שתף קטע נבחר

תגבור של שני גדודים קבועים והחרפת הירי נגד מתפרעים בגדר: ההיערכות באוגדת עזה

שבעה חודשים מאז תחילת המהומות בגבול, הפגנות הטרור החלו להתמסד: לצד חשש מפיגוע חטיפה וניצול הזדמנות מקומית של מחבלים, באוגדת עזה מזהים דווקא יתרון במעבר להפגנות הליליות. הערכה: האלימות תסתיים רק בתהלוכת ניצחון של חמאס או בתקרית משמעותית שתוביל למלחמה

 

 

 

צה"ל האריך בחודש האחרון את פריסת כוחות התגבור שלו בגבול רצועת עזה, ונערך להחרפת הירי לעבר מפריחי בלוני נפץ ומסיתים מרכזיים בהפגנות הגדר. שתי החטיבות המרחביות באוגדת עזה, הצפונית והדרומית, קיבלו כל אחת בחודש האחרון תגבור של גדודים בנוסף לגדודי הביטחון השוטף שפרוסים לאורך 65 הקילומטרים לאורך הגבול עם רצועת עזה.

 

בניגוד למתרחש בחצי השנה של הפגנות הגדר, שהחלו בסוף מרץ, מדובר בכמות כוחות תגבור גדולה ובעיקר קבועה לאורך כל ימות השבוע ולא רק בסופו. התגבור כולל את גדוד הסיור של חטיבת גבעתי, שסיים תעסוקה מבצעית בשומרון והחל אימון תקופתי, וכן את יחידת אגוז של חטיבת הקומנדו. הכוחות, שמונים מאות לוחמים בנוסף לגדודי הצנחנים שאחראים על הגזרה, מבצעים מארבים חשאיים באזורים רגישים שבהם הסיכוי לחדירת מחבלים ומתפרעים גדל.

 

הערכות של טנקים בשטחי כינוס סמוכים לרצועה (צילום: רועי עידן)
טנקים בשטחי כינוס ליד רצועת עזה(צילום: רועי עידן)

הערכות של טנקים בשטחי כינוס סמוכים לרצועה (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

 

 

 

שטח ההיערכות להפגנות הגדר מזרחית לג'בליה, אתמול (צילום: יואב זיתון)
שטח ההיערכות להפגנות הגדר מזרחית לג'בליה, אתמול(צילום: יואב זיתון)

תיעוד עימותים בין פלסטינים לכוחות צה
(צילום: AP)

התפרעויות פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התפרעויות פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כלל הכוחות באוגדת עזה הונחו בחודש האחרון להחריף מעט את התגובה המיידית בשטח לניסיונות חדירה, באופן שגורם להרחקה יחסית של המתפרעים הפלסטינים מהגדר. ההחרפה מתבטאת בהגברת הירי לעבר מסיתים מרכזיים וייתכן שכבר בימים הקרובים תורגש גישה זו גם כלפי מפריחי בלוני תבערה ונפץ, אם אלה יזוהו בזמן אמת.

 

עד כה הירי לעבר מפריחי הבלונים היה מועט יחסית וכלל פתיחה באש לקרבת המפריחים. מבחינת הכוחות, זיהוי של מפריחי בלוני נפץ (מלאכה קשה בפני עצמה בגלל מיקומיהם האחוריים) הוא ברמת הסרת איום, כלומר ירי מדויק על מנת לפגוע.

 

שימוש יתר בבלוני ועפיפוני נפץ 

לפי אחת ההערכות בצבא, ייתכן שבתקופת החורף המתקרבת ייעשה שימוש יתר בבלוני ועפיפוני נפץ מאשר בבלוני תבערה. הסיבה: הגשמים שצפויים להרטיב את השדות והאדמה ביישובי עוטף עזה. לצד אלה, הוראות הפתיחה באש הבסיסיות בגבול עזה לא השתנו, והסמכות לירות נותרה בידיהם של מפקדי הגדודים והחטיבות.

 

חלק מההחלטה לתגבר את הכוחות נבע מהמעבר של ההפגנות ליד הגדר לבסיס יומי, בעיקר בלילות, גם אם בהיקפים מצומצמים יותר שכוללים התפרעות של מאות במוקדים בודדים. במהלך הפרות סדר אלה, מתפרעים משליכים מטעני חבלה ורימוני רסס שלא פוגעים בחיילי צה"ל ונופלים בעיקר ליד הגדר, גם בצד העזתי. יחד עם זאת, המתפרעים לא מגיעים עם אמצעים לראיית לילה - אלמנט שמקנה יתרון לכוחות צה"ל מנגד. כפועל יוצא מכך, לאחר פגיעה ראשונה או שנייה ברגליהם של מסיתים מרכזיים - יתר המתפרעים נסוגים לאחור.

 

אחד התרחישים הקיצוניים שמטרידים יותר מכול את הקצינים בשטח הוא ניצול הזדמנות רגעי של המתפרעים על הגדר, חלקם חמושים של חמאס עם כלי נשק מוסווים, לצורך חטיפת חייל. הלוחמים מתודרכים לקראת איום זה גם לפני אירועי סוף השבוע: דקה או שתיים שבהן כוח צבאי קטן, ייתכן לוחם או שניים, יתנתקו מחבריהם, ובחסות מהומת גדר ועשן הצמיגים הבעורים יישלפו לתוך עזה על ידי עשרות המתפרעים.

 

אף על פי שלא מזוהה כוונה של חמאס להורות על מהלך כזה שיוביל בוודאות לפרוץ מלחמה, זוהו בתחילת האירועים כוונות מקומיות של פעילי שטח בארגון הטרור העזתי לנצל את ההזדמנויות עבור ההישג הגדול מבחינתם.

 

בתום שבעה חודשי הפרות סדר קבועות בגבול, באוגדת עזה לא מזהים יתרון מובהק בכיבוש שטח מצומצם לגדר לצורך הרחקת המתפרעים. שיטת ההתמודדות עם ההפגנות האלימות הוכיחה את עצמה ושוכללה ככל שחלף הזמן: פלסטינים לא חצו את הגדר לעומק יישובי עוטף עזה ומאידך מעט ישראלים נפגעו בתקריות, כולל חיילים בהם סמל אביב לוי ז"ל מחטיבת גבעתי - ההרוג הישראל היחיד עד כה באירועי הגדר.

 

לכן, ההערכה היא כי ההפגנות ימשיכו להיהדף מהצד הישראלי של הגדר. בין התפישות היעילות נגד מפרי הסדר שפותחו בחודשים האחרונים: שימוש ביחידת מסתערבים שפורצת למוקד המהומה, בין העשן, צמוד לגדר ובצדה הישראלי, באופן שמרחיק במהרה את המתפרעים העיקריים.

שטח ההיערכות להפגנות הגדר מזרחית לג'בליה, אתמול (צילום: יואב זיתון)
שטח ההיערכות להפגנות הגדר מזרחית לג'בליה, אתמול(צילום: יואב זיתון)

חיילים (צילום: AP)
(צילום: AP)

הערכות חיילים בשטחי כינוס  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הערכות חיילים בשטחי כינוס  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הערכות חיילים בשטחי כינוס  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשבועות האחרונים החליטו באוגדת עזה להשתמש פחות ברחפנים להטלת רימוני גז לאחר שחלקם נפלו בשטח בפלסטיני, והאמצעי שהתברר כיעיל ביותר נגד המתפרעים הוא רימוני גז רגילים, בעיקר נגד קבוצות מתפרעים שכוללות ילדים.

 

כך או כך, הפרות הסדר האלימות על הגדר עשויות להסתיים במקרה של מלחמה שתפרוץ בעקבות יוזמה של אחד משני הצדדים או תקרית משמעותית עם הרוגים ישראלים/פלסטינים ואולי אם תושג הסדרה מדינית שאותה יציין חמאס בתהלוכות ניצחון ברצועה.

 

מנגד, גם בצד של צה"ל מקווים לקנות עוד קצת זמן כדי לאפשר את הקמת המכשול התת-קרקעי נגד מנהרות חודרות לישראל. עד כה הוקם כשליש מהכשול, הבנייה תסתיים בתחילת 2020, ואחת התפישות הרווחות בפיקוד הדרום היא שעדיפה מלחמה עם מכשול נגד מנהרות מאשר מלחמה בלעדיה.

 

הערכה: הג'יהאד האיסאלמי שיגר רקטה לאשכול

בתוך כך, מהתחקור הצה"לי שנעשה בעקבות נפילת הרקטה ביום רביעי בערב במועצה האזורית אשכול, עולה כי היא נורתה ככל הנראה על ידי הג'יהאד האיסלאמי - הארגון השני בכוחו ברצועה ואשר נתמך על ידי אירראן ומפקדתו בסוריה.

  

הרקטה, שנמצאה בשטח פתוח, היא בקוטר של 155 מ"מ ויעילה לטווח של כ-20 ק"מ. מדובר בטווח ארוך יחסית מרקטות קטנות או פצצות מרגמה שמשוגרות לטווחים הקרובים יותר.

 

ייתכן שההחלטה לירות הייתה מקומית ויחד עם זאת, רקטה מסוג זה זוהתה בסבבי ההסלמה האחרונים. הניסיון ליירט את הרקטה על ידי כיפת ברזל לא צלח, ובתגובה תקף חיל האוויר שמונה יעדי טרור בשלושה מתחמים שונים של חמאס בצפון ובדרום הרצועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
טנקים בשטחי כינוס ליד רצועת עזה
צילום: רועי עידן
מומלצים