שתף קטע נבחר

בית חכם: מדריך למתחילים

האורות ידלקו כשתתקרבו אל הבית, המזגן יתחיל לפעול כשהטמפרטורות יעלו והתריסים החשמליים ייפתחו עם הזריחה. צעד אחר צעד - כך תהפכו את הבית שלכם לחכם בלי לקחת הלוואה

בעבר הלא רחוק התקנת מערכת בית חכם הייתה יקרה ומורכבת ודרשה את שכירת שירותיה של חברה המתמחה בכך. אולם כיום קיימים יותר ויותר מוצרים ומפסקים שאותם תוכלו לחבר לכל אחד מהמכשירים החשמליים בבית. ההתקנים הללו מתחברים באמצעות רשת ה-WiFi הביתית ונשלטים באמצעות הסמארטפון בעזרת אפליקציות תואמות.

 

בית חכם (צילום: shutterstock)
בית חכם(צילום: shutterstock)

 

השליטה החכמה במוצרים החשמליים עשויה אף לתרום ליעילות בהפעלתם ולחיסכון בחשבון החשמל. לדוגמה: תוכלו לכוון את המערכת לכבות את התאורה כאשר תצאו מהבית ולהפעיל את מערכת בקרת האקלים בבית על פי הטמפרטורה ורמת הלחות.

 

לפני שתגשו להתקנת מוצרים מעין אלה מומלץ לוודא שהרשת הביתית שלכם אמינה ומהירה עם פריסה וקליטה טובה ברחבי הבית. כמו כן, רצוי לדאוג לרשת מוגנת בסיסמה ומאובטחת כראוי כדי למנוע מגורמים עוינים לפצח את הרשת, להתחבר למכשירים שלכם ולהפעיל אותם כרצונם.

 

את ההתקנים ניתן להזמין במחיר שמתחיל בדולרים בודדים מאתרי הקניות הפופולריים החביבים כל כך על הצרכן הישראלי. כדי להתחיל להתנסות בתחום הזה, מומלץ להתחיל ממערכת שתפעיל באמצעות האפליקציה התואמת נורת תאורה או כל מכשיר אחר. דוגמה למוצרים כאלה הם מפסקי ה-sonoff, כאשר האות s מסמלת את המילה חכם וההמשך את פעולת הכיבוי וההדלקה של המפסק. בתוך כמה חודשים אפשר יהיה להשיג את מוצרי החברה בחנויות ברחבי הארץ באמצעות נציגת החברה בארץ.

 

חיבור המפסק דומה לחיבור של כל מפסק אחר שמתקינים על מעגל חשמלי ומצריך חיבור של שני חוטי הפלוס והמינוס משני צדיו. מומלץ להתייעץ או להיעזר לצורך העניין בחשמלאי מוסמך. בהמשך יהיה עליכם להוריד את האפליקציה התואמת ולבצע התאמה, בדומה לפעולה המבוצעת בחיבור מצלמות וויפיי בין המפסק לאפליקציה. עתה תוכלו לקרוא למפסק בשם כדי שתוכלו להבדילו מהתקנים נוספים שתתקינו בהמשך. לדוגמה: אם מדובר במפסק השולט בתאורת הסלון תוכלו לכנותו "מפסק סלון".

 

בית חכם (צילום: shutterstock)
מימין לשמאל: מפסק של תדליק, מפסקים של sonoff ויחידה לדוד של סוויצ'ר(צילום: shutterstock)
 

 

מעכשיו תוכלו כמובן לכבות ולהדליק את התאורה מהסמארטפון. מעבר לכך, מאפשרת האפליקציה להכין תוכנית פעולה על פי זמנים ועל פי לוח השנה לכל תקופה שתחפצו. שומרי השבת שביניכם יוכלו להשתמש במפסק כשעון שבת ולשלוט בדרך זו על פעולתם של כל מכשירי החשמל בבית. שימוש נוסף לדוגמה: בעת נסיעה לחו"ל תוכלו להורות למערכת להפעיל את התאורה בכל יום בשעות החשיכה כדי ליצור אשליה שהבית אינו ריק מדיירים. 

 

אם אתם מעוניינים לעלות מדרגה ולהפוך את הבית לחכם מאוד, תוכלו לעשות זאת באמצעות הכנה מראש של סצינות אוטומטיות בטכנולוגיית IFTT. לדוגמה: תוכלו להורות לתאורה או למערכת מיזוג האוויר בבית להתחיל לעבוד כאשר תהיו במרחק שתקבעו מהבית, להורות לתאורה להתחיל לעבוד בזמן שקיעת השמש או לפתוח את התריס החשמלי מיד עם הזריחה.

 

 

מפסקים חכמים מדגם אחר נראים כמו מעביר חשמלי שאותו תחברו בין כל מכשיר חשמלי לשקע הרגיל ויהפוך כל מכשיר לחכם. יחידות אחרות תוכננו במיוחד להפעלה חכמה של דוד המים הביתי.

 

שליטה קולית? באנגלית בלבד

בהמשך, אם תתאהבו בתחום, תוכלו להמשיך ולהתקין התקנים נוספים שיאפשר לכם לשלוט באמצעות מפסק אחד על יותר ממכשיר אחד. תוכלו

להתקין התקן עם תרמומטר ומד לחות שיאפשר לכם להפעיל את המזגן או החימום בבית באופן אוטומטי בהתאם לתנאי מזג האוויר. התקנים שיפעילו ויכבו את התאורה לפי הנוכחות של בני הבית בחדר או מתאם אינפרה-רד שיאפשר לכם לשלוט על כל המכשירים המופעלים באמצעות טכנולוגיה זאת באמצעות שלט כמו מזגנים, מערכות שמע ומכשירי טלוויזיה.

 

כדי לרכז את ההפעלה של כל המכשירים בבית באפליקציה אחת או שתיים רצוי מאוד לשמור על עקביות ולדבוק בקנייה של מכשירים שתומכים באותה אפליקציה. גוגל, לדוגמה, מאפשרת הפעלה, ניהול ושליטה על גופי תאורה, מצלמות, תרמוסטטים ועוד מכשירים תומכים, בצד שליטה על מכשירי הכרומקאסט שלה באמצעות אפליקציית Google Home. כיום קיימים בשוק כבר מעל 5,000 סוגי מכשירים שיוצרו על ידי מעל 400 מותגים שונים התומכים באפליקציה של גוגל.

 

מי שלא מעוניין לדחות סיפוקים ולהמתין לשירותי הדואר המקרטעים יוכל לרכוש בארץ בחנויות המחשבים השונות מפסקים חכמים, דימרים, מפסקים מיוחדים לתריסים חשמליים, התקנים ייעודיים לדוד השמש ועוד. אמנם במוצרים הנמכרים בארץ המחירים קופצים למאות שקלים לכל התקן, אולם מצד השני תוכלו לקבל אחריות ושירות מהמפיצים בארץ.

 

בהמשך תוכלו להתקדם ולשלוט בכל הבית באמצעות פקודות קוליות באמצעות הרמקולים האופנתיים המשמשים גם כסייענים חכמים של חברות הענק כמו גוגל ואמזון. גם כאן שם המשחק הוא תאימות. יהיה עליכם לבדוק מראש איזה התקן מתאים לעבוד עם כל אחד מהסייענים כל עוד לא קיים תקן אחיד המאפשר לכולם להתחבר לאפליקציה אחת. שלא לדבר על כך שתצטרכו לפתח את היכולת שלכם בשפה האנגלית כדי לתקשר עמם, משום שהם אינם מגיבים לשפה העברית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים