שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: ציפור מאלסקה נחתה בגעש

הצפר גל שרבליס מרעננה הגיע אתמול לצפות בציפורים בסמוך לקניון בשפיים לפני השקיעה והופתע לפגוש בביצנית זהובת גחון, ציפור הדוגרת באזור הקוטב הצפוני ואלסקה, שנחתה בסמוך אליו והחלה לצוד חרקים. "זה היה מזל לגמרי", הוא אומר ל-ynet. "קיבלתי מתנה ליום ההולדת שלי". במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע מעריכים כי הביצנית שנודדת למערב אירופה טעתה בניווט עקב סערות החורף

הצפר גל שרבליס מרעננה הגיע אתמול (ד') בשעות אחר הצהריים לאזור געש כדי לצפות בציפורים המגיעות לחפש אחר מזון בשטחים הפתוחים בסמוך לקניון המסחרי בשפיים.

 

ביצנית זהובת גחון (צילום: גל שרבליס)
(צילום: גל שרבליס)

 

"באזור המדשאה מאחורי הקניון בה מגדלים דשא למטרות מסחריות, מגיעות ציפורים רבות כדי לחפש אחר מזון וצילמתי שם בעבר עופות דורסים וציפורי שיר מעניינות", אומר גל ל-ynet. "מדובר בשטח הסמוך לבתים פרטיים שנבנו לאחרונה וחולפים במקום לא מעט טרקטורונים ואופנועים".


ביצנית זהובת גחון (צילום: גל שרבליס)
(צילום: גל שרבליס)

 

גל הציב סמוך לשלולית המים מצלמה קטנה המופעלת באמצעות שלט רחוק והמתין ברכבו להגעתן של סנוניות במטרה לתעד אותן שותות מים וצדות חרקים.

 

"לפתע נחתה במרחק של כשישה מטר ממני ציפור עם רגליים צהובות ולא הכרתי את מין הציפור. התחלתי לצלם אותה. היא הייתה בצד אחד של השביל ואני בצד השני. צפיתי בה כשהיא מחפשת חרקים בדשא ואף צילמתי אותה עם טרף במקור, במעוף קצר והיא נראתה לי בריאה. אחד הדברים שהדהימו אותי הוא שהיא לא הייתה חששנית וצפיתי בה מקרוב במשך כ-20 דקות עד שהשמש שקעה".

 

ביצנית זהובת גחון (צילום: גל שרבליס)
(צילום: גל שרבליס)

 

גל פירסם את התמונות בקבוצות צפרות בפייסבוק וביקש סיוע בזיהוי סוג הציפור. "אחרי הדיווח והאישור כי מדובר בביצנית זהובת גחון שהגיעה לראשונה לישראל, התחילו להגיע אליי פניות רבות מכל הארץ מצפרים שרצו לצפות בציפור בטבע", הוא מגלה.

 

צפרים צופים בביצנית בגעש (צילום: רוני ליבנה)
צפרים צופים בביצנית בגעש היום (ה')(צילום: רוני ליבנה)

 

מתנה עם כנפיים ליום ההולדת

היום (ה') לפנות בוקר ובמהלך היום הגיעו עשרות צפרים וצפריות מכל הארץ כדי לצפות במבקרת הנדירה. "זה היה מזל לגמרי. לא חיפשתי משהו מיוחד. רוב היום אני בעבודה מול המחשב והצפרות מבחינתי, הוא סוג של ניקוי ראש, להיות בשטח ולתעד את הטבע. היום זה יום ההולדת ה-56 שלי ואשתי אומרת שקיבלתי מתנה מאלוהי הצפרות", הוא מסכם בחיוך את המפגש עם הנודדת הנדירה.

 

ביצנית זהובת גחון (צילום: גל שרבליס)
(צילום: גל שרבליס)

 

דוגרת באזור הקוטב הצפוני ובאלסקה

לדברי ד"ר יואב פרלמן, ממרכז הצפרות הישראלי, החברה להגנת הטבע, "ביצנית זהובת-גחון דוגרת סביב הקוטב הצפוני, בצפון קנדה, באלסקה ובצפון מזרח קמצ'טקה. כמו מיני חופמאים רבים שדוגרים סביב הקוטב הצפוני, הביצנית נודדת למרחקים ארוכים מאוד", הוא מסביר. "מסלול הנדידה הרגיל שלה הוא מאזורי הקינון בחורף לארגנטינה ואורוגוואי. טעויות בניווט זורקות פרטים אבודים למרחקים עצומים מהיעד המקורי".

 

ביצנית זהובת גחון (צילום: רוני ליבנה)
ביצנית זהובת גחון מחפשת מזון בדשא בגעש(צילום: רוני ליבנה)
 

 

מדובר בביצנית צעירה, שככל הנראה בקעה בקיץ השנה. מסתבר כי התצפית בישראל היא השנייה אי פעם במזרח התיכון וביצנית זהובת גחון נצפתה לראשונה במזרח התיכון בדובאי. "הביצנית הזאת מזדמנת בצורה קבועה למערב אירופה. פרטים לא מעטים חוצים את האוקיינוס האטלנטי, לעתים קרובות בעקבות סערות שסוחפות אותן מעבר לאוקיינוס. פרטים מעטים יותר תועדו במרכז אירופה ובמזרחה".

 

ביצנית זהובת גחון (צילום: גל שרבליס)
(צילום: גל שרבליס)

 

הביצנית ניזונה מחסרי חוליות, רכיכות ובשונה מחברותיה הביצניות בטבע, "היא לא חובבת מישורי בוץ אלא בדרך כלל שדות עשבוניים. לכן הבחירה שלה בשדות הדשא של געש לא מפתיעה", מסביר פרלמן.

 

"כיום הביצניות זהובות הגחון מצויות בסכנת הכחדה עולמית עקב הרס הרס בתי גידול ורגישות לזיהומים, בין השאר בשל שינויי אקלים המשפיעים ביותר על הקטבים ובתחנות העצירה. יש ירידה די מהירה בגודל האוכלוסיה העולמית שלה שמוערך כיום ב-35 אלף עד 78 אלף פרטים בלבד".

 

במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע קוראים לצפרים שמגיעים למקום לשמור על מרחק בטוח מהביצנית כדי לאפשר לה לנוח מתלאות הנדידה ולאפשר לה לחפש מזון ללא הפרעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גל שרבליס
ביצנית זהובת גחון לראשונה בישראל
צילום: גל שרבליס
מומלצים