שתף קטע נבחר

זהו הגורם המפתיע לעייפות לאחר פעילות גופנית

עייפות השרירים בזמן פעילות גופנית היא נושא שמעסיק מתאמנים רבים, שטועים להאשים דווקא את הגורמים הלא נכונים. אז מהו הדבר שבעצם גורם לנו להניח את המשקולות? לא מה שחשבתם

אתם ניגשים לבצע תרגיל גופני: מתאמצים, משקיעים את כל כולכם, סוחטים עוד חזרה ועוד חזרה עד שלבסוף כוחכם תש ואתם נאלצים להפסיק. מוכר? כשתשאלו מאמנים ומתאמנים מה גורם להם להפסיק פעילות גופנית רבים יענו שזה בגלל הצטברות חומצת חלב (lactic acid) בשרירים.

 

כתבות נוספות:

24 דקות ואתם חטובים: אימון Tabata עצים לבית

אין לכם זמן להתאמן? הכירו את הדור החדש של אימוני ה-HIIT

חיישנים חכמים ומציאות רבודה: הדור הבא של הגולף מגיע לישראל

 

ואכן, במשך שנים נחשבה חומצת חלב כחומר שגורם לעייפות בשריר בזמן מאמץ. דעה רווחת זו לא השתנתה גם כשעדויות של מחקרים שונים הצביעו אחרת - אז מדוע היא שגויה ומה באמת גורם לעייפות בזמן מאמץ גופני?

 

עייפות שרירית בזמן פעילות גופנית. מי האחראי העיקרי? ()
עייפות שרירית בזמן פעילות גופנית. מי האחראי העיקרי?

 

התיאוריה התגלתה כלא נכונה

חומצת החלב התגלתה ב-1780 על ידי כימאי גרמני בשם קרל וילהלם שֵׁלֶה אשר מצא אותה בחלב חמוץ ומכאן שמה. כימאי שוודי בשם ברזיליוס היה הראשון למצוא אותה בדם של איילים לאחר שניצודו (בזמן המרדף ביצעו האיילים פעילות גופנית). הוא קישר את חומצת החלב לעובדה ששרירים פעילים ייצרו אותה, ולעובדה שככל שהחיה התאמצה יותר בבריחה בזמן הציד - כך ריכוז חומצת החלב בשרירים שלה היה יותר גבוה.

 

בשנים הבאות חוקרים שונים בדקו את השפעת חומצת החלב על השרירים ומצאו שחומצת חלב נוצרת בתאי שריר בתהליך פירוק הגלוקוז המתרחש במהלך פעילות גופנית. בנוסף הם מצאו שעלייה בריכוזי חומצת החלב מתרחשת בתנאים של חוסר חמצן בתא (היפוקסיה) - כאשר הם הוסיפו חמצן לשרירים שגורו עד עייפות, ריכוז חומצת החלב בהם ירד. מחקר נוסף מצא שגירוי שרירים חשמלי עד למצב של עייפות הביא אף הוא לעלייה בריכוז חומצות החלב.

 

אחד החוקרים החשובים בתחום הפיזיולוגיה של המאמץ, ארצ'יבלד ויויאן היל הבריטי זוכה פרס הנובל, ביסס את אחת התאוריות המקובלות בתחום באותם ימים בנושא עייפות בזמן מאמץ. על בסיס המחקרים שהתבצעו לפניו הוא טען שחומצת חלב נוצרת בשרירים בזמן מאמץ בשל חוסר בכמות מספקת בחמצן.

 

במקביל היו חוקרים שטענו ההפך - שחומצת חלב אינה נוצרת בהכרח בתהליך אנאירובי וגם כשלתאים מספיק חמצן זמין היא מתקיימת. למשל מצאו שבגפיים שבהם קיימים גידולים סרטניים יש עלייה בכמות חומצת החלב - בגפיים אלו אין חוסר בחמצן ולכן העלייה בחומצת החלב נובעת מסיבה אחרת.

 

בהמשך השתפרו השיטות למדידת כמות החמצן בשרירים ותיאוריה זו הופרכה. היום ידוע שחומצת חלב מתפרקת בשרירים לחומר הנקרא לקטאט ובעצם כמעט ואין חומצת חלב בגוף, אלא לקטאט.

 

שנים של מחקרים ותיאוריות שונות. עייפות שרירית בזמן אימון ()
שנים של מחקרים ותיאוריות שונות. עייפות שרירית בזמן אימון

 

אז מהו הגורם לעייפות בזמן מאמץ?

הופעת תחושת העייפות בזמן מאמץ היא תהליך מורכב המושפע ממספר גורמים. אחד הגורמים החשובים ואולי החשוב מכולם הוא המוח שבעצם אחראי על גיוס השרירים לפעולה.

 

המוח יכול להחליט אם לגייס יותר או פחות יחידות מוטוריות בשרירים והאם להפעיל כל יחידה ביותר או פחות כוח. בזמן פעילות גופנית המוח מקבל מידע מהשרירים, מהמפרקים, וממערכות נוספות לגבי מצבם (למשל כמות החמצן בשריר, כמות הגליקוגן וכו').

 

תחושת העייפות נובעת מכך שהמידע המגיע אל המוח גורם לו כצעד מונע להפחית את פעילות השרירים, ובכך למנוע מצב של יציאה משיווי משקל (הומאוסטזיס), וכתוצאה מכך פגיעה באחת או יותר ממערכות הגוף.

 

תחושת העייפות במאמץ נועדה למנוע מצב של כשל במערכת אחת או יותר בגוף בזמן מאמץ גופני. לכן ניתן לסכם שעל פי תאוריות שונות, עייפות במאמץ מטרתה להגן על הגוף מפני פגיעה אפשרית כתוצאה משינויים המתרחשים בשרירים הפעילים.

 

הכותבת היא פיזיולוגית של המאמץ במכללה האקדמית בוינגייט

 

 

רוצים לדעת למה השרירים נתפסים לאחר ריצה?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגורם לעייפות השרירים באימונים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים