שתף קטע נבחר

"מול המונופול השמאלני של טוויטר ופייסבוק": האתר שבו פרסם רוצח המתפללים את משנתו

מייסד הרשת החברתית Gab, שבה התבטא רוברט באוורס בחופשיות נגד יהודים, כתב בעבר כי "משמעות חופש הביטוי - מותר לבקר ולעלוב בכל דת". האתר השעה את חשבון הרוצח ומשתף פעולה עם הרשויות, אך לא מתנצל על דרכו

 

 

רוברט באוורס, היורה שביצע אתמול (שבת) את הטבח בבית הכנסת "עץ חיים" בפיטסבורג שבו נרצחו 11 בני אדם, לא הסתיר את דעותיו האנטישמיות והגזעניות, והתבטא באופן חופשי ברשת החברתית Gab. 

 

בשעות האחרונות הנהלת הרשת החברתית יצרה קשר עם הרשויות והודיעה על השעיית חשבונו של באוורס, והדפה את הטענות שעלו נגדה בעקבות הטבח. "אנחנו מסרבים לקבל את ההגדרה שכלי התקשורת 'הדביקו' כלפינו וכלפי המשתמשים ב-Gab", נמסר מהחברה. "המשימה שלנו היא פשוטה - להגן על חופש הביטוי וחירויות הפרט ברשת עבור כל בני האדם. הרשתות החברתיות יכולות להוציא מהאנושות את המיטב, אך גם את הגרוע מכל".

 

לפני שיצא למסע הרצח, כתב באוורס בחשבונו נגד ארגון יהודי המסייע למהגרים להגיע לארצות הברית: "הארגון אוהב להביא לכאן פולשים שרוצחים את אנשינו. אני לא יכול להמשיך לשבת בשקט ולראות כיצד רוצחים את עמי. לא אכפת לי, אני נכנס".

 

רוברט באוורס ()
רוברט באוורס, הרוצח מבית הכנסת

תמונת הנושא של באוורס נשאה את המספר "1488". המספר 14 מזוהה עם קבוצות התומכות בעליונות הגזע הלבן, בשל מספר המילים המקורי במשפט "אנו מחויבים להבטיח את המשך קיומו של הגזע שלנו עבור עתידם של ילדים לבנים", והמספר 88 מזוהה עם קריאת ההלל להיטלר (האות H היא השמינית בסדר האלפביתי באנגלית).

 

לפי פרסומיו ברשת, באוורס לא נמנה עם תומכי טראמפ. בתגובה לאחד מנאומיו האחרונים שבו כינה את עצמו הנשיא "לאומן", הרוצח מפיטסבורג אמר כי הוא גלובליסט שנשלט על ידי יהודים. "אמריקה לא תחזור לגדולתה כל עוד הנגע היהודי יהיה קיים בה".

 

ציוץ רוברט באוורס ()
הפוסט של באוורס ברשת החברתית Gab

בין פרסומיו האחרונים פרסם באוורס תמונה של משרפה הדומה לאלה שהשתמשו בהן לרצח יהודים במחנות ההשמדה, וכתב "Make Ovens 1488F Again", תוך שימוש בססמת הבחירות של הנשיא דונלד טראמפ, והפיכת הססמא הניאו-נאצית למעלות בסולם פרנהייט. בפוסטים נוספים שפרסם שיתף באוורס קריקטורות שרמזו כי השואה היא המצאה יהודית.

 

באוורס נהג להתרברב בתחביב הירי שלו, פרסם תמונות של מטרות אדם מחוררות ממטווחים שבהם ביקר, וכן העלה תמונה של שלושה רובים חצי-אוטומטיים שהיו בבעלותו וצירף את הכיתוב "משפחת הגלוק שלי".

 

מייסד Gab, אנדרו טורבה, כתב אמש כי הוא שוחח עם משרדו של התובע הכללי וכי הוא "ימשיך לשתף פעולה עם חקירת הטרגדיה המזעזעת". בפוסט שפרסם ברשת החברתית כתב טורבה כי הוא ישתמש בכל משאב אפשרי כדי לסייע לרשויות למצות את הדין.

 

בפוסט מלפני שלושה חודשים שנעץ בראשית החשבון שלו, כתב טורבה כי "המשמעות של חופש הביטוי היא היכולת לפגוע, למתוח ביקורת וליצור 'ממים' על כל גזע, דת, לאום או נטייה מינית. נמאס לי מהסטנדרטים הכפולים משמאל ומימין. חופש ביטוי לכולם, ועל הכל".

 

צילום מסך מתוך Gab (צילום מסך)
מייסד האתר: "חופש ביטוי זה גם לפגוע בדתות ובלאומים"(צילום מסך)

 

בפוסט נוסף שפרסם אחד המשתמשים, ושזכה לתגובות רבות, הופנתה אצבע מאשימה כלפי ה"דיפ סטייט", תיאוריה המתארת אנשים שלא נבחרו על ידי הציבור מעולם שלמעשה מנווטים את המדיניות הארצית, באחריות למשלוח חבילות הנפץ לדמוקרטים ולירי בבית הכנסת. "הם מנסים לפתוח במלחמת אזרחים ולהסלים את האלימות עד שהשמאל ייצא לרחובות. הם לא רוצים שנצביע בבחירות האמצע", כתב הגולש.

 

צילום מסך מתוך Gab (צילום מסך)
"'הדיפ סטייט' מנסה לקדם מלחמת אזרחים". פוסט שפורסם בעקבות הטבח בבית הכנסת(צילום מסך)

הרשת מקובלת במיוחד בקרב פעילי הימין הקיצוני ("אלט-רייט") בארה"ב, כמו גם בקרב תומכי עליונות הגזע הלבן שדעותיהם מצונזרות לעיתים קרובות ברשתות החברתיות הגדולות. עם המשתמשים הראשונים שנרשמו ל-Gab נמנים מילו יאנופולוס ואנדרו אנגלין, מקימי אתר החדשות Daily Stormer המזוהה עם הימין הקיצוני. דמויות מוכרות נוספות שפרסמו את הגיגיהן ברשת הן אלכס ג'ונס, שנודע בגין התכחשותו לטבח בסנדי הוק, וקרל בנג'מין.

 

Gab עלתה לאוויר בשנת 2016 כאלטרנטיבה לטוויטר הפופולרית במיוחד בקרב האמריקנים, וטורבה האשים בעבר את פייסבוק וטוויטר ביצירת "מונופול שמאלני" בזירה האינטרנטית. הרשת מגבילה את משתמשיה לפוסטים עד 300 תווים (לעומת 280 בטוויטר והעדר הגבלה על מספר התווים בפייסבוק),

ובעמוד הבית שלה נכתב כי המטרה המרכזית של האתר היא קידום חופש הביטוי והגנה על חירויות הפרט, יחד עם הזדמנות להזרמת מידע באופן חופשי לרשת.

 

ענקית התשלומים ברשת פייפל הודיעה אמש ל-Gab כי היא עוצרת את שירותיה עבור האתר, אך היא אינה הראשונה מבין חברות הענק שמתנערת מהרשת החברתית. אפל הסירה את היישומון של הרשת מה"אפסטור" עוד ב-2016 בשל תכנים פורנוגרפיים ודברי שטנה. גם גוגל הסירה את היישומון ממאגריה בשל התכנים המסיתים - מה שהוביל את הרשת החברתית לתבוע את ענקית הטכנולוגיה, אך התביעה הוסרה בהמשך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים