שתף קטע נבחר

סקר: 51% מהישראלים נגד משא ומתן להסדרה בדרום

43% מהישראלים סוברים שישראל צריכה לפעול לשיפור תנאי החיים ברצועת עזה. כך עולה ממדד מדיניות החוץ של ישראל שפרסם מכון סמית. עוד עולה כי רוב הציבור סבור שהאיחוד האירופי הוא יריב של ישראל ולא ידיד וכי יש לשקם את היחסים עם רוסיה

51% מהישראלים נגד ניהול משא ומתן להגעת הסדרה עם חמאס. כך עולה ממדד מדיניות החוץ של ישראל לשנת 2018 שהתפרסם הבוקר (ב'). עוד עולה כי 43% מהישראלים חושבים שעל ישראל לפעול לשיפור התנאים ברצועת עזה ו-50% מהישראלים בעד ניהול משא ומתן עם הפלסטינים במטרה להגיע להסדר קבע.

עשן מהפצצות של צה
תקיפה בעזה, ארכיון. 51% סבורים שישראל לא צריכה לנהל משא ומתן להסדרה בדרום(צילום: רויטרס)

סקר דעת הקהל השנתי השישי של מכון מיתווים בנוגע למדיניות-החוץ הישראלית נערך בספטמבר 2018 ובמרכזו עמדו השאלות הבוערות בנושאים המדיניים-ביטחוניים. רק 32% מהישראלים סבורים שעל ישראל לנהל משא ומתן במטרה להגיע להסדרה ברצועת עזה. 51% מהישראלים מתנגדים לכך. עם זאת, 43% סוברים שעל ישראל לפעול לשיפור תנאי החיים ברצועה אל מול 38% שמעדיפים דווקא שישראל תגביר את הלחץ הכלכלי.

 

 

מבחינת הסוגיות החשובות ביותר שמדיניות החוץ הישראלית צריכה לקדם בזמן הקרוב העמידו הנשאלים בראש הרשימה את קידום הקשרים עם מדינות ערב ואת תהליך השלום הישראלי-פלסטיני. 49% מהנשאלים סוברים שפריצת דרך משמעותית עם מדינות ערב יכולה להתרחש גם ללא התקדמות בתהליך השלום עם הפלסטינים, עם זאת 33% סבורים שהדברים כרוכים זה בזה.

בנימין נתניהו ביקור עומאן  (צילום: AP)
נתניהו בעומאן. 69% חושבים ששיתוף פעולה עם מדינות האזור הוא אפשרי(צילום: AP)

רוב גדול בציבור הישראלי (69%) סובר ששיתוף פעולה אזור בין ישראל למדינות המזרח התיכון הוא אפשרי. עם זאת, 41% לא מעוניינים לבקר במדינה ערבים כלשהי, גם כשהיחסים בין המדינות יהיו נורמליים. המדינות שלדעת הציבור הכי חשוב שישראל תקדם שיתופי פעולה איתן הן מצרים וערב הסעודית. 28% מהנשאלים סבורים שישראל לא צריכה לקדם שיתופי פעולה עם מדינות ערב.

 

האיחוד האירופי - יריב, רוסיה חשובה

הסוגיות הנוספות שהציבור הישראלי חושב שמדיניות החוץ הישראלית צריכה לקדם בקרוב הן המאבק בתנועת ה-BDS וקידום היחסים עם רוסיה. מוסקבה מדורגת כמדינה החשובה ביותר כיום לישראל, מלבד ארצות הברית. אחריה ברשימה: גרמניה, בריטניה, סין, צרפת ומצרים.

פגישת נתניהו ופוטין (צילום: EPA)
פוטין ונתניהו. רוסיה הכי חשובה לישראל, אחרי ארה"ב(צילום: EPA)

רוב הציבור הישראלי חושב שהאיחוד האירופי כיום הוא יותר יריב של ישראל מאשר ידיד שלה, 55% מול 18%. הציבור חלוק גם בשאלה אם על ישראל לפעול למען שיפור היחסים עם טורקיה: 42% בעד מול 45% מתנגדים.

 

הציבור הישראלי מעניק ליחסי ישראל-ארה"ב ציון של 7.75 מתוך 10. 63% מגדירים את מצב היחסים כ"טוב", לעומת 41% בשנה שעברה.

טראמפ ונתניהו. ציון 7.75 ליחסי ארה"ב-ישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ ונתניהו. ציון 7.75 ליחסי ארה"ב-ישראל(צילום: AFP)

29% מהציבור הישראלי חושבים שמדיניות הנשיא האמריקני דונלד טראמפ מרחיקה את השלום בין ישראל לפלסטינים. מנג, 21% בטוחים שהיא מקרבת את ו-30% חושבים שאין לה השפעה על סיכויי השלום בין הצדדים.

 

עוד עלה בסקר, שבוצע על-ידי מכון רפי סמית ובשיתוף קרן פרידריך אברט, בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל (700 איש ואישה, יהודים וערבים), כי 58% סבורים שהיעדר שר חוץ במשרה מלאה משפיע לרעה על יחסי החוץ של ישראל, לעומת 5% שחושבים שיש לכך השפעה חיובית.

 

46% חושבים שצריך לאפשר כניסה לשטח ישראל לכל מי שאינו מהווה איום ביטחוני על המדינה. 4% חושבים שיש למנוע כניסה ממי שקורא לחרם על ההתנחלויות, ו-41% חושבים שיש למנוע כניסה ממי שקורא לחרם גם על התנחלויות וגם על מדינת ישראל.

  

ד"ר נמרוד גורן, ראש מכון מיתווים: "המדד מראה על מגמת עלייה מסוימת בשביעות הרצון של הציבור ממדיניות החוץ הישראלית, אך מעיד גם על רצון בשינויים בנושאים משמעותיים. לקראת הבחירות הבאות, טוב יעשו המפלגות השונות אם יציגו תכניות סדורות לחיזוק מערך החוץ ולשינוי סדר העדיפויות בניהול יחסי החוץ של ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים