים", אמר, והוסיף כי הוא חושב שמטרת המעצר הייתה להרתיע אותו.

 

תגריד אבו טיר, עיתונאית עזתית בת 47, סיפרה כי אנשי חמאס עצרו אותה למשך 11 ימים וחקרו אותה תחת תנאים משפילים, לדבריה, עקב פעולותיה עם הפלג המתחרה, פתח. היא אמרה כי הוחזקה בתא אפל במשך ימים כל פעם ואולצה לעמוד במשך שעות. אף שלא עונתה פיזית, אבו טיר סיפרה כי שמעה צרחות של גברים שעונו בסביבתה.

תגריד אבו טיר עיתונאית מ עזה נעצרה ע
"האשימו אותי בכך שאני אחראית ללחץ הכלכלי של הרשות על עזה". העיתונאית תגריד אבו טיר(צילום: AP)

תגריד אבו טיר עיתונאית מ עזה נעצרה ע
נעצרה ל-11 ימים ויעצו לה "להתמקד במשפחה". העיתונאית העזתית תגריד אבו טיר(צילום: AP)
 

היא סיפרה כי במקרה אחד, גבר הנושא שוט איים כי יצליף בה. היא סיפרה בבכי את "האירועים הבלתי נשכחים" הללו שאירעו לפני שנה וחצי. "כל עוד הייתי בתא, תהיתי מה גרם לכך שאני נמצאת בו", סיפרה. היא שחזרה כי החוקרים איימו שיאשימו את ילדיה בשיתוף פעולה עם ישראל, וכי רוב שאלותיהם עסקו בטיול של שלושה ימים שערכה בשטחי הרשות הפלסטינית וכלל פגישות עם בכירים בפתח.

 

היא אמרה כי החוקרים האשימו אותה בכך שהיא עונדת מאחורי פעולות הרשות להפעלת לחץ כלכלי על עזה על ידי קיצוץ הסיוע של הרשות לחמאס. היא דחתה את כל ההאשמות נגדה, ואמרה כי רק הובילה מחאות שמטרתן סיום הקרע בין פתח לחמאס. אף שלא הואשמה בדבר, קצינים בחמאס יעצו לה "לשמור על שתיקה" ולהתמקד בביתה ובמשפחתה – אמירה הנחשבת לאיום ולא לעצה, לדבריה של אבו טיר.

 

עדנאן דמירי, דובר כוחות הביטחון הפלסטיניים בגדה המערבית, דחה את ההאשמות בגין עינויים שיטתיים, אמר כי הרשויות יחקרו את ההאשמות של העצורים וכי האחראים יעמדו לדין. "העדויות הללו לא מדויקות. מדובר בעדויות של פעילים פוליטיים המקושרים למפלגות עם אג'נדות מסוימות, שיטפלו כל אשמה אפשרית על הרשות הפלסטינית". גם בחמאס דחו את ההאשמות, כינו את הדו"ח "לא הוגן" והזמינו את אנשי Human Rights Watch לבחון את בתי הכלא של הארגון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, EPA
ראשי הרש"פ וחמאס: אבו מאזן והנייה
צילום: AP, EPA
מומלצים